Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Το ξεπούλημα της Κύπρου με ένα νέο (καμουφλαρισμένο) Σχέδιο Ανάν!





Το ξεπούλημα της Κύπρου με ένα νέο (καμουφλαρισμένο) Σχέδιο Ανάν!
Εδώ και αρκετούς μήνες η κυπριακή κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη έχει επιδοθεί σε μια «διαπραγμάτευση» που ισοδυναμεί με άνευ όρων παράδοση της Κύπρου στην Τουρκία Οι λεγόμενες «συνομιλίες» είναι άνισες και γίνονται με σημαδεμένη τράπουλα. Το μέλλον της Κάπρου έχει εκ των προτέρων υπονομευτεί και η έκβασή του προαποφασιστεί. Η Ελλάδα παρασκηνιακά πριμοδοτεί αυτήν την εξέλιξη, αφήνοντας να διαρρεύσει πως δήθεν αντιστέκεται στη θέση της Τουρκίας να συνεχίζει να εγγυάται το μέλλον της Κύπρου και να κρατάει κατοχικό στρατό στη Μεγαλόνησο. Αλλά η συνέχιση ή μη του στάτους κβο της Τουρκίας (κατοχή και εγγυήσεις) είναι αυτή τη στιγμή ήσσονος σημασίας και, παρά όσα λέγονται, έχει καταστεί άνευ ουσίας.
Τούτο διότι η Τουρκία έχει κατορθώσει να κάμει αποδεκτή από πλευράς Κύπρου και Ελλάδος την μείζονος για αυτήν σημασίας πάγια και βασική επιδίωξη της, που είναι η αναγνώριση της τουρκοκυπριακής μειονότητας, του κατεχόμενου βορείου τμήματος, ως νόμιμης, ανεξάρτητης και κυρίαρχης οντότητας. Έτσι, αφού η Τουρκία κατόρθωσε αυτό που πάντοτε επεδίωκε, τη δημιουργία «χωριστού κρατιδίου» για τους Τουρκοκυπρίους γι' αυτήν όλα τα άλλα θέματα είναι δευτερεύουσας σημασίας, ανεξάρτητα τι λέγει. Αυτό δεν σημαίνει πως η Τουρκία δεν θα προσπαθήσει να τα πάρει όλα, αλλά, είναι πολύ λογικό, πως στο θέμα των εγγυήσεων και της κατοχής κάποια στιγμή θα υποχωρήσει. Άρα, η ελληνική εξωτερική πολιτική «αντιστέκεται» σε λανθασμένο χρόνο και σε λανθασμένο θέμα.
Με την εσφαλμένη και άκαιρη έμφαση στο θέμα της κατοχής και των εγγυήσεων παραβλέπουμε τις τεράστιες μειοδοτικές υποχωρήσεις των  κυβερνήσεων Αναστασιάδη και Τσίπρα. Η λύσις, που σιωπηρά μαγειρεύεται, είναι ακόμη χειρότερη και από τη διχοτόμηση. Είναι ένα καμουφλαρισμένο Σχέδιο Ανάν. Ένας Δούρειος Ίππος. Κατ’ αρχάς, η Κυπριακή Δημοκρατία θα απαρτίζεται από δυο ισότιμα τμήματα (κρατίδια) διεθνώς πλέον αναγνωρισμένα: το τουρκοκυπριακό και το ελληνοκυπριακό. Δηλαδή, η επί 60 χρόνια πάγια θέση και επιδίωξη της Τουρκίας, της Αγγλίας και των ΗΠΑ για διχοτόμηση της Κύπρου θα έχει πλέον πλήρως επιτευχθεί. Έτσι ο κύριος στόχος της Τουρκίας μετατίθεται πλέον στο πως θα μετατρέψει ολόκληρη την Κύπρο σε τουρκομουσουλμανική χώρα. Και αυτό θα είναι πλέον πολύ ευκολότερο να επιτευχθεί. Διότι τα δύο ισότιμα καντόνια, βόρειο (τουρκοκυπριακό) και νότιο (ελληνοκυπριακό), θα έχουν ενιαία και κοινή κυβέρνηση και Κοινοβούλιο: συνομοσπονδία.
Στην εκτελεστική εξουσία θα προωθηθεί μία λύση όπως η εκ περιτροπής προεδρία. Το ανεξάρτητο βόρειο τουρκοκυπριακό τμήμα θα έχει πλέον ίσα δικαιώματα στην εκμετάλλευση του συνόλου της ΑΟΖ της Κύπρου, όπως και όλων των άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών. Ίσο λόγο και συναπόφαση στην εξωτερική πολιτική, την άμυνα και τη διανομή των πόρων συνολικά, στη διακυβέρνηση ολόκληρης της Κύπρου. Τίποτε πλέον δεν θα μπορούν να αποφασίζουν οι Ελληνοκύπριοι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Τουρκοκυπρίων. Αλλά, επίσης, τίποτε δεν σταματάει εδώ.
Προς το παρόν οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν μειοψηφία στη Βουλή, αλλά πολύ σύντομα θα υπερσκελίσουν πληθυσμιακά τους Ελληνοκυπρίους. θα καταστούν πλειοψηφία. Όχι μόνο λόγω δημογραφικού, αλλά διότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προωθεί παρανόμως ή νομίμως εποίκους στο τουρκοκυπριακό τμήμα, που διαδοχικά θα δύνανται να εγκαθίστανται στο ελληνοκυπριακό. Πολύ σύντομα το νότιο τμήμα θα έχει πληθυσμιακά υπερσκελιστεί. Έτσι, σύντομα η Τουρκία θα διαφεντεύει ολόκληρη την Κύπρο και εκ των έσω.
Δυστυχώς, οι χαράσσοντες την κυπριακή και την ελληνική εξωτερική πολιτική είναι τόσο τυφλοί και μυωπικοί, που δεν δύνανται να αντιληφθούν αυτό που είναι κρυσταλλίνως διαυγές.
Συμπερασματικά: Η διεθνής αναγνώριση του βόρειου τμήματος της Κύπρου ως τουρκοκυπριακού ισοδυναμεί όχι μόνο με διχοτόμηση, αλλά με ολοσχερή τουρκοποίηση της Μεγαλονήσου. Όχι μόνο θα καταλυθεί η έννοια της ενιαίας οντότητας της Κύπρου, αλλά σταδιακά και σταθερά θα μετατραπεί σε ένα νέο τουρκο-μουσουλμανικό κράτος.
Η ελληνική και η κυπριακή πλευρά έπρεπε να αντισταθούν σθεναρά πρώτα και κύρια στη μη αποδοχή τετελεσμένων γεγονότων από την Τουρκία. Να διατυμπανίζουν αδιαλείπτως και σε διεθνές επίπεδο το ενιαίο και αδιαχώριστο της Κύπρου και να μη δεχτούν ποτέ ανεξάρτητο κρατίδιο - καντόνι στο βόρειο τμήμα της. Να επιμένουν στην άμεση επιστροφή όλων των Ελληνοκυπρίων προσφυγών στις εστίες και στα σπίτια τους. Και, βεβαίως, να απαιτούν την άμεση και άνευ όρων αποχώρηση του στρατού κατοχής.
Αντί οι ελληνικές και οι κυπριακές κυβερνήσεις να πιέζουν επί δεκαετίες τώρα την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ για να φύγουν μονομερώς και άνευ ανταλλάγματος από τη Μεγαλόνησο οι Τούρκοι κατακτητές και να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνοκύπριοι στις εστίες τους, σύρονται σε ενδοκοινοτικές συνομιλίες, επιζητώντας την αναχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, αφού θυσίασαν ως τη μισή σχεδόν Κύπρο και παραδίνουν σταδιακά τη διακυβέρνηση ολόκληρης της Κύπρου στην τουρκική κυριαρχία.
ΚΑΨΟΚΑΒΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ,
Ιστορικός της Παγκόσμιας Ιστορίας, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Εξειδίκευση, Αμερικανική Εξωτερική Πολίτικη

Δεν υπάρχουν σχόλια: