Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ : Ο βράχος που χωρίζει τη Βρετανία από την Ευρώπη




ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ : Ο βράχος που χωρίζει τη Βρετανία από την Ευρώπη

της ΑΛΕΞΙΑΣ ΚΑΨΑΜΠΕΛΗ

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν ήδη ξεκινήσει και προχωρούν με αργούς ρυθμούς.
Οι δύο πλευρές, Ευρώπη και Βρετανία, δεν συμφωνούν στα κρίσιμα ζητήματα, ένα εκ των οποίων είναι αυτό του Γιβραλτάρ.
Εξαιτίας της προνομιακής γεωγραφικής θέσης του και της στρατηγικής σημασίας του για τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας, το Γιβραλτάρ αποτέλεσε επί πολλούς αιώνες σημείο έντονων αντιπαραθέσεων.
Το Γιβραλτάρ, στα νότια της ιβηρικής χερσονήσου, εκεί όπου ενώνεται η Μεσόγειος με τον Ατλαντικό Ωκεανό, είναι βρετανικό έδαφος. Ο βράχος του Ταρίκ ή και όρος του Ταρίκ, όπως ονομαζόταν αρχικά, καταλήφθηκε από τον Βέρβερο Ταρίκ το 711. Αργότερα καταλήφθηκε από τους Ισπανούς της Γρανάδας το 1492 και τελικά από τον βρετανό ναύαρχο Sir George Rooke στις 24 Ιουλίου του 1704, όταν και προσαρτήθηκε στη Βρετανία. Η βρετανική κυριαρχία αναγνωρίσθηκε από τη Συνθήκη της Ουτρέχτης (1713), την οποία ακολούθησαν οι Συνθήκες των Παρισίων (1763) και των Βερσαλλιών (1783).
Το 1969 η Ισπανία έκλεισε τα σύνορα με το Γιβραλτάρ, απαιτώντας την επιστροφή του, και τότε ο ΟΗΕ ζήτησε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία ή την υπαγωγή του στην Ισπανία. Η πλειοψηφία των κατοίκων αποφάσισε υπέρ της συνέχισης της σύνδεσης με τη Βρετανία. 13 χρόνια μετά, στις 15 Δεκεμβρίου 1982, με απόφαση του βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, τα σύνορα άνοιξαν ξανά.


Το 2002 διεξήχθη νέο δημοψήφισμα και αποφασίστηκε πάλι η παραμονή του Γιβραλτάρ στη Μεγάλη Βρετανία. Αυτό οδήγησε σε νέο Σύνταγμα το 2006. Σήμερα το Γιβραλτάρ θεωρείται ένα από τα τελευταία απομεινάρια της αλυσίδας των βρετανικών κτήσεων που διασφάλιζαν τη θαλάσσια πρόσβαση προς τις Ινδίες.
Το θέμα του Γιβραλτάρ βρέθηκε στο επίκεντρο του ταξιδιού του ισπανού βασιλιά στη Βρετανία. Η βασίλισσα Ελισάβετ τόνισε, στο δείπνο που παραχώρησε προς τιμήν του βασιλιά Φιλίππου και της βασίλισσας Λετίσια στο Μπάκιγχαμ, πως η σχέση της Μεγάλης Βρετανίας και της Ισπανίας έχει γερές βάσεις και μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.
Ο βασιλιάς Φίλιππος συνάντησε την Τερέζα Μέι και συζήτησαν για τα θέματα που θα προκύψουν μετά το Brexit, αλλά όχι για το μέλλον του Γιβραλτάρ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού. Προηγουμένως, η Τερέζα Μέι είχε δηλώσει πως το καθεστώς του Γιβραλτάρ δεν θα τεθεί ως θέμα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Από την άλλη, ο ισπανός βασιλιάς επεσήμανε στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο ότι η χώρα του και η Μεγάλη Βρετανία θα ξεπεράσουν τις διαφορές τους και θα βρουν μια λύση αποδεκτή από όλους. Η απάντηση ήρθε από τον πρωθυπουργό του Γιβραλτάρ Φαμπιάν Πικάρντο, ο οποίος είπε ότι ο βασιλιάς Φίλιππος αγνοεί την επιθυμία του λαού.


Ο Φαμπιάν Πικάρντο δήλωσε πως το 96% των κατοίκων του Γιβραλτάρ θέλει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά πρέπει να ακολουθήσει την πορεία της Μεγάλης Βρετανίας. Πρόσθεσε δε ότι ο λαός του Γιβραλτάρ θέλει να έχει φιλική σχέση με την Ισπανία, όπως με όλες τις χώρες.
Πολλοί βρετανοί πολιτικοί έχουν παρομοιάσει την περίπτωση του Γιβραλτάρ με αυτή των νησιών Φόκλαντς, ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως η Ευρώπη θα στηρίξει το αίτημα της Ισπανίας για προσάρτηση του Γιβραλτάρ σε αυτή.

Διαδίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια: