Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Τι ισχύει για την εξαγορά χρόνου ασφάλισης σε όλα τα ταμεία


















Της Ρούλας Σαλούρου

Την ίδια «φορολογική» αντιμετώπιση με αυτή που έχουν και οι ασφαλιστικές εισφορές, έχουν τα ποσά που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι που μέσα στο 2011 προχώρησαν στην εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης. Αυτό διευκρινίζουν φοροτέχνες και λογιστές, ενόψει της υποβολής των φορολογικών αιτήσεων, για μια μεγάλη ομάδα ασφαλισμένων που επέλεξαν να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης και να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη.

Βέβαια, σε περιόδους που οι μισθοί μειώνονται η δυνατότητα εξαγοράς ενσήμων δεν είναι και τόσο εύκολη, παρ’ ότι τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών επεδίωξαν να αυξήσουν τα έσοδα των ταμείων με ποσά από τις εξαγορές. Βέβαια, τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις ακόμη και στις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για την εξαγορά ενσήμων για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ιδίως στο  δημόσιο, εκτιμάται ότι περισσότερα από 100.000 άτομα έχουν υποβάλλει αίτηση αναγνώρισης της στρατιωτικής θητείας ή του χρόνου σπουδών ή ανήλικων τέκνων. Η αδυναμία διεκπεραίωσης των φακέλων από τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια χρημάτων από τα κρατικά ταμεία.

Βάσει του νόμου, οι ασφαλισμένοι που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στο 2011, έχουν δικαίωμα εξαγοράς 4 πλασματικών ετών, ενώ όσοι θεμελιώνουν το 2012 μπορούν να αναγνωρίσουν πέντε έτη.

Αντίστοιχα, όσοι θεμελιώνουν το 2013 μπορούν να αναγνωρίσουν έξι έτη και από το 2014 και μετά, μπορούν να αναγνωρίσουν επτά έτη ασφάλισης.

Στην περίπτωση της στρατιωτικής υπηρεσίας, για κάθε χρόνο εξαγοράς το κόστος είναι 2.014,2 ευρώ

Χωρίς εξαγορά αναγνωρίζεται ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας (μέχρι 300 μέρες) και λόγω τακτικής ανεργίας (μέχρι 300 μέρες) και ο χρόνος απουσίας λόγω κύησης και λοχείας.

Χωρίς εκπτώσεις αναγνωρίζεται ο χρόνος προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης για ανυπακοή ή ανυποταξία

Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών αναγνωρίζεται βάσει του ποσοστού εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη που ισχύει σε κάθε φορές επί του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτού εργάτη. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο υπολογισμός γίνεται βάσει του νέου μειωμένου ημερομίσθιου ή βάσει αυτού που ίσχυε στο τέλος του 2011.

Ο χρόνος σπουδών, χρόνος παιδιών, κενά ασφάλισης και ο χρόνος μαθητείας αναγνωρίζονται με την καταβολή για κάθε μήνα αναγνώρισης ποσού που υπολογίζεται με 20% (για τους φορείς κύριας ασφάλισης) και 6% (επικουρικής) επί του 25πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών (μέχρι 2 έτη) και ο χρόνος απεργίας: σε καμία περίπτωση οι μηνιαίες αποδοχές επί των οποίων υπολογίζεται η αναγνώριση δεν μπορεί να υπολείπονται του 25πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

Πρόσφατα, το υπουργείο Εργασίας έδωσε τη δυνατότητα εξαγοράς – αναγνώρισης χρόνου πραγματικής απασχόλησης σε όσους ασφαλισμένους είδαν εντός του 2012 την ειδικότητά τους να βγαίνει εκτός νέας λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Στην ουσία, δίνεται η δυνατότητα συνέχισης της ασφάλισης στο καθεστώς ασφάλισης των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων των εργαζομένων σε χώρους, ειδικότητες και εργασίες που εξαιρέθηκαν από 1-1-2012 από τον νέο πίνακα βαρέων, υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, ασφαλισμένοι που μέχρι 31/12/2011 δεν έχουν συμπληρώσει 3.600 ημέρες ασφάλισης στα ΒΑΕ (παλαιοί ασφαλισμένοι) ή 3.375 ημέρες ασφάλισης στα ΒΑΕ (νέοι ασφαλισμένοι) , αποκτούν τη δυνατότητα αναγνώρισης με εξαγορά του χρόνου πραγματικής τους απασχόλησης σε εργασίες ή επαγγέλματα τα οποία εξαιρέθηκαν με τις διατάξεις του νέου πίνακα. Η δυνατότητα αναγνώρισης και εξαγοράς των εν λόγω χρόνων πραγματικής απασχόλησης παρέχεται μόνο στους ασφαλισμένους που θα απασχοληθούν κατά το χρονικό διάστημα 1/1/2012 έως 31/12/2015 σε εργασίες ή επαγγέλματα που εξαιρέθηκαν με τις διατάξεις του νέου πίνακα, οι οποίοι χρειάζονται έως και 1.200 ημέρες ασφάλισης για τη συμπλήρωση των ελάχιστων χρονικών προϋποθέσεων στα ΒΑΕ.

Η εξαγορά του χρόνου αυτού, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 1.200 ημέρες ασφάλισης, γίνεται στο μεν ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για κάθε μήνα αναγνώρισης με ποσοστό εισφοράς 3,60%, στους δε φορείς επικουρικής ασφάλισης με ποσοστό εισφοράς 2%, υπολογιζόμενων επί του 25πλασίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό ίσχυε την 31.12.2011 (25 Χ 33,57 Χ 3.60% = 30,2 ευρώ για κάθε μήνα αναγνώρισης στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και 25 Χ 33,57 Χ 2% = 16,87 ευρώ για κάθε μήνα αναγνώρισης στους φορείς επικουρικής ασφάλισης).


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: