Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Η πίεση αυξάνεται και μαζί της το ενδεχόμενο παρέμβασης της ΕΚΤ







Του Γιάννη Αγγέλη

Η πλειονότητα των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ αναγνωρίζει τα τελευταία 24ωρα ότι “η πίεση των αγορών στα κρατικά ομόλογα έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που να δικαιολογεί την άμεση παρέμβαση της ΕΚΤ...”.

Στους “διαδρόμους” του κτηρίου της διοίκησης της τράπεζας στην Φρανκφούρτη το κλίμα θυμίζει άλλες ανάλογες στιγμές στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα το περσινό καλοκαίρι (με αφορμή την Ελλάδα) ή τον περασμένο Νοέμβριο, λίγο πριν η διοίκηση της ΕΚΤ αποφασίσει να ρίξει στις τράπεζες ένα τρισ. ευρώ με τα LTRO΄s προετοιμάζοντας το έδαφος για το ελληνικό PSI +.

Αυτή την φορά δεν είναι η επιδείνωση της κατάστασης στην Αθήνα που σπρώχνει την ΕΚΤ σε έκτακτη παρέμβαση, αλλά η πρωτοφανής πίεση στα ισπανικά ομόλογα, η οποία είναι το αποτέλεσμα μιας διαρκώς αυξανόμενης εκκροής κεφαλαίων από την ισπανική οικονομία και σε δεύτερη μοίρα από ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο (μαζί και από την Ιταλία) προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης και... προς το δολάριο. Άλλωστε αυτό καταγράφεται και στην σχεδόν διαρκή διολίσθηση του ευρώ τόσο έναντι του γιέν όσο και έναντι του δολαρίου.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχει ήδη ρίξει “σήμα” ότι η ΕΚΤ δεν ενδιαφέρεται μόνο για την σταθερότητα των τιμών αλλά και για την σταθερότητα του νομίσματος, προετοιμάζοντας το ενδεχόμενο παρέμβασης.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται οι παραινέσεις του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ προς την Ευρωζώνη, αλλά η Bundesbank επιμένει ότι παραμένει “κάθετα αντίθετη σε οποιοδήποτε μέτρο που θα καταλήγει σε νομισματική δημοσιονομική ενίσχυση των χωρών της Ευρωζώνης...”.

Παρ΄ όλα αυτά το “κλίμα” στο εσωτερικό του κτηρίου της διοίκησης της ΕΚΤ φαίνεται να έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες και ο κ. Ντράγκι... ακούγεται ότι είναι έτοιμος να δράσει με απόφαση “πλειοψηφίας” και όχι αναγκαστικά “ομοφωνίας”.

Η μορφή που θα μπορούσε να πάρει η παρέμβαση της ΕΚΤ, ακόμα και πριν από το Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας, παραμένει όμως άγνωστη.

Το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του βασικού επιτοκίου κάτω από το 0,75% που βρίσκεται σήμερα, κρίνεται από μόνο του ως ανεπαρκές, όπως ανεπαρκής κρίνεται από μόνη της άλλη μία επιχείρηση, έγχυσης ρευστότητας όπως αυτή που έγινε με τα LTRO,s  στο γύρισμα του χρόνου.

Καλά ενημερωμένες πηγές στην Φρανκφούρτη επιμένουν ότι η παρέμβαση της ΕΚΤ αυτή την φορά θα έχει μεν ένα σκέλος ενίσχυσης της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, αλλά παράλληλα θα έχει και “διαρθρωτικό” χαρακτήρα στα όρια των δυνατοτήτων της Συνθήκης και θα αποδεικνύει -έτσι λέγεται- την οριστική απόφαση της ΕΚΤ να κάνει συγκεκριμένα βήματα στην κατεύθυνση της ανάληψης της συνολικής εποπτείας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, ένα βήμα προς την μεγαλύτερη ενοποίηση της Ευρωζώνης.

Πιθανώς, αν και όπως φαίνεται τα επόμενα 24ωρα ό,τι είναι να γίνει θα πρέπει να έχει γίνει έγκαιρα για να ανακοπεί έστω και προσωρινά η πρωτοφανής πίεση στα ισπανικά ομολόγα που έχουν ήδη αρχίσει να συμπαρασύρουν και τα ιταλικά σε... εδάφη γνωστά μόνο στους Έλληνες και τους Πορτογάλους...  

Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: