Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Προσοχή! Τα σκυλιά του Παβλόφ δαγκώνουν...



του ΘΑΝΑΣΗ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ

Οποιος είχε την παραμικρή αμφιβολία, τώρα πρέπει να πείστηκε. Οι άνθρωποι των αγορών λειτουργούν σαν τα σκυλιά του Παβλόφ. Βλέπουν πράσινο, σπεύδουν να αγοράσουν. Ανάβει κόκκινο, πωλούν σωρηδόν.
Απόδειξη η δήλωση του Μάριο Ντράγκι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να σωθεί το ευρώ.

Τίποτα το προφανέστερο. Λες και ο Ντράγκι ή προηγουμένως ο Τρισέ θα μπορούσαν να αφήσουν -χωρίς να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους- το ευρώ να μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Δεν φαντάζομαι κανένας νοήμων άνθρωπος να πίστευε ότι οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να σωθεί το κοινό νόμισμα και η ΕΚΤ θα αδιαφορούσε. Αστεία πράγματα. Μόνο που οι αγορές δεν λειτουργούν με τη λογική, αλλά με βάση τη θεωρία των αντανακλαστικών.

Ετσι, μετά τη δήλωση του Ντράγκι είδαμε το ευρώ να ανατιμάται, τα χρηματιστήρια να ανεβαίνουν (με εξαίρεση το ελληνικό), ενώ προηγουμένως υποχωρούσαν. Η συμπεριφορά αυτή μας θύμισε αυτό που είπε συνεργάτης του για την τακτική του Τζορτζ Σόρος: Πρώτα αγοράζει και μετά αναλύει.

Αλλά η αντίδραση αυτή έδειξε κάτι ακόμα. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν πείθουν πλέον τις αγορές, ενώ ο κεντρικός τραπεζίτης είναι απολύτως πειστικός, καθώς και ότι οι αγορές είναι -προς το παρόν τουλάχιστον- πεπεισμένες πως η ΕΚΤ μπορεί να σώσει το ευρώ και την Ευρώπη. Ας αναλάβει δράση λοιπόν, αντί να αφήνει λαούς και χώρες να ματώνουν. Εκτός κι αν το σχέδιο προβλέπει μεταφορά πλούτου από τους φορολογούμενους στις τράπεζες...

lyrtso@pegasus.gr

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22793&subid=2&pubid=63690829

Δεν υπάρχουν σχόλια: