Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Ξαναγράφεται η ιστορία του ανθρώπου







Ξαναγράφεται η ιστορία του ανθρώπου

Τι αποκαλύπτει σπήλαιο στη Σιβηρία

Της ALLANA MITCHELL
The New York Times

Η ανακάλυψη μιας και μόνης φάλαγγας από δάχτυλο μικρού κοριτσιού, εύρημα που χρονολογείται 40.000 έτη πριν, σε παγωμένο σπήλαιο της Σιβηρίας, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της τεχνολογίας γενετικής αποκωδικοποίησης, επέτρεψε στους επιστήμονες να σκιαγραφήσουν νέα και εντυπωσιακά περίπλοκη εικόνα της καταγωγής του ανθρώπου.

Η νέα άποψη τείνει τώρα να υποκαταστήσει την παραδοσιακή αντίληψη που θέλει τον σύγχρονο άνθρωπο να εγκαταλείπει θριαμβευτής την Αφρική πριν από 50.000 χρόνια, επικρατώντας πάνω σε κάθε άλλο είδος ανθρωποειδών. Η γενετική ανάλυση δείχνει ότι ο σύγχρονος άνθρωπος συνάντησε και ζευγάρωσε με τουλάχιστον δύο ομάδες πρωτανθρώπων: τους Νεάντερταλ, που έζησαν σε Ευρώπη και Ασία για να εξαφανισθούν πριν από περίπου 30.000 χρόνια, αλλά και με μυστηριώδη ομάδα γνωστή ως Ντενισόφσκι, που ζούσε στην Ασία και εξαφανίσθηκε περίπου την ίδια εποχή.

Το γενετικό τους υλικό, όμως, συνεχίζει να ζει μέσα μας, παρότι οι Ντενισόφσκι εξαφανίστηκαν. «Υπό μία έννοια είμαστε υβριδικό είδος», λέει ο παλαιοανθρωπολόγος Κρις Στρίνγκερ. Οι Ντενισόφσκι είχαν απασχολήσει για πρώτη φορά τον επιστημονικό κόσμο πριν από ένα χρόνο, χάρη σε επαναστατική δημοσίευση στην επιθεώρηση Nature, που στηρίχθηκε στη γενετική μελέτη της φάλαγγας του δαχτύλου και ενός τραπεζίτη που προήλθε από το στόμα νεαρού άνδρα.

Οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα να φανταστούν τις επιπτώσεις των αρχαίων αυτών σεξουαλικών συνευρέσεων: πότε, πού και πώς συνέβησαν, πόσες από αυτές οδήγησαν σε γεννήσεις και πώς επηρεάσθηκε ο σύγχρονος άνθρωπος από τα αρχαία γονίδια. Χάρη στην τεχνολογική πρόοδο, οι επιστήμονες γνωρίζουν σήμερα ότι ο άνθρωπος διαθέτει 2,5% DNA Νεάντερταλ, αλλά και ότι οι κάτοικοι της Ωκεανίας διαθέτουν 5% DNA των Ντενισόφσκι. Οι κάτοικοι της ΝΑ Ασίας εμφανίζουν 1% DNA των Ντενισόφσκι στο γονιδίωμά τους.


Τρία διαφορετικά είδη
 
Για πολλούς επιστήμονες, η ιστορία της καταγωγής του ανθρώπου επικεντρώνεται στο σπήλαιο της Ντενίσοβα στα Αλταϊκά όρη της Σιβηρίας, όπου εντοπίσθηκε η φάλαγγα του κοριτσιού. Πρόκειται για το μόνο μέρος του κόσμου όπου έζησαν τρία διαφορετικά είδη ανθρώπου (Ντενισόφσκι, Νεάντερταλ και σύγχρονος άνθρωπος), χωρίς ωστόσο να συνυπάρξουν και τα τρία. Ο δρ Τζον Χοκς, του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, επισκέφθηκε το σπήλαιο της Ντενίσοβα τον Ιούλιο και εξηγεί ότι έχει σχήμα καθεδρικού ναού, με ανοιχτή οροφή λόγω κατολίσθησης. Η σπηλιά έμεινε εκτεθειμένη στα στοιχεία της φύσης για χιλιάδες χρόνια, σωρεύοντας ανεξερεύνητο ίζημα που μπορεί να περιέχει νέες εκπλήξεις. Η μέση θερμοκρασία στην περιοχή, γύρω στο μηδέν, συνέβαλε στη διατήρηση του αρχαίου DNA.

Σύμφωνα με άλλη επιστημονική δημοσίευση, των Ελβετών γενετιστών Ματιάς Κουρά και Λοράν Εξκοφιέ, οι σεξουαλικές επαφές μεταξύ Νεάντερταλ και σύγχρονων ανθρώπων αποτελούσαν σπάνιο φαινόμενο, καθώς σε αντίθετη περίπτωση το DNA του σημερινού ανθρώπου θα περιείχε πολύ περισσότερο γενετικό υλικό του προγόνου μας. Στην ερώτηση αν οι «συνευρέσεις» αυτές είχαν ρομαντικό χαρακτήρα, οι δύο επιστήμονες είναι κάθετοι: «Επρόκειτο για επιθετικές πράξεις μεταξύ αντίπαλων ανθρώπινων ομάδων».

Η αξία της πρόσμειξης αυτής είναι εμφανής στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς Νεάντερταλ και Ντενισόφσκι έζησαν σε Ευρώπη και Ασία πολλές χιλιάδες χρόνια πριν από την εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου, αναπτύσσοντας ανοσία σε πολλές ενδημικές ασθένειες. Οταν οι σύγχρονοι άνθρωποι ζευγάρωσαν μαζί τους, εξασφάλισαν -χωρίς να το γνωρίζουν- χρήσιμο γενετικό ανοσοποιητικό υλικό. Το DNA αυτό αποδείχθηκε τόσο χρήσιμο, που συνεχίζει να βρίσκεται σήμερα στη γενετική μας αλυσίδα.

Ενα μειονέκτημα του αρχαίου αυτού ανοσοποιητικού υλικού είναι ότι ενδέχεται να ευθύνεται για αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο διαβήτης, η αρθρίτιδα και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Αν και γνωρίζουμε ελάχιστα για τον Ντενισόφσκι, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έζησε σε ευρεία περιοχή της Ασίας, από τα παγωμένα Αλταϊκά όρη μέχρι και τον υποτροπικό Νότο της ηπείρου.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_05/02/2012_471456




Ολοκληρώθηκε το γονιδίωμα του μυστηριώδους ανθρώπου της Ντενίσοβα 

 

Η ομάδα ενός διάσημου Γερμανού ανθρωπολόγου, ο οποίος προσδιόρισε πρόσφατα..ολόκληρη τη γενετική αλληλουχία των Νεάντερταλ, ανακοινώνει τώρα ότι ολοκλήρωσε το γονιδιωμα ενός ακόμα χαμένου συγγενή μας: ενός μυστηριωδους είδους ανθρωπου που έζησε την παλαιολιθική εποχή στη Σιβηρία και έγινε γνωστό ως άνθρωπος της Ντενίσοβα.

Μαζί με τον άνθρωπο του Νεάντερταλ, ο άνθρωπος της Ντενισοβα θεωρείται ο πλησιέστερος εξαφανισμένος συγγενής μας.

Ρώσοι ερευνητές που εξερευνούσαν το σπήλαιο της Ντενισοβα στα Αλταϊκά Όρη της Σιβηρίας έμειναν έκπληκτοι το 2010 όταν ανακάλυψαν ένα οστό δακτύλου, ηλικίας περίπου 40.000 ετών, το οποίο δεν φαινόταν να ανήκει σε σύγχρονο άνθρωπο, σε άνθρωπο του Νεάντερταλ ή στον πρόγονό τους, τον Homo erectus. Έκτοτε έχουν ανακαλυφθεί στη σπηλιά ακόμα δύο ευρήματα (δύο γομφίοι), το μυστήριο όμως παραμένει.

Αρκετοί ειδικοί εκτιμούν ότι ο άνθρωπος της Ντενίσοβα ανήκε σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος του γένους Ηomo, αν και μέχρι σήμερα αυτό ήταν αδύνατο να επιβεβαιωθεί.

Νέα στοιχεία προσφέρει τώρα η ομάδα του Σβάντε Πάαμπο στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck στη Λειψία της Γερμανίας, ο οποίος έγινε διάσημος για τις γενετικές αναλύσεις οστών του ανθρωπου του Νεάντερταλ.

Ήδη από το 2010, ο Πάαμπο είχε προσδιορίσει τη γενετική αλληλουχία του μιτοχονδριακού DNA στο διαθέσιμο υλικό από τη Ντενίσοβα. Το μιτοχονδριακό DNA κληροδοτείται στους απογόνους αποκλειστικά από τη μητέρα, και η ανάλυση της αλληλουχίας έδειξε σημαντικές συγγένειες αλλά και σημαντικές διαφορές σε σχέση με τον Homo sapiens, τον Homo neanderthalensis και τον Homo erectus.

Τώρα, ο Πάαμπο ανακοινώνει ότι προσδιόρισε την αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος του μυστηριωδους συγγενής μας. Προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ακρίβεια, ολόκληρο το γονιδιωμα σαρώθηκε όχι μία αλλά 30 φορές.

«Καλύψαμε το γονιδίωμα των Ντενίσοβα τόσες πολλές φορές ώστε έχει λιγότερα λάθη από τα περισσότερα γονιδιώματα σύγχρονων ανθρώπων που έχουν προσδιοριστεί ως σήμερα» επισημαίνει ο Ματίας Μέγιερ, ο συνεργάτης του Πάαμπο που ανέπτυξε τις νέες τεχνικές γενετικής ανάλυσης.

Είναι πράγματι μια εντυπωσιακή επιτυχία, δεδομένου ότι το δείγμα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι αναλύσεις είχε βάρος μόλις 10 χιλιοστά του γραμμαρίου.

Η μελέτη θα υποβληθεί για δημοσίευση αργότερα φέτος, στο μεταξύ όμως η ερευνητική ομάδα δημοσίευσε τη γενετική αλληλουχία στο Διαδίκτυο ώστε να μπορεί να την εξετάσει οποιοσδήποτε άλλος ερευνητής.

Η γενετική σύγκριση με τον σύγχρονο άνθρωπο και τον άνθρωπο του Νεάντερταλ θα μπορούσε τώρα να προσφέρει νέα στοιχεία για την προέλευση αυτής της μυστηριώδους ομάδας ανθρώπων.

Τα γενετικά δεδομένα του 2010 έδειχναν ότι οι άνθρωποι της Ντενίσοβα εμφανίστηκαν στην Αφρική και επεκτάθηκαν στην Ασία νωρίτερα από τους δικούς μας προγόνους.

Αναδημοσίευση απο http://24wro.blogspot.com/




UPDATE: Researchers have now been able to sequence the entire Denisova genome http://www.physorg.com/news/2012-02-entire-genome-extinct-human-decoded.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: