Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Εισαγγελική έρευνα για όσους έβγαλαν εκατομμύρια στο εξωτερικό




Με παραγγελία του αντεισαγγελέα Α.Π Ν. Τσάγγα

Εισαγγελική έρευνα για όσους έβγαλαν εκατομμύρια στο εξωτερικό


 των Βασιλικής Κόκκαλη, Αλέξανδρυ Κασιμάτη

Την διενέργεια εισαγγελικής έρευνας προκειμένου να αποδοθούν ποινικές ευθύνες (εφόσον αυτές στοιχειοθετηθούν) σε όσους αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία, παρήγγειλε στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας, Ιωάννη Σακελάκο, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Τσαγγάς.

Ειδικότερα, στην παραγγελία του προς τον κ. Σακελάκο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει: «Ενεργώντας εν προκειμένω κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 35 εδάφιο (β) ΚΠΔ παρακαλούμε όπως ενόψει σχετικών δημοσιευμάτων στον Αθηναϊκό Τύπο (επισυνάπτονται σχετικά δημοσιεύματα) περί αποκρύψεως εκ μέρους σημαντικής μερίδας συμπολιτών μας περιουσιακών τους στοιχείων υποκειμένων σε φορολόγηση, ενεργήσετε τα δέοντα προκειμένου να διερευνηθεί το θέμα για την άσκηση ή μη ποινικής διώξεως σε βάρος των εμπλεκομένων ατόμων στην υπόθεση αυτή».

Την ίδια ώρα απίστευτες περιπτώσεις φοροφυγάδων αποκαλύπτουν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό μιας νοικοκυράς που δήλωνε μηδενικό εισόδημα αλλά ταυτόχρονα είχε καταθέσεις 15 εκατ. ευρώ!

Η περίπτωση αυτή είναι η πιο κραυγαλέα, αλλά όχι η μοναδική που ανέδειξε το θερινό σαφάρι του ΣΔΟΕ, το οποίο στοχευμένα ανοίγει τραπεζικούς λογαριασμούς συγκεκριμένων προσώπων και τους διασταυρώνει με τα εισοδήματα που δηλώνουν.

Τα στελέχη του ΣΔΟΕ με αυτόν τον τρόπο έχουν ολοκληρώσει μέχρι σήμερα τον έλεγχο 240 υποθέσεων φοροδιαφυγής, ενώ σε διάφορα στάδια εξέτασης είναι άλλες 120 υποθέσεις. Για τις 240 περιπτώσεις όπου ολοκληρώθηκε ο έλεγχος επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 600 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τους φόρους και τον ΦΠΑ το ποσό που έχει βεβαιωθεί πλησιάζει τα 800 εκατ. ευρώ.

Το ΣΔΟΕ ανοίγει τους τραπεζικούς λογαριασμούς και ελέγχει την κίνηση και το υπόλοιπο. Ταυτοχρόνως ανατρέχει στις φορολογικές δηλώσεις του κατόχου των λογαριασμών και αν το άθροισμα των τελευταίων 10 ετών υπερβαίνει τα χρήματα που έχουν συσσωρεύσει στις τράπεζες οι ελεγχόμενοι, τους καλεί να δικαιολογήσουν το υπερβάλλον ποσό.

Οι έλεγχοι έχουν φέρει στην επιφάνεια κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής και παραοικονομίας. Τα στελέχη του ΣΔΟΕ πιστεύουν ότι πίσω από περιπτώσεις ανθρώπων που δεν έχουν καμία συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα και ταυτόχρονα κατέχουν μεγάλα ποσά τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από άλλες πηγές (πωλήσεις ακινήτων, κληρονομιές κ.λπ.) κρύβονται κατά πάσα πιθανότητα κυκλώματα τοκογλυφίας και άλλες παράνομες οικονομικές δραστηριότητες. Στις 240 περιπτώσεις όπου ολοκληρώθηκε ο έλεγχος εντοπίστηκαν τουλάχιστον άλλα δυο-τρία τέτοια κυκλώματα, με μικρότερα όμως ποσά. Μάτι βγάζουν όμως και οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής ελεύθερων επαγγελματιών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γιατρού ο οποίος, παρότι διέθετε καταθέσεις 2,7 εκατ. ευρώ, δεν κατέθετε καν φορολογική δήλωση. Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, εκτός από τα φυσικά πρόσωπα με... ειδικά χαρακτηριστικά, εστιάζουν και σε εταιρείες συγκεκριμένων κλάδων που θεωρείται ότι είναι κέντρα φοροδιαφυγής. Ενδεικτική περίπτωση αποτελούν οι εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες καθαριότητας. Συγκεκριμένα, το ΣΔΟΕ βρήκε εταιρεία καθαρισμού πλοίων, όπως και επιχείρηση καθαρισμού κτιρίων, οι οποίες δήλωσαν μηδενικό εισόδημα στην Εφορία αλλά δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πώς είχαν καταθέσεις 6,5 εκατ. και 1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι συνεχίζονται και φαίνεται ότι θα συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς το ΣΔΟΕ έχει καταθέσει σε τράπεζες αιτήματα για να ανοίξουν περίπου 5.000 λογαριασμοί καταθέσεων. Σταδιακά στα γραφεία της υπηρεσίας φτάνουν από τις τράπεζες τα στοιχεία και ξεκινούν οι διασταυρώσεις.

Γ. Μαυραγάνης: «Έρχονται πρόστιμα για τα αδήλωτα εμβάσματα στο εξωτερικό»

Πρόστιμα σε όσους «πιάστηκαν» να μεταφέρουν υπέρογκα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό το 2009 ενώ δήλωναν ελάχιστα εισοδήματα θα επιβάλλει το ΣΔΟΕ σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη στην Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαυραγάνης απαντώντας σε ερώτηση της κυρίας Ασημίνας Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ) σχετικά με τα εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ που έφυγαν προς φορολογικούς παραδείσους το 2009, 2010 και 2011 είπε «έχω λάβει ενημέρωση για τα στοιχεία του 2009 και έχει ενημερωθεί και το ΣΔΟΕ. Ζητήσαμε από τη γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων να μας δώσει κάποιες πρόσθετες διευκρινήσεις. Με ενημέρωσε ο υπουργός κ. Ιωάννης Στουρνάρας ότι η γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων  θα τα δώσει πολύ γρήγορα και ότι το ΣΔΟΕ θα προχωρήσει γρήγορα στα πρόστιμα. Εχουμε και εγώ και ο υπουργός ευαισθησία σε αυτό το θέμα και είχαμε ζητήσει ενημέρωση, πριν δούμε τα σχετικά δημοσιεύματα».

Πέραν όμως των εμβασμάτων του 2009, ο κ.Μαυραγάνης σημείωσε πως «αναμένουμε τις επόμενες ημέρες να έχουμε πλήρη ενημέρωση από τις υπηρεσίες για το 2010 και 2011. Εχουμε ζητήσει την ταχύτατη επεξεργασία των καταστάσεων του 2010 και 2011 από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του ΣΔΟΕ».

Επιπροσθέτως, ο υφυπουργός ενημέρωσε ότι «σήμερα ενεργοποιήσαμε εκ νέου ενεργοποιήθηκε εκ νέου την διαδικασία της διαπραγμάτευσης με την Ελβετία για την σύμβαση φορολόγησης καταθέσεων Ελλήνων».

Εχω και κότερο

Προκειμένου να αποφύγουν τον θόρυβο από την αρνητική δημοσιότητα, γνωστοί επιχειρηματίες στέλνουν τους δικηγόρους τους στο ΣΔΟΕ και πληρώνουν τον ΦΠΑ και τους λοιπούς φόρους για τα σκάφη αναψυχής που κατέχουν και τα οποία είχαν δηλωμένα ως επαγγελματικά. Το ΣΔΟΕ έχει δώσει έμφαση στο συγκεκριμένο πεδίο ερευνών. Κατά καιρούς, συνεργεία του κάνουν την εμφάνισή τους και αναστατώνουν μαρίνες ελλιμενισμού πολυτελών σκαφών, ενώ συλλέγουν στοιχεία και από άλλες πηγές, όπως π.χ. μια δισκέτα που έφτασε στην Ελλάδα με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες 1.200 σκαφών υπό ολλανδική σημαία.

Πρόσφατα μάλιστα γνωστή επιχειρηματική οικογένεια με εμπορική δραστηριότητα κατέβαλε πάνω από 2 εκατ. ευρώ για τα σκάφη που χρησιμοποιούσε τα τελευταία χρόνια ως επαγγελματικά.

Οι έλεγχοι στον συγκεκριμένο τομέα θα συνεχιστούν, και μάλιστα θα ενταθούν. Κατά πληροφορίες, έπειτα από συνεννόηση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας με τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, τον πρώην εισαγγελέα κ. Ιωάννη Διώτη, συμφωνήθηκε να στείλει το υπουργείο δέκα υπαλλήλους με ειδικές γνώσεις, προκειμένου να συγκροτηθεί ειδική ομάδα η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την περαίωση των υποθέσεων που αφορούν τη μη καταβολή ΦΠΑ σε ιδιωτικά σκάφη αναψυχής που δηλώνονται ως επαγγελματικά.

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής συμβάλλει και η τρόικα, η οποία πρότεινε να συγκεντρωθούν στοιχεία για τις ναυτιλιακές εταιρείες του νόμου 89, οι οποίες απολαμβάνουν μεγάλες φοροαπαλλαγές.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες θα ερευνηθούν σε βάθος δεκαπενταετίας, ώστε να διαπιστωθεί αν έκαναν κατά παράβαση του νόμου χρήση των ευεργετημάτων φοροαπαλλαγής.

Οι προσδοκίες είναι ότι με τους ελέγχους αυτούς θα εντοπιστούν πολλά «μεγάλα ψάρια» που φοροδιαφεύγουν συστηματικά τα τελευταία χρόνια και κρύβουν μεγάλα περιουσιακά στοιχεία.

Οργιο φορο­διαφυγής στα νησιά

Προβληματισμό στο ΣΔΟΕ προκαλεί η έκταση της φοροδιαφυγής στα νησιά και γενικότερα στις τουριστικές περιοχές. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες και οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν κόβουν αποδείξεις. Οι έλεγχοι που έγιναν κατά το τελευταίο εικοσαήμερο έδειξαν ότι στους δέκα ελέγχους που διενεργούν τα συνεργεία του ΣΔΟΕ εντοπίζονται έξι παραβάσεις. Οι έλεγχοι είναι συνεχείς, γίνονται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και για προληπτικούς λόγους, και διενεργούνται σε επιχειρήσεις κάθε μορφής και οικονομικού μεγέθους, σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση και αυξημένη οικονομική δραστηριότητα.

Από τις 6 Ιουλίου, που ξεκίνησε το κύμα ελέγχου, μέχρι και τις 23 Ιουλίου διαπιστώθηκαν σε όλη την Ελλάδα 22.435 παραβάσεις, δηλαδή περισσότερες από 1.000 την ημέρα. Συνολικά, τα συνεργεία του ΣΔΟΕ έκαναν 1.410 ελέγχους και εντόπισαν 805 παραβάτες. Τα μεγαλύτερα ποσοστά παραβατικότητας (100%) εντοπίστηκαν στην Κω, καθώς έγιναν 42 έλεγχοι και εντοπίστηκαν σε όλους παραβάσεις, στα Χανιά με 86,6% και στη Σαντορίνη με 83%. Σε Μύκονο και Πάρο, τα ποσοστά παραβατικότητας ήταν 68,5% και 69,6% αντίστοιχα.

Οι πρωταθλητές της φοροδιαφυγής


Εντυπωσιακά στοιχεία περιλαμβάνει ο κατάλογος με τα εμβάσματα που έχουν φύγει από την Ελλάδα προς τράπεζες του εξωτερικού τη χρονιά που η χώρα μπήκε σε τροχιά Μνημονίου. Το ρεκόρ του 2010 κατέχει ο Γ.Δ. ο οποίος έβγαλε έξω 52.133.146, 94 ευρώ, ενώ δήλωσε στην εφορία... 25.099,50.

Το ρεκόρ, βέβαια, κατέχει ο Ρ.Σ. με δηλωθέν εισόδημα 30.774,72 ευρώ, την ώρα που έξω έβγαλε  371.774,72 ευρώ.

Πρόκειται για τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος τα οποία είναι σε γνώση του υπουργείου Οικονομικών και αφορούν το 2010. Ο ίδιος κατάλογος με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους, δηλαδή του 2009, έχει δοθεί στη Βουλή, κατόπιν αιτήματος των κομμάτων και εκπρόσωποί τους έχουν τη δυνατότητα να τον κοιτάξουν.

Στον πίνακα της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρονται τα εμβάσματα πάνω από 100.000 ευρώ τα οποία ταξίδεψαν στο εξωτερικό, ενώ μεταξύ των ονομάτων υπάρχουν και 70 αλλοδαποί, άνδρες και γυναίκες, με ονόματα που παραπέμπουν σε χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης.

Στον κατάλογο που αποκαλύπτουν σήμερα τα Νέα, αίσθηση προκαλεί ότι 731 πολίτες έβγαλαν στο εξωτερικό σχεδόν ένα δισ. ευρώ, ενώ οι ίδιοι στις φορολογικές τους δηλώσεις την ίδια χρονιά δήλωσαν κάτι λιγότερο από 2.500.000 ευρώ.



http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=213769

Δεν υπάρχουν σχόλια: