Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ Πώς αντέδρασε ο εμπνευστής της τελετής έναρξης του 2004






ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Πώς αντέδρασε ο εμπνευστής της τελετής έναρξης του 2004


 


Η τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας στο Λονδίνο προκάλεσε τις απόψεις να διίστανται. 

Πώς αντιδρούσε όμως κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής τους προβολής ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο άνθρωπος που ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 στην Αθήνα;

Ο σπουδαίος σύγχρονος Έλληνας καλλιτέχνης, όση ώρα παρακολουθούσαμε από την κρατική τηλεόραση την τελετή έναρξης,  κοινοποιούσε στο προφίλ του στο Facebook σχετικά βίντεο  με αποσπάσματα από τις δικές του δημιουργίες  στην τελετή έναρξης για την Ολυμπιάδα του 2004 στην Αθήνα.

Κι ενώ εμείς βλέπαμε στη ΝΕΤ το πώς αποτύπωναν τον έρωτα και την αγάπη οι Βρετανοί οργανωτές της τελετής -με ένα ζευγάρι να τρέχει από πάρτι σε πάρτι- ,  ο Δημήτρης  Παπαϊωάννου με μια φωτογραφία  μας υπενθύμισε πώς εκείνος εξύμνησε τον έρωτα. Με τον φτερωτό θεό Έρωτα να πετά ψηλά στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κοινοποιούσε φωτογραφικό καθώς και οπτικοακουστικό υλικό για το πώς εκείνος  έδειξε σε δισεκατομμύρια τηλεθεατές το Ολυμπιακό ιδεώδες, την ελληνική ομορφιά, την ατομικότητα, την αγάπη, τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την ελευθερία  έκφρασης ιδεών και  τη δημοκρατία.

Γνωστός για το διακριτικό ταπεινό του ύφος δεν έκανε κανένα σχόλιο στο  Facebook σε ό,τι αφορά την τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας στο Λονδίνο. Περιορίστηκε μόνο σε ένα χαμόγελο γράφοντας  “he he he”, ενώ άφησε τις εικόνες και τα βίντεο να μιλήσουν από μόνα τους και να κάνουμε σύγκριση της δικής μας έναρξης με αυτή του 2012!

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου έγινε ευρύτερα γνωστός όταν το Μάιο του 2002 ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση των τελετών έναρξης και λήξης των Oλυμπιακών του 2004. Αυτό προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στους κύκλους των πιο “επώνυμων” μνηστήρων της θέσης. Από τότε, το όνομα του ακούγεται παντού. Τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, περιοδικά ασχολούνται μαζί του. Με την τέχνη του, την καλλιτεχνική του πορεία, την προσωπική του ζωή, το τι πρόκειται να παρουσιάσει.

Δύο χρόνια μετά έφερε εις πέρας την “εικονογράφηση” της έναρξης και της λήξης των Oλυμπιακών Aγώνων με, κατά κοινή ομολογία, μεγάλη επιτυχία. Οι επικριτές του πολλοί, περισσότεροι όμως οι θαυμαστές του. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι στο πρόσωπο του πιστώνεται ένα εικαστικό υπερθέαμα που ταξίδεψε ως τα πέρατα της γης. 
Γιώργος Σφακιανάκης


papabook
ο Θεός Έρωτας μέσα απο τα μάτια του Δημήτρη Παπαϊωάννου
ο Έρωτας και η αγάπη στην τελετή έναρξης για την Ολυμπιάδα 2004 στην Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: