Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Άνοιξε ο Ά όροφο της Στοάς Αττάλου μετά 30 χρόνια





stoa-attalou


Ανοικτός για το κοινό έπειτα από 30 χρόνια είναι από την Τετάρτη 18 Ιουλίου, ο εκθεσιακός χώρος στον Ά όροφο της Στοάς Αττάλου.

Η ανακαίνιση του χώρου και η έκθεση των γλυπτών στον όροφο της Στοάς αποτελούν τμήμα του έργου «Αναβιώνοντας την Αρχαία Αγορά, τον τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία», το οποίο υλοποιήθηκε από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών και την'Α Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο του μέτρου Διαφύλαξης Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς που συγχρηματοδότησαν ο ΧρηματοδοτικόςΜηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2004 - 2009 και το υπουργείο Οικονομικών. 

Το έργο, το οποίο περιλαμβάνει επίσης δράσεις ψηφιοποίησης και προβολής των ευρημάτων και του αρχειακού υλικού της Αρχαίας Αγοράς μέσω των νέων τεχνολογιών, θα παρουσιαστεί επίσημα στο κοινό τον Σεπτέμβριο.

Η έκθεση, περιλαμβάνει γλυπτά μικρής κλίμακας και, κυρίως, τη σημαντική συλλογή ρωμαϊκών πορτραίτων της Αθηναϊκής Αγοράς και διαρθρώνεται στις ακόλουθες ενότητες:

•  «Ιδεαλιστικές μορφές θεών και κοινών θνητών (4ος-3ος αι. π.Χ.)»
•  «Τα αθηναϊκά εργαστήρια αναπαράγουν κλασικά έργα. Ρωμαϊκά αντίγραφα κλασικών έργων (1ος -2ος αι. μ.Χ.)»
•  «Ρωμαϊκά πορτραίτα πλούσιων αστών της Αθήνας, οι οποίοι εικονίζονται κατά τα αυτοκρατορικά πρότυπα (1ος- 2ος αι. μ.Χ.)»
•  «Η πόλη τιμά τους δημόσιους λειτουργούς. Πορτραίτα δημοσίων λειτουργών και κοσμητών στον τύπο της ερμαϊκής στήλης (2ος-3ος αι. μ.Χ.)»
•  «Ρωμαϊκά πορτραίτα ιδιωτών και επιφανών πολιτών της ρωμαϊκής Αθήνας (3ος αι. μ.Χ)»
•  «Συλλογές γλυπτών που κοσμούσαν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Ύστερης Αρχαιότητας, στα οποία συγκαταλέγονται γλυπτά από την Οικία Ω».

Εκτενή εισαγωγικά κείμενα υποστηρίζουν τις εκθεσιακές ενότητες και παρέχουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την εξέλιξη της αττικής γλυπτικής από τον 4ο αιώνα π.Χ. έως την ύστερη αρχαιότητα, ενώ η έκθεση πλαισιώνεται και από προπλάσματα των αρχαιολογικών χώρων της Αγοράς, της Ακρόπολης και της Πνύκας, τα οποία συμβάλλουν στην κατανόηση της αρχαίας αθηναϊκής τοπογραφίας.

http://www.goodchannel.gr
http://www.schizas.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: