Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Ποιος µπορεί να σταµατήσει τους Anonymous;



J. Dvorak Υπάρχει περίπτωση ποτέ να συλληφθούν Ή να σταµατήσουν τη δράση τους;

Πριν από χρόνια µια οµάδα που είχε αυτοονοµαστεί Anonymous χτύπησε για πρώτη φορά. Υπέκλεψε ένα πακέτο εγγράφων από την πανίσχυρη Εκκλησία της Σαϊεντολογίας. Δεν ήξερα τότε πολλά γι’ αυτό το θέµα και είχα την εντύπωση ότι η Εκκλησία θα µήνυε κάποιους και θα τους ανάγκαζε να υποστούν την οργή του δικαστικού συστήµατος στην Αµερική. Ξέρετε, σαν τον φοιτητή που µοίρασε 30 τραγούδια στο Internet και τώρα εµφανίζεται να χρωστά 675.000 δολάρια για παραβίαση πνευµατικών δικαιωµάτων.

Εκτιµούσα ότι οι Anonymous κάπως θα εντοπίζονταν, θα φυλακίζονταν ή θα βασανίζονταν, ή ακόµα και θα σκοτώνονταν από κάποιο µη επανδρωµένο αεροσκάφος. Κάτι κακό θα τους συνέβαινε, τέλος πάντων. Αναµφίβολα, οι άνθρωποι των Anonymous φαίνονταν καταδικασµένοι. Αλλά όχι.

Με την πάροδο των χρόνων ένα ή δύο µέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί, αλλά ο πυρήνας της οµάδας παραµένει ανεπηρέαστος. Και ποιος γνωρίζει αυτόν τον πυρήνα; Είναι ένα άτοµο; Μια οµάδα; Ο Πούτιν; Βάσκοι αυτονοµιστές; Απολυµένοι µηχανικοί που παίρνουν εκδίκηση; Έφηβοι; Eικοσάρηδες άνεργοι; Ποιος;

Αυτή είναι η µαγεία του θέµατος. Κανείς δεν ξέρει. Στην πραγµατικότητα, η οµάδα θα µπορούσε να είναι φανταστική ή µια ιδέα µε βάση κάποια µυστική συµφωνία που έκαναν οι hackers. Δεν νοµίζω αυτή η οµάδα να ελέγχεται από µια κεντρική αρχή.

Για να είµαστε ειλικρινείς, δεν έχουµε να κάνουµε µε επιθέσεις που προκαλούν σοβαρές ζηµιές. Η αποκάλυψη χιλιάδων κυβερνητικών εγγράφων από τα WikiLeaks έκανε ποτέ κακό ή σκότωσε κανέναν; Όχι. Από την κυβερνητική σκοπιά αυτό είναι κακό, αλλά από την πλευρά του κόσµου είναι καλό. Με τόση µυστικότητα που υπάρχει στις ηµέρες µας, δεν έχουµε την παραµικρή ιδέα για το αν µας εξαπατούν οι εκλεγµένοι αξιωµατούχοι µας.

Αλλά ας επιστρέψουµε στο θέµα µας. Υπάρχει περίπτωση ποτέ να συλληφθούν οι Anonymous ή να σταµατήσουν τη δράση τους; Και αν συµβεί αυτό, θα γεννηθεί κάτι άλλο στη θέση τους;

Προσωπικά πιστεύω ότι πρόκειται για ένα φαινόµενο που ήρθε για να µείνει. Δεν έχουµε να κάνουµε µε την τυπική περίπτωση κάποιου ανώριµου εφήβου που έφτιαξε µερικά scripts και υπερηφανεύεται στα κανάλια συζητήσεων του Internet για τα κατορθώµατά του, προδίδοντας την IP του. Στους Anonymous δεν υπάρχει ίχνος χαιρεκακίας. Πρόκειται για σοβαρό hacking. Οπότε, τι µπορεί να κάνει µια κυβέρνηση ή ένας οργανισµός για να σταµατήσει αυτούς τους τύπους; Όλοι είναι ευάλωτοι.

Κατ’ αρχάς, ρωτήστε τους εαυτούς σας γιατί είστε ευάλωτοι. Ίσως, διότι ανεβάζετε µε χαζό τρόπο κάθε πληροφορία που σας αφορά σε ένα παγκοσµίως ανοικτό δίκτυο. Οι υπηρεσίες cloud απλουστεύουν τα πράγµατα και πολλές κυβερνήσεις –και δη χωρών που είναι προηγµένες τεχνολογικά– υιοθετούν όλο και πιο συχνά λύσεις cloud για να µειώσουν το κόστος.

Το είπα πριν και το ξαναλέω για άλλη µία φορά. Αν δεν σας αρέσουν τέτοιες ενέργειες, κόψτε τη σύνδεσή σας στο Internet. Φυσικά, κανείς σας δεν θα το κάνει αυτό. Αν το καλοσκεφτείτε, µε τέτοιες δράσεις –που αποκαλύπτουν απόρρητα στοιχεία–, µπορείτε να δείτε µε καθαρότερη µατιά πού πάνε τα λεφτά των φορολογουµένων. Αυτή η ιστορία δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ, οπότε καθίστε αναπαυτικά στην καρέκλα σας και απολαύστε το σόου.

Ένα ή δύο µέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί, αλλά ο πυρήνας της οµάδας παραµένει ανεπηρέαστος.

John Dvorak
www.dvorak.org


http://e-pcmag.gr/techtalk/poios-uporei-na-stauatisei-tous-anonymous 

Δεν υπάρχουν σχόλια: