Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Τους νοιάζει μόνο η πολιτική τους επιβίωση

Σε απόγνωση οι βουλευτές! 

Τους νοιάζει μόνο η πολιτική τους επιβίωση, αδιαφορούν για το λαό

 
Με όσα γίνονται, η Νέα Δημοκρατία θα βρεθεί στο 5%, σαν το ΠΑΣΟΚ, άκουσε ο Γιάννης Στουρνάρας να του λένε οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας την Τετάρτη το βράδυ στη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών. Η συνάντηση έγινε για να εξομαλυνθούν οι εντάσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, να λειανθούν «γωνίες» και να πεισθούν οι αντιδρώντες να το ψηφίσουν όταν έρθει η ώρα.

Περίπου 74 βουλευτές πήγαν να δουν τον τσάρο της οικονομίας σε μια συνάντηση «αμφιβόλου αποτελέσματος». Το κλίμα ήταν βαρύ, και βέβαια προμηνύει δύσκολες ώρες για την κυβέρνηση, καθώς οι βουλευτές βρίσκονται ανάμεσα στις κυβερνητικές απόψεις και τις ανάγκες της κοινωνίας, που δεν συμβαδίζουν. Στο πλευρό του Γιάννη Στουρνάρα βρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Για λίγο κοντά στον υπουργό Οικονομικών κάθισε και ο συντάκτης του σχεδίου νόμου, ο γνωστός από την εποχή του Σημίτη καθηγητής Νίκος Καραβίτης.

Στη συνεδρίαση οι Ι. Τζαμτζής και Μ. Κεφαλογιάννης πρότειναν τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος, δηλαδή του ΕΕΤΗΔΕ, μειωμένου όμως κατά 10%, σε συνδυασμό με διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Τη συγκεκριμένη πρόταση απέρριψε ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι είναι αντισυνταγματική.

Ο πρώην δήμαρχος Ν. Κακλαμάνης κάποια στιγμή διέκοψε τη συνεδρίαση και ρώτησε τον Γ. Στουρνάρα φανερά εκνευρισμένος «αν υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων στον νόμο». Ο υπουργός απάντησε ότι θα εξεταστούν όλες οι προτάσεις δημιουργικά, αρκεί να οδηγούν σε ισοδύναμο αποτέλεσμα δημοσιονομικά». Ο πρώην δήμαρχος δεν φάνηκε να ικανοποιήθηκε και είπε «μου απαντάτε τεχνοκρατικά και όχι πολιτικά» και αποχώρησε από την αίθουσα.

Ο Γ. Βλάχος χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους και είπε: «Μη διανοηθείτε να το φέρετε για ψήφιση πριν γίνουν αλλαγές και ξανασυζητήσουμε». Ο ίδιος βουλευτής ανέφερε ότι η κυβέρνηση «ακολουθεί το μοντέλο της αρπαχτής», για να αντιδράσει οργισμένα η Κατερίνα Παπακώστα, ρωτώντας τον: «Και εμείς τι είμαστε, βουλευτές της αρπαχτής;»

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μαξ. Χαρακόπουλος ήταν ιδιαίτερα επικριτικός. Στη διάρκεια της παρέμβασής του ανέφερε ότι ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις ότι εξαιρούνται από τη φορολόγηση οι στάνες και την ίδια στιγμή να ράβουν «κοστούμι» 1.000-1.500 ευρώ για κάθε κτηνοτρόφο. «Δεν μπορείτε να παραπλανείτε τον πρωθυπουργό» σημείωσε ο κ. Χαρακόπουλος, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών.
Αντιδρώντας, ο Γ. Στουρνάρας είπε απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης: «Περιμένω προτάσεις για ισοδύναμα. Αν έχει ο κ. Χαρακόπουλος, ας μας τις πει». «Δεν είναι αυτή η δουλειά μου» απάντησε ο κ. Χαρακόπουλος και συμπλήρωσε ότι μια φορά μόνο κλήθηκε να πει την άποψή του, μετά δεν ξανακλήθηκε.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου μίλησε για «γονατογράφημα», ενώ ο βουλευτής Αχαΐας Αθανάσιος Νταβλούρος υπογράμμισε ότι με όσα γίνονται η Ν.Δ. θα φτάσει στο 5% και θα κινδυνεύει να μοιάσει στο ΠΑΣΟΚ.

Αρκετά αιχμηρή ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, που έκανε λόγο για βάρβαρη φορολόγηση ακινήτων, ενώ σημείωσε ότι οι φόροι είναι πάνω από τα μέτρα μας. Η ίδια μάλιστα χαρακτήρισε ουσιαστική τη σύσκεψη και είπε ότι ήταν η πρώτη όπου δεν υπήρξε μπουρδολογία.

Κάποιοι μίλησαν για «χαριστική βολή» στη Ν.Δ., ενώ η Αννα Καραμανλή μίλησε για ανθρώπους που τρώνε από τα σκουπίδια και είπε: «Βλέπετε αριθμούς και όχι ανθρώπους».

Ο Αλ. Δερμετζόπουλος υπογράμμισε στον Γ. Στουρνάρα ότι μας καλείτε για ψυχοθεραπεία και όχι για διάθεση να κάνετε αλλαγές. Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Γ. Ιωαννίδης σημείωσε ότι δεν μπορεί να φορολογούνται σκληρά οι αγρότες και την ίδια στιγμή να θέλουμε να επιστρέψουν νέοι στην ύπαιθρο.

Ο Μ. Βολουδάκης ανέφερε ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει πιάσει ταβάνι, ενώ ο κ. Δ. Σταμενίτης σημείωσε ότι είναι άδικη η φορολόγηση των οικοπέδων εντός των οικισμών.

Ειρωνικά τοποθετήθηκε ο Χρ. Κέλλας, που είπε ότι «φορολογούνται οικόπεδα, σπίτια και αέρας», ενώ ο βουλευτής Μεσσηνίας Δ. Σαμπαζιώτης είπε ότι «με τον τρόπο που φορολογούνται οι πολίτες στο τέλος θα φάμε πιστολιές».

Νίκος Οικονόμου

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: