Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Κέρκυρα : το «Castello Bibelli»

Από χωματερή ψάχνει τη χαμένη λάμψη του

Σε πάρκινγκ απορριμματοφόρων έχει μετατραπεί το ιστορικό μπαρόκ κτίσμα της Κέρκυρας, το «Castello Bibelli» και ιδιαίτερα οι βοηθητικοί του χώροι και ο κήπος.

Το ακίνητο βρίσκεται στον Δήμο της Κέρκυρας, στη θέση Κάτω Κορακιάνα, σε απόσταση περίπου 13 χιλιομέτρων από την πόλη της Κέρκυρας και 700 περίπου μέτρων από την παραλία της Δασιάς.
 
Το ακίνητο βρίσκεται στον Δήμο της Κέρκυρας, στη θέση Κάτω Κορακιάνα, σε απόσταση περίπου 13 χιλιομέτρων από την πόλη της Κέρκυρας και 700 περίπου μέτρων από την παραλία της Δασιάς.
 
Το Castello Bibelli χτίστηκε πριν από 124 χρόνια. Είχε «ζήσει» ένδοξες εποχές, καθώς κατά καιρούς είχε φιλοξενήσει βαρόνους, βασιλείς, πρίγκιπες, αυτοκράτορες, πρωθυπουργούς και κόμητες.

Το ΤΑΙΠΕΔ, στοχεύει τώρα στην αναβίωση, ή μάλλον στη «μεταμόρφωση» του Castello Bibelli, γεγονός για το οποίο έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την παραχώρηση του για 99 έτη σε ιδιώτες επενδυτές. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων δεσμευτικές οικονομικές προσφορές έως τις 30 Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Για τον σκοπό της ενημέρωσης των επενδυτών, θα ανοίξει ηλεκτρονική βάση δεδομένων (virtual data room) και οι ενδιαφερόμενοι θα αποκτήσουν πρόσβαση μετά τη συμπλήρωση, υπογραφή και επιστροφή στο Ταμείο της Δήλωσης Εμπιστευτικότητας και των Ορων Χρήσης του data room. Εκτιμάται ότι το ιστορικό αυτό κτίριο της Κέρκυρας, θα προσελκύσει πολλούς επενδυτές από τον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς η Κέρκυρα προσελκύει μεγάλο μερίδιο του ξένου και του εγχώριου τουρισμού, ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα να ξαναγίνει ένα πραγματικό... διαμάντι του νησιού.

Το ακίνητο βρίσκεται στον Δήμο της Κέρκυρας, στη θέση Κάτω Κορακιάνα, σε απόσταση περίπου 13 χιλιομέτρων από την πόλη της Κέρκυρας και 700 περίπου μέτρα από την παραλία της Δασιάς. Εχει συνολική επιφάνεια 83.844 τ.μ.

Η ιστορία

Το Castelo Bibelli, που σήμερα κατέχει το Δημόσιο, είναι ακίνητο με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία και χτίστηκε στις αρχές του αιώνα από τον Ιταλό ναύαρχο Μπιμπέλι. Σύμφωνα με την παράδοση, στη θέση αυτή προϋπήρχε Μεσαιωνικός Πύργος που διασώθηκε ερειπωμένος μέχρι και τα τέλη του 19ου αιώνα, μαζί με διάφορα άλλα κτίρια υποστηρικτικών λειτουργιών όπως στάβλοι αποθήκες, καταλύματα υπηρετικού προσωπικού κ.ά. Το κτίσιμο του «CASTELLO» κράτησε δέκα ολόκληρα χρόνια και το 1905 έγιναν τα εγκαίνια με μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις. Το κτίριο επιπλώθηκε με τα ακριβότερα έπιπλα και υλικά της εποχής.

Το 1940 η οικογένεια Bibelli κατέφυγε στην Ιταλία ενώ το CASTELLO BIBELLI καθώς και η κτηματική περιουσία θεωρήθηκε εχθρική μεσεγγυημένη περιουσία και περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο. Σε ολόκληρη τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ μέχρι το 1958 έμεινε αχρησιμοποίητο. Στις 31/05/1955 το «Αγρόκτημα CASTELLO BIBELLI» καταχωρείται στα βιβλία καταγραφής του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο το διαχειρίζεται.

Το 1958 μισθώθηκε στον επιχειρηματία - ξενοδόχο Σπύρο Μπούα, ο οποίος το χρησιμοποίησε ως πολυτελές ξενοδοχείο με την επωνυμία «CASTELLO BIBELLI». Εως τα μέσα της δεκαετίας του 1970 έμεναν υψηλής ποιότητας τουρίστες. Κατά τη διάρκεια της μίσθωσης ο μισθωτής κατασκεύασε κτίσμα 20 δωματίων, το ονομαζόμενο «CASTELLΕΤΟ» που λειτούργησε ως νέα πτέρυγα του ξενοδοχείου. Το έτος 1981 εντάσσεται στις αρμοδιότητες της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.

Πέριξ του εν λόγω ακινήτου έχουν ανεγερθεί 7 κτίρια. Ειδικότερα, υπάρχει ένα κτίριο διώροφο κεραμοσκεπές με υπόγειο (λιθόκτιστο), συνολικού εμβαδού 1968,25 τ.μ., που περιλαμβάνει και τους δύο πύργους, όπου λειτούργησε το ξενοδοχείο ΚΑΣΤΕΛΟ ΜΠΙΜΠΕΛΛΙ (CASTELLO BIBELLI) που κατασκευάστηκε περίπου κατά το έτος 1900. Επιπλέον, υπάρχει ένα ισόγειο κεραμοσκεπές κτίριο εμβαδού 57,76 τ.μ. που χρησιμοποιείται ως τουαλέτες και κατασκεύαστηκε περί το 1970.

Επίσης, έχει ανεγερθεί ένα κτίριο διώροφο κεραμοσκεπές συνολικού εμβαδού 121,74 τ.μ. με χρήση αποθήκης που κατασκευάστηκε περί το 1900. Υπάρχει άλλο ένα κτίριο διώροφο κεραμοσκεπές συνολικού εμβαδού 218,54 τ.μ., το οποίο επίσης έχει αποθήκη και κατασκευάστηκε την ίδια εποχή, περί το 1900.

Ενα άλλο ισόγειο κεραμοσκεπές κτίριο εμβαδού 59,40 τ.μ. που χρησιμοποιείται επίσης ως αποθήκη και κτίστηκε και αυτό περίπου το έτος 1900. Το κτίριο του Καστελίνο (CASTELLINO), τριώροφο κεραμοσκεπές κτίριο που κατασκευάστηκε την ίδια περίοδο με το Καστέλο για βοηθητικές χρήσεις βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του ακινήτου, το οποίο έχει επιφάνεια περίπου 1.047 τ.μ. Και τέλος, το κτίριο του Καστελέτο (CASTELLETO), κεραμοσκεπές τριώροφο κτίριο που κατασκευάστηκε περί το έτος 1960, επίσης στο βορειοδυτικό άκρο του ακινήτου, επιφανείας 810 τ.μ., το οποίο από το 1992 είναι παραχωρημένο στην Εθνική.


ΛΑΜΠΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Το τίμησαν από τον Κάιζερ έως τον Σελασιέ

To αρχιτεκτονικό αριστούργημα, γνωστό είτε ως «Καστέλο», είτε ως «Βίλα Μπιμπέλι», είτε με το όνομα της οικογένειας που το δημιούργησε ως «Πύργος των Πολυλάδων», έζησε χρόνους χλιδής και χρόνους πέτρινους. Η ιστορία του βαραίνει το χωριό Κάτω Κορακιάνα, που έχουν να διηγηθούν πολλά για τις εποχές που η βίλα είχε ζωή.

Στα τέλη του 19ου αιώνα η αρχοντική οικογένεια Πολυλά κατείχε στα Κάτω Κορακιάνα πολλές εκτάσεις. Σε μία από αυτές υπήρχε τότε ένας παλιός μισογκρεμισμένος πύργος, που άλλοτε δέσποζε ολόκληρης της περιοχής. Το 1886 πεθαίνει ο Αντώνιος Πολυλάς, ιδιοκτήτης του παλιού πύργου που υπήρχε στη θέση του σημερινού «Καστέλο», στην τοποθεσία «Καβαλιέρα».

Η κληρονόμος των Πολυλά και ανιψιά της γυναίκας του ιδιοκτήτη, Φανή Ροδοκανάκη, παντρεύεται τον Ιταλό βαρόνο Λούκα Μπιμπέλη από το Λιβόρνο. Ο Μπιμπέλι γοητεύτηκε από το ειδυλλιακό τοπίο της «Καβαλιέρας» και βάζει στον νου του την αναπαλαίωση του παλιού πύργου, κοντά στα 1890.

Οπως εφημολογείτο, στα αρχεία της Βενετίας ανακάλυψε τα σχέδια του ίδιου αυτού πύργου των Πολυλάδων και γυρίζοντας στην Κέρκυρα ανέθεσε στους πιο φημισμένους τεχνίτες την υλοποίηση του έργου, για το οποίο δούλεψαν όλοι σχεδόν οι κάτοικοι των χωριών Ανω και Κάτω Κορακιάνας και Αγίου Μάρκου.

Η αποπεράτωση έγινε το 1900, μετά την πάροδο δέκα ετών. Ενα τεράστιο πέτρινο μουράγιο έκλεισε μέσα του ένα πάρκο 76.000 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο εμπλουτίστηκε με τα πιο σπάνια δένδρα του κόσμου. Επίσης ένας ζωολογικός κήπος διασώθηκε μέχρι το 1940. Η δε βίλα, όπως την αποκαλούσαν οι ντόπιοι, με τους δύο πανέμορφους πύργους της, ο ένας φλωρεντιανού και ο άλλος γοτθικού ρυθμού, επιπλώθηκε με τα ακριβότερα έπιπλα και στολίδια.

Εκτός του πύργου, μέσα στο κτήμα όμως, χτίστηκαν σπίτια για τους φύλακες, αποθήκες, στάβλοι, αμαξοστάσια και μία οικία για το προσωπικό της οικογένειας, που τότε ξεπερνούσε τα 60 άτομα.
Οι σημαντικότερες φυσιογνωμίες και οι εστεμμένοι της εποχής φιλοξενούνται στη βίλα, όπου ξοδεύονται αμύθητα ποσά για τις διασκεδάσεις.

Κόμητες, βαρόνοι, πρίγκιπες, βασιλιάδες και αυτοκράτορες φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς εκεί. Μεταξύ τους, ο αυτοκράτορας της Αυστρίας Φραγκίσκος Ιωσήφ, ο κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμος ο Β', ο βασιλιάς της Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ, ο βασιλιάς της Ελλάδος Γεώργιος ο Α' και πολλοί άλλοι. Στον πύργο φιλοξενείται για τέσσερα χρόνια και ο Γεώργιος Β'. Το Πάσχα και τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς, μάλιστα, τον επισκέπτεται ο Μεταξάς, ενώ προετοιμάζεται η φασιστική τεταρταυγουστιανή δικτατορία. Οι μέρες του πλούτου συνεχίζονται...

Οι περιπέτειες

Το 1906, ο Λούκα Μπιμπέλι φέρνει στην Κέρκυρα το δεύτερο αυτοκίνητο που κυκλοφορεί στο νησί. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ο Αλεσάντρο Μπιμπέλι, γιος του Λούκα είναι πια ο νέος ιδιοκτήτης της βίλας που εξακολουθεί να ζει στους παλαιούς ρυθμούς, παρά τα σύννεφα που συγκεντρώνονται στον παγκόσμιο ορίζοντα. Το 1940, όπου ο τελευταίος Μπιμπέλι υπηρετεί στο ιταλικό ναυτικό, ο πύργος κατάσχεται ως εχθρική περιουσία.

Στη διάρκεια της κατοχής, η βίλα Μπιμπέλι χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο και ως κατοικία του Γερμανού διοικητή της περιοχής. Μετά την απελευθέρωση παραχωρήθηκε στο ελληνικό κράτος.

Το 1952, το νεοσύστατο τότε «Κλαμπ Μεντιτερανέ» ενοικίασε τη βίλα για μία πενταετία. Εκείνη την εποχή την επισκέπτεται ο Αιθίοπας αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασιέ.

Ελένη Κομίνη
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: