Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Περί δακρύων





Το μεγάλο μυστήριο με τα ανθρώπινα δάκρυα!

Οι αναλύσεις για τη χημική σύσταση και η ανακάλυψη ότι οι κροκόδειλοι κλαίνε

Από την Αλεξάνδρα Χυδηριώτη
ahidirioti@dimokratianews.gr

ΕΙΝΑΙ το πρώτο πράγμα που κάνει ο άνθρωπος όταν γεννιέται και ίσως  η πιο χαρακτηριστική  έκφραση των συναισθημάτων του, είτε αυτά είναι ευχάριστα είτε δυσάρεστα. Ο λόγος για το κλάμα και τα δάκρυα, που για πολλούς μπορεί να είναι ντροπή αλλά για κάποιους άλλους λύτρωση.
Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί τα δάκρυα, γιατί τα κρεμμύδια προκαλούν δάκρυα σε όλους  τους  ανθρώπους  και τελικά τα κροκοδείλια δάκρυα υπάρχουν;
Σύμφωνα με τη δρα Λόρεν Μπίλσμα από το πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, τα δάκρυα δείχνουν τι είναι σημαντικό  για κάθε άνθρωπο και πού πρέπει να εστιάσει περισσότερο. Ωστόσο, δεν είναι πολλά πράγματα γνωστά για τα δάκρυα, τουλάχιστον όχι όσα θα έπρεπε να είναι, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ελάχιστα στοιχεία γι' αυτά.
Για παράδειγμα, λίγοι γνωρίζουν ότι τα δάκρυα δεν δημιουργούνται πάντα με τον ίδιο τρόπο, καθώς εκείνα που σχηματίζονται διαρκώς για τον καθαρισμό τω ν ματιών είναι διαφορετικά από τα λεγόμενα αντανακλαστικά δάκρυα, τα οποία προστατεύουν τα μάτια από τον αέρα, τον καπνό ή και τα κρεμμύδια
Μάλιστα αυτά τα δύο είδη δακρύων έχουν διαφορετική σύνθεση, ενώ υπάρχει και ένας τρίτος  τύπος  δακρύων, που είναι τα συναισθηματικά και συμφωνά με μελέτη του 1980 περιέχουν περισσότερες  πρωτεΐνες. Από βιοχημικής  άποψης, τα δάκρυα έχουν παρόμοια σύνθεση με το σάλιο (πρωτεΐνες, αλάτι και ορμόνες), ενώ, όταν σχηματίζονται, προκαλούν και μικρή καταρροή επειδή περνούν από τις ρινικές  διόδους.
Επίσης, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στα δάκρυα υπάρχουν και κάποια είδη χημικής σήμανσης, καθώς μελέτη του 2011 έδειξε ότι η τεστοστερόνη και η σεξουαλική επιθυμία των ανδρών μειώνονται όταν αυτοί βλέπουν γυναίκες να κλαίνε.
Σε ό,τι αφορά το κλάμα που προκαλούν τα κρεμμύδια, αυτό οφείλεται σε μια χημική ουσία που περιέχουν και ενεργοποιεί τους δακρυϊκούς αδένες, από τους οποίους προέρχονται τα δάκρυα.
Τέλος, δάκρυα εμφανίζονται επίσης σε ορισμένα ζώα ανάμεσα στα οποία και ο κροκόδειλος! Το τελευταίο υποστηρίζουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα οι οποίοι, έπειτα από μελέτη τους, διαπίστωσαν ότι οι κροκόδειλοι όντως κλαίνε, όχι όμως επειδή είναι λυπημένοι, αλλά κυρίως όταν τρώνε! Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν είναι ξεκάθαρος, φαίνεται όμως ότι έχει να κάνει αποκλειστικά με τον καθαρισμό και την ενυδάτωση των ματιών.
"κυριακάτικη δημοκρατία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: