Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Χρήστος Φράγκου : Προσοχή έρχονται εκρήξεις


Προσοχή έρχονται εκρήξεις

Οι διαδηλώσεις των Ποντίων και η εκκωφαντική σιωπή τω αναρχικών ηλεκτρίζουν την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα
Γράφει ο Χρήστος Φράγκου

Συνθήκες ασύμμετρων  κοινωνικών εκρήξεων φαίνεται ότι διαμορφώνονται σε αυτή τη φάση, ενώ ισχυροποιούνται από την αδυναμία έκφρασης μεγάλων κοινωνικών ομάδων στο πολιτικό σκηνικό. Υπ αυτό το πρίσμα αν και η επίθεση στον Γιώργο Κουμουτσάκο αποδίδεται επισήμως σε ακροδεξιά σταγονίδια, οι διαδηλώσεις των Ποντίων και η εκκωφαντική σιγή του αναρχικού χώρου είναι προφανές ότι μπορούν να παράξουν αλυσιδωτές εκρήξεις. Με δεδομένο το υψηλό πολιτικό ρίσκο λόγω της τροπής των διαπραγματεύσεων, το ενδεχόμενο εθνιστικής έκφρασης της κοινωνικής δυσαρέσκειας μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες απώλειας ελέγχου.

Η χρονική στιγμή που εκδηλώνονται οι κοινωνικές εκρήξεις, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο προκλήθηκαν χρήζουν ιδιαίτερης ανάλυσης, καθώς αν ξεκινήσει από αυτό το σημείο μια αλληλουχία εκρήξεων τότε η δυναμική θα καταστεί ανεξέλεγκτη. Μπορεί τα γεγονότα να φαίνονται μεμονωμένα και οι αντιδράσεις για το ποντιακό να χαρακτηρίζονται διαχειρίσιμες, ωστόσο τέτοια ζητήματα έχουν –νομοτελειακά- ουρά και δεν εκτονώνονται με εκρήξεις αλλά με ανατροπές.

Η κυβέρνηση φαίνεται τώρα ότι βαδίζει σε ένα ναρκοπέδιο στη διαμόρφωση του οποίου έχει συμβάλει καθοριστικά και η ίδια. 

Η μίξη του υψηλού πολιτικού ρίσκου που παράγουν τα ανοιχτά μέτωπα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, με τον οικονομικό κίνδυνο εκτροχιασμού του χρονοδιαγράμματος  της ανακεφαλαιοποίησης και την προοπτική αντιδραστικού κινήματος με εθνικιστικά χαρακτηριστικά και βίαιες εκφάνσεις δημιουργούν ένα κοκτέιλ μολότοφ το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ευρείες πολιτικές ανακατατάξεις και ανατροπή συσχετισμών, επανεισάγοντας στο πολιτικό προσκήνιο δυνάμεις του παρασκηνίου και του παρακράτους.

Αν σε αυτό το σκηνικό συνυπολιγιστεί η έλευση τζιχαντιστών στην Ελλάδα, η προσπάθεια εξαγωγής κρίσης από την Τουρκία και η ιδιότυπη πόρτα που άνοιξε η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στη Άγκυρα. καθώς και η επιβάρυνση του κοινωνικού ιστού από το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, τότε είναι εύκολα αντιληπτό ότι δηλώσεις όπως αυτές του Νίκου Φίλη και επεισόδεια σαν αυτό της επίθεσης στον Γιώργο Κουμουτσάκο μπορούν να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα αλυσιδωτών εκρήξεων με άγνωστες συνέπειες.

Παιχνίδι στα μέτρα της Χρυσής Αυγής

Τα γεγονότα όμως φανερώνουν και μια ακόμη τάση η οποία, αν δεν ερμηνευτεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο της Χρυσής Αυγής και διεύρυνση του κοινωνικού και πολιτικού της αποτυπώματος, αποκτώντας στην ουσία πολιτικό χώρο και κοινωνικά ερείσματα.

Ενώ η διαπραγμάτευση με τους εταίρους βρίσκεται σε κομβικό σημείο όπου απαιτούνται συμβιβασμοί και δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, οι κοινωνικές εκρήξεις που προκάλεσε το θέμα των ποντίων και όχι το ζήτημα πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Αν ένα τέτοιο κίνημα όμως αυτό των Ποντίων αποκτήσει εθνικιστική δυναμική αποτελώντας παράλληλα μέσο έκφρασης των οικονομικά ασθενέστερων και κατατρεγμένων, τότε η Χρυσή Αυγή –και άλλες δυνάμεις- θα μπορέσουν να καρπωθούν οφέλη αντίστοιχα του κινήματος των αγανακτισμένων στο Σύνταγμα.

Με τη Νέα Δημοκρατία να αναζητά πρόσωπο και στίγμα και τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί πολιτική σκαντζόχοιρου μεγάλες κοινωνικές ομάδες μένουν πολιτικά ακάλυπτες και ανέκφραστες, ενώ παράλληλα βιώνουν το φάσμα της οικονομικής εξαθλίωσης και το άγχος απώλειας της στέγης.

Τα στοιχεία αυτά είναι ικανά να παραδώσουν τεράστιες κοινωνικές μάζες σε ένα αντιδραστικό κίνημα με κάποια εθνικιστικά χαρακτηριστικά το οποίο μπορεί σε μια στιγμή ισχυρών αναταράξεων  να οδηγήσει σε έκρυθμες καταστάσεις και ουσιαστική πολιτική αποσταθεροποίηση.

Κρίσιμη για την εξισορρόπηση της κατάστασης είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας των κομμάτων –πόλων- της κεντρικής πολιτικής σκηνής καθώς και η επαναδραστηριοποίηση κοινωνικών κινημάτων με ευθείες αναφορές στο δημοκρατικό πολιτικό σκηνικό.

Αν ενταθεί όμως η αποιδεολογικοποίηση των κομμάτων εξουσίας χωρίς να δοθεί χρόνος για τη δημιουργία νέων σχημάτων, τότε μεγάλες κοινωνικές ομάδες να εκφραστούν μέσα από πολιτικά μορφώματα και ευκαιριακά σχήματα τα οποία θα αποκτήσουν ρόλο ρυθμιστή της πολιτικής ζωής.

http://www.sofokleousin.gr/archives/264688.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: