Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΩΣΤΟΜΟΙΡΗ : Πώς να αντιμετωπίσετε την ξηροστομία



Πώς να αντιμετωπίσετε την ξηροστομία
της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΩΣΤΟΜΟΙΡΗ, Οδοντιάτρου
Πολλές φορές έχουμε αισθανθεί το στόμα μας λιγότερο ή περισσότερο στεγνό. Ιδιαίτερα σε καταστάσεις θυμού ή stress ή σε έντονο σοκ. Η ξηροστομία μπορεί να εκδηλώνεται σαν παροδικό σύμπτωμα με αιτία ψυχολογική, οπότε δεν χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Όταν τα αίτια προέρχονται από διαταραχή της υγείας του οργανισμού, τότε μας ενδιαφέρει πολύ η αντιμετώπισή της.
Η απουσία λοιπόν σάλιου που είναι αποτέλεσμα της ξηροστομίας μπορεί να οφείλεται σε:
1. Χρόνια νοσήματα, όπως διαβήτης, η ασθένεια Πάρκινσον, αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η νόσος Sjogren κ.λπ., η μόλυνση με τον ιό ΗΙV που προκαλεί το AIDS.
2. Φάρμακα για τα οποία πρέπει να διαβάζουμε τις οδηγίες τους, γιατί ορισμένα έχουν ως παρενέργεια την ξηροστομία.
Είναι σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις που τα φάρμακα είναι χρόνια να λαμβάνεται υπόψη ιδιαίτερα σοβαρά ο παράγοντας της ξηροστομίας. Τέτοια φάρμακα είναι συνήθως αυτά για την υπέρταση, το άσθμα και την κατάθλιψη.
3. Χημειοθεραπευτικά φάρμακα.
4.Ακτινοθεραπείες μετά από θεραπεία καρκίνου που μπορεί να καταστρέψουν σιελογόνους αδένες.
5. Ακόμη και περιπτώσεις απλές που μπορεί να αποφράσσονται οι σιελογόνοι αδένες ή επέρχονται βλάβες σε αυτούς. Επίσης βλάβες των νεύρων έπειτα από τραυματισμό του λαιμού ή της κεφαλής, που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία των σιελογόνων αδένων.
Τα κλινικά συμπτώματα της ξηροστομίας είναι:
1) Αίσθηση ξηρότητας.
2) Δυσκολία στη μάσηση, κατάποση, γεύση, ομιλία.
3) Ξηρότητα στον λαιμό.
4) Αίσθημα καύσου στο στόμα.
5) Πολλές φορές χείλη με ραγάδες και χειλίτιδες.
6) Κακοσμία του στόματος.
7) Εύκολος τερηδονισμός των δοντιών.
8) Εύκολες φλεγμονές.
9) Στοματικά έλκη, γλώσσα στεγνή.
Μερικές φορές η ξηροστομία είναι μια ενόχληση παροδική, ενώ σε άλλες περιπτώσεις διαρκεί αρκετά, έτσι ώστε να εγκυμονούν κίνδυνοι για τη στοματική υγεία.
Το σάλιο είναι πολύ σημαντικό για την προστασία των δοντιών από την τερηδόνα, προφυλάσσει το στόμα από μολύνσεις, διότι ελέγχει την ανάπτυξη βακτηριδίων και μυκήτων στο στόμα και ταυτόχρονα βοηθά στη σωστή μάσηση – κατάποση και κατά συνέπεια στη σωστή πέψη των τροφών.
Η δυσκολία στη μάσηση και την κατάποση από έλλειψη σάλιου μπορεί να έχει βλαπτικές συνέπειες σε όλο το πεπτικό σύστημα και όσον αφορά την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, αλλά και όσον αφορά στομαχικές διαταραχές.
Η σωστή αντιμετώπιση
Το πρώτο που απαιτείται είναι η σωστή διάγνωση της αιτίας που προκαλεί την έλλειψη σάλιου. Εάν η αιτία της ξηροστομίας είναι τα φάρμακα, χρειάζεται διακοπή και αντικατάσταση του φαρμάκου ή αναπροσαρμογή της δόσης.
Εάν δεν λειτουργούν σωστά οι σιελογόνοι αδένες, αλλά διατηρούν ακόμη τη δυνατότητα παραγωγής σάλιου, μπορεί να χορηγηθούν φάρμακα που διεγείρουν την έκκριση σάλιου.
Οι ασθενείς με ξηροστομία μπορούν να κάνουν τα εξής για να βοηθηθούν:
• Να χρησιμοποιούν υποκατάστατα σάλιου.
• Να πίνουν άφθονα υγρά και κυρίως νερό, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία γενικότερα του ανθρώπου. Απαραίτητα 5-6 λίτρα νερό την ημέρα.
• Να χρησιμοποιούν τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη.
• Να περιορίσουν τη ζάχαρη γενικά στη ζωή τους. Χαλάει τα δόντια.
• Να αποφεύγουν το κάπνισμα, το αλκοόλ, τον καφέ και τον πολύ ήλιο ιδιαίτερα το καλοκαίρι, γιατί προκαλούν αφυδάτωση.
• Να χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση μαζί με το βούρτσισμα νήμα και φθόριο. Ειδικά μασελάκια ανάλογα με αυτά που χρησιμοποιούμε για λεύκανση τα χρησιμοποιούμε με φθόριο.
• Να χρησιμοποιούν οδοντόπαστα με φθόριο.
• Να μάθουν να βουρτσίζουν σωστά το στόμα τους και να ζητούν τη βοήθεια του οδοντιάτρου τους στην εκπαίδευσή τους.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ/ΥΓΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: