«Τηρήστε τις δεσμεύσεις», διαμηνύει μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στην Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.  Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτηρίζει «δημοψήφισμα» τις ελληνικές εκλογές για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. «Εάν η Ελλάδα- και αυτή είναι η θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας- θέλει να μείνει στο ευρώ τότε πρέπει να δεχθούν τους όρους. Σε διαφορετική περίπτωση αυτό δεν είναι εφικτό. Κανείς υπεύθυνος υποψήφιος δεν μπορεί να το κρύψει αυτό από το εκλογικό σώμα» είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το Bloomberg, πραγματοποιώντας επί της ουσίας άλλη μία εξωφρενική παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας και μάλιστα υποδεικνύοντας έμμεσα στους Έλληνες πολίτες πώς να ψηφίσουν…  Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία απάντησε σε ερώτηση για την περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη, λέγοντας: «Πρέπει να είμαστε τεχνικά έτοιμοι για τα πάντα».

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σε συνέντευξη της στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24 μίλησε για συντεταγμένη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Εάν οι δημοσιονομικές υποχρεώσεις δεν τηρηθούν, υπάρχουν κατάλληλες αναθεωρήσεις που μπορούν να γίνουν, και αυτό σημαίνει είτε συμπληρωματικές χρηματοδοτήσεις και επιπλέον χρόνος αποπληρωμής, είτε μηχανισμοί εξόδου, που εν προκειμένω θα πρέπει να είναι μία συντεταγμένη έξοδος» είπε η Κριστίν Λαγκάρντ. «Είναι κάτι το οποίο θα απέβαινε ιδιαίτερα δαπανηρό και που θα παρουσίαζε μεγάλους κινδύνους, όμως αυτό περιλαμβάνεται μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που είμαστε αναγκασμένοι να εξετάσουμε σε τεχνικό επίπεδο» σημείωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. «Έχουν εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, έχουν πραγματοποιήσει αρκετές θυσίες. Σήμερα, τα πάντα οδήγησαν σε μία βαθιά πολιτική διαφωνία, κάτι που αποτελεί πολύ μεγάλο κρίμα για τον ελληνικό λαό» υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ.


«Ευελπιστώ πως θα επιτευχθεί μία συναινετική συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει να προχωρήσουν στην τήρηση ενός προγράμματος το οποίο φυσικά και είμαστε τελείως ανοικτοί να εξετάσουμε στα περιφερειακά του ζητήματα, και όχι στα βασικά», διεμήνυσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και πρόσθεσε: «Στα βασικά, δυστυχώς δεν υπάρχουν 36 λύσεις. Είναι κάτι που εναπόκειται, αφ’ ενός, στους Έλληνες και αφ’ ετέρου στους εταίρους τους στη ζώνη του ευρώ, να το αποφασίσουν από κοινού». Να σημειωθεί ότι χθες το ΔΝΤ σε έκθεση του για την οικονομία του Λουξεμβούργου «φωτογράφιζε» την Ελλάδα ως «πολιτικό ατύχημα» στην ευρωζώνη που μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στην Ε.Ε.

http://www.prionokordela.gr/oikonomia/ekswfreniki-paremvasi-soimple-lagkard-stoy-ellines-psifoforoys/