Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Τι θα ζητήσει η τρόικα - τι θα κάνει η Ελλάδα


Από το "Κ" της Καθημερινής



Τι θα ζητήσει η τρόικα - τι θα κάνει η Ελλάδα

Της Δήμητρας Καδδά

Τουλάχιστον 10 ημέρες θα «ξεσκονίζει» η τρόικα υπουργεία, ταμεία, τράπεζες, ΔΕΚΟ με στόχο την καταγραφή της πορείας και την ανασκόπηση του Μνημονίου. Η διαπραγμάτευση αναμένεται σκληρή, το αποτέλεσμα θεωρείται ακόμη άδηλο και ο μεγάλος  σκόπελος λέγεται «νέα μέτρα αν αυτά κριθούν αναγκαία» τα οποία σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ζητούν ως προϋπόθεση οι επιτηρητές μένοντας ακλόνητοι στον στόχο μείωσης του ελλείμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο ξεκινά ο έλεγχος από την πορεία των εσόδων και την πρόβλεψη για το σύνολο του 2012 (πληροφορίες κάνουν λόγο για τρύπα έως 2 δισ. ευρώ αν δεν ληφθούν μέτρα), την πορεία των δαπανών αλλά και των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ στο επίκεντρο θα τεθεί και το ζήτημα της ύφεσης.

Παράλληλα ξεδιπλώνονται κλιμάκια για τα διαρθρωτικά μέτρα. Θα  ελέγχουν την «απόδοση»  του ΤΑΙΠΕΔ, των παρεμβάσεων στο δικαστικό σύστημα,  τα κλειστά επαγγέλματα, το ΕΣΠΑ, την υγεία, τα ταμεία αλλά και το κατά πόσο οι «παρεμβάσεις» στους μισθούς... απέδωσαν στην ανταγωνιστικότητα.

Η διαπραγμάτευση φέρεται ότι θα κορυφωθεί την προσεχή εβδομάδα, όταν η τρόικα θα έχει πλέον πλήρη εικόνα για την κατάσταση του κράτους αλλά και για τις νέες προγραμματικές. Τα τεχνικά κλιμάκια ξεκινούν αύριο μετά από  σιγή 3 μηνών και θα έχουν... παρέα.

Μετά από 2 μήνες «απουσίας» έρχεται σήμερα και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χόρστ Ράιχενμπαχ, ενώ για την Τετάρτη ή την Πέμπτη υπολογίζεται και η κάθοδος  των επικεφαλής με το πρόγραμμά τους να περιλαμβάνει πέρα από υπουργικές επαφές και ραντεβού με τον Πρωθυπουργό.

Παράλληλα, θα συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών με την ΕΕ (με τον Γιάννη Στουρνάρα να προετοιμάζει το πρώτο Euro Working Group) υπό την θητεία του, και στο εσωτερικό να οριστικοποιούνται οι προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης που θα ξεκινήσουν το πιθανότερο την Πέμπτη.

Η ελληνική πλευρά ζητά ίση μεταχείριση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λελογισμένες παρεμβάσεις τώρα (π.χ. μείωση ΦΠΑ στην εστίαση) και  επικαλείται την υψηλή ύφεση (πάνω από 6,5%) για να έχει την ανοχή των δανειστών σε αποκλίσεις των εσόδων και να υπάρξει 2ετής  παράταση.

Η ελληνική πλευρά επίσης  υπόσχεται  μεγάλες αποκρατικοποιήσεις – εξπρές με έμβλημα τον ΟΣΕ αλλά και τον ΟΠΑΠ, ενεργειακές ΔΕΚΟ και μεγάλα ακίνητα, μεγάλο μαχαίρι στο ευρύτερο κράτος,  νέο φορολογικό νομοσχέδιο, παρεμβάσεις στα κλειστά επαγγέλματα και στην υγεία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κατευνάσει την τρόικα και να πετύχει άμεση ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Μνημονίου. Στο παραπάνω, καλό σενάριο, η τρόικα μετά από τον έλεγχο, θα διαπραγματευθεί την επικαιροποίηση του Μνημονίου, θα συμφωνήσει  και θα… φύγει δίδοντας τη δόση. Υπάρχουν όμως και άλλα σενάρια.

Οι πρόσφατες δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων αλλά και το κλίμα που μεταφέρουν αρμόδια στελέχη σε Ελλάδα και Βρυξέλλες είναι ότι οι δανειστές δεν... βιάζονται. Θέλουν να οριστικοποιήσουν τα (πιθανά) νέα μέτρα, να ληφθούν αυτά σε νέο προϋπολογισμό (που έχει κανονιστεί για τον Σεπτέμβριο) και μετά να ολοκληρώσουν την αναθεώρηση, αλλά και την επόμενη δόση.

Η Ελλάδα όμως βιάζεται έχοντας μία «τρύπα» 4 δισ. ευρώ τον Αύγουστο στα ρευστά της διαθέσιμα η οποία απαιτεί έστω και μεταβατική δόση για να καλυφθεί...

Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: