Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Στρατηγική Ιρλανδίας με... κίνδυνο έκρηξης!






Εφαρμογή όλων των μέτρων της «λίστας Παπαδήμου» απαιτεί ο Πολ Τόμσεν
 
Στρατηγική Ιρλανδίας με... κίνδυνο έκρηξης!
 
Του ΝΩΝΤΑ ΧΑΛΔΟΥΠΗ

  • «Πρώτα εφαρμόζουμε το Μνημόνιο, μετά ζητάμε αλλαγές», το δόγμα Στουρνάρα, με πρότυπο την επιτυχία του Δουβλίνου
  • «Άγνωστος Χ» οι αντιδράσεις των πολιτών και τα όρια αντοχής της οικονομίας - Ανοικτή η απειλή ασφυξίας και εσωτερικής στάσης πληρωμών από το Eurogroup, αύριο

Οριστικά διαψεύδονται οι προσδοκίες επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου αμέσως με κέρδη για τους έλληνες πολίτες και την οικονομία, καθώς -όπως είχε αποκαλύψει το «Π» από την περασμένη Κυριακή, για να επιβεβαιωθεί πλήρως λίγα 24ωρα αργότερα- οι κορυφαίοι της «τρόικας» ήρθαν στην Αθήνα για να απορρίψουν κάθε αίτημα διαπραγμάτευσης εκτός του πλαισίου του Μνημονίου, αξίωσαν αμέσως πλήρη εφαρμογή των μέτρων που είχαν περιληφθεί στη γνωστή «λίστα Παπαδήμου» για τον Ιούνιο και απείλησαν να αφήσουν την ελληνική κυβέρνηση σε απόλυτη χρηματοδοτική ασφυξία, που θα οδηγούσε με μαθηματική βεβαιότητα στα όρια της πλήρους εσωτερικής στάσης πληρωμών.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εγκαινίασε επισήμως μια στροφή... ρεάλ πολιτίκ με τις δηλώσεις του στους «Financial Times», την Πέμπτη, που έδωσαν την αφορμή στην εφημερίδα να δώσει στο δημοσίευμά της τον προκλητικό τίτλο: «Η Ελλάδα εγκαταλείπει το αίτημα χαλάρωσης των όρων διάσωσης». Το πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί και δεν θα ζητήσουμε το παραμικρό από την «τρόικα», πριν το επαναφέρουμε σε τροχιά εφαρμογής, ήταν το μήνυμα των δηλώσεων Στουρνάρα, που αντανακλούν την απόφαση της κυβέρνησης να ακολουθήσει στο εξής ιρλανδική τακτική έναντι των δανειστών.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, το παράδειγμα της Ιρλανδίας μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την Ελλάδα, παρότι, όπως αναγνωρίζουν, έχει χαθεί ήδη πολύς και πολύτιμος χρόνος και η χώρα βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού». Η Ιρλανδία εφάρμοσε με συνέπεια, παρά το κόστος, το πρόγραμμα του δικού της Μνημονίου και κατάφερε, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, να εξασφαλίσει μια ιστορικής σημασίας συμφωνία διευκόλυνσης, καθώς στο ανακοινωθέν της Συνόδου υπήρξε ονομαστική αναφορά στην περίπτωσή της και στην ανάγκη να αναμορφωθεί αμέσως το οικονομικό πρόγραμμα, ακριβώς με τους όρους που επιδίωκε το Δουβλίνο. Δηλαδή, να μεταφερθεί απευθείας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας όλο το κόστος στήριξης των ιρλανδικών τραπεζών, που αποτελεί τον κύριο όγκο του δανείου προς την Ιρλανδία, κάτι που επιτρέπει πλέον στο ιρλανδικό Δημόσιο να προσδοκά βάσιμα ότι θα επανέλθει πολύ σύντομα και με καλούς όρους στις αγορές για χρηματοδότηση.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής Στουρνάρα, η Ελλάδα θα επιδιώξει μέσα στο καλοκαίρι να πείσει με έργα την «τρόικα» ότι μπορεί να γίνει Ιρλανδία, ως προς τον βαθμό... ακρίβειας στην υλοποίηση του προγράμματος του Μνημονίου, ώστε στην επόμενη επίσκεψη της «τρόικας» στην Αθήνα, το φθινόπωρο, να έχει «ανάψει πράσινο» από το Eurogroup για την υλοποίηση των βασικών διεκδικήσεων της Ελλάδας:

• Να δοθεί τουλάχιστον διετής παράταση στη διάρκεια του προγράμματος, για να χαλαρώσει η λιτότητα, και

• Να εγκριθεί η στήριξη των ελληνικών τραπεζών απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ώστε να απελευθερωθούν 50 δισ. ευρώ, για να χρηματοδοτηθεί η επιμήκυνση του Μνημονίου, χωρίς να χρειαστεί προσφυγή στα εθνικά Κοινοβούλια, που είναι πολύ πιθανό ότι θα οδηγούσε σε απορριπτικές απαντήσεις, τουλάχιστον από ένα Κοινοβούλιο του Βορρά (η Φινλανδία, για παράδειγμα, απειλεί επισήμως ότι θα προτιμήσει να φύγει από το ευρώ από το να πληρώσει χρέη άλλων κρατών, δίνοντας ήδη το πολιτικό πλαίσιο μιας άρνησης πρόσθετης χρηματοδότησης της Ελλάδας, χωρίς την οποία είναι αδύνατη η επιμήκυνση του Μνημονίου).

Απόλυτη ασφυξία...

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προγραμματισμένο αυριανό Eurogroup, στο οποίο θα βρεθεί η ελληνική υπόθεση στην ατζέντα, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, ακόμη και από χώρες σχετικά φιλικά προσκείμενες προς την Ελλάδα, θα «τηγανίσουν» τον κ. Στουρνάρα, τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει αστοχήσει σε όλα τα μέτρα που έπρεπε να εφαρμόσει ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου και, ως εκ τούτου, η χρηματοδότηση θα παραμείνει «παγωμένη», μέχρι να πείσει την «τρόικα» ότι έχει εφαρμόσει σε ικανοποιητικό βαθμό όλα τα μέτρα που είχαν περιληφθεί, λίγο πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, στη γνωστή «λίστα Παπαδήμου».

Αυτό σημαίνει ότι τα 31,5 δισ. ευρώ συνολικά που ήταν προγραμματισμένα να δοθούν στην Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι για να αντιμετωπίσει ζωτικές ανάγκες (ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, χρηματοδότηση ελλειμμάτων και πληρωμές εξυπηρέτησης δημόσιου χρέους) θα παραμείνουν δεσμευμένα, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία και άμεσο κίνδυνο εσωτερικής στάσης πληρωμών, ιδιαίτερα αν υπάρξει αστοχία στα έσοδα από την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, τις οποίες περιμένει το υπουργείο Οικονομικών σαν «μάννα εξ ουρανού» για να κλείσει τρύπες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Eurogroup θα διαμηνύσει ότι θα «ανάψει πράσινο» μέσα στον Αύγουστο για να εκταμιευτούν όσα χρειάζονται για την πληρωμή ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να μην υπάρξει διεθνές πιστωτικό γεγονός, που θα διεθνοποιούσε επικίνδυνα το ελληνικό πρόβλημα και θα μετέφερε την πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ώστε να διατηρηθεί αποκλειστικά και μόνο στην Αθήνα η ασφυκτική πίεση για συμμόρφωση με το Μνημόνιο.

Μάλιστα, ο χρηματοδοτικός αποκλεισμός της Ελλάδας θα παραμείνει πολυεπίπεδος, μέχρι να τελειώσουν οι εκκρεμότητες με το Μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», παρά τις εκκλήσεις διαδοχικών υπουργών Ανάπτυξης προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αποδεσμευτούν επιτέλους οι πόροι που χρειάζονται για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων και έργων, ο γερμανός επικεφαλής της ΕΤΕπ δεν πρόκειται να ανοίξει τους χρηματοδοτικούς κρουνούς, πριν επιβεβαιωθεί ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το Μνημόνιο. Πίσω από αυτήν την πεισματική άρνηση της ΕΤΕπ, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, κρύβεται το ενδεχόμενο εφαρμογής του γερμανικού «Σχεδίου Β» για την Ελλάδα, δηλαδή να αφεθεί η Ελλάδα στη χρεοκοπία και, τελικά, την έξοδο από το ευρώ, σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι ούτε η νέα κυβέρνηση εφαρμόζει το Μνημόνιο «συμφώνως προς τας υποδείξεις».

Ανεξάρτητα από το αν η «ιρλανδική στρατηγική» Στουρνάρα προβάλλει πλέον ως ο μοναδικός δρόμος που παραμένει ανοικτός για την αποφυγή των χειρότερων, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχει. Τα μεγάλα ερωτήματα που μένουν να απαντηθούν τους επόμενους μήνες είναι δύο:

• Θα αντέξει η ελληνική κοινή γνώμη τη διάψευση των προσδοκιών για κάτι καλύτερο μετά τις εκλογές; Ή θα εκδηλωθεί μέσα στο φθινόπωρο μια επικίνδυνη κοινωνική έκρηξη, που θα σαρώσει και τη σημερινή κυβέρνηση;

• Θα αντέξει η ελληνική οικονομία άλλη μια προσπάθεια εφαρμογής της σκληρής συνταγής εσωτερικής υποτίμησης, χωρίς κάποια ορατή, άμεση προοπτική ενίσχυσης της ρευστότητας, η πλήρης απουσία της οποίας οδηγεί ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις στα όρια κατάρρευσης; Ή μήπως, πολύ πριν προλάβει ο κ. Στουρνάρας να πείσει ότι εφαρμόζει το Μνημόνιο, η οικονομία θα έχει σαρωθεί από ένα κύμα «λουκέτων», ακόμη και μεγάλων επιχειρήσεων, που θα εκτοξεύσει σε νέα ύψη την ανεργία και θα τροφοδοτήσει την κοινωνική έκρηξη; 

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=78113&colid=&catid=27&dt=2012-07-08%200:0:0&page=2&mode=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: