Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Γραμμωτός ή μωσαϊκό, ο κώδικας σκαναρίστηκε και αποκρυπτογραφήθηκε





Γραμμωτός ή μωσαϊκό, ο κώδικας σκαναρίστηκε και αποκρυπτογραφήθηκε



 

Είναι συνήθως αφορμή για γιορτή όταν ένα προϊόν γίνεται 60 χρόνων. Πώς θα μπορούσε να αντέξει τόσο πολύ, αν δεν το ήθελε ή δεν το είχε ανάγκη ο κόσμος – ή και τα δύο;

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το bar code ή ο γραμμωτός κώδικας. Αλλά ένας καινούργιος αντίπαλος έχει βγει: το QR ή κώδικας «γρήγορης απάντησης», που απειλεί να γίνει τόσο δημοφιλής όσο το bar code και έχει ήδη αντικαταστήσει ορισμένες από τις λειτουργίες του.

Η ιδέα της καταγραφής πληροφοριών για ένα προϊόν –ανάμεσά τους και η τιμή του– σε έναν οπτικό κώδικα, που θα μπορούσε να αποκρυπτογραφηθεί γρήγορα στο ταμείο του σούπερ μάρκετ, γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’40 από τον Μπερνάρ Σίλβερ και τον Νόρμαν Τζόζεφ Γούντλαντ.

Υστερα από τον πειραματισμό με διαφορετικές μορφές κωδικοποίησης, έφτιαξαν μια πατέντα, που καταγράφηκε το 1952, αν και πάσχιζαν ακόμη να σχεδιάσουν έναν μηχανισμό για να διαβάζουν τον κώδικα. Πούλησαν την πατέντα λίγο μετά. Στις αρχές του ’70, όταν οι Αμερικανοί κατασκευαστές καταναλωτικών προϊόντων ξεκίνησαν πρόγραμμα για να σχεδιάσουν ένα σύστημα αναγνώρισης και καταγραφής προϊόντος, η πατέντα είχε λήξει. Αλλά το αφεντικό του Γούντλαντ, η IBM, ήταν αναμεμειγμένη με το προϊόν και τον προσέλαβε. Ο Σίλβερ είχε πεθάνει το 1963.

Στις 26 Ιουνίου του 1974, ένα πακέτο από τσίχλες της Wrigley –οι Juicy Fruit– πουλήθηκε σε σούπερ μάρκετ στο Οχάιο: ήταν η πρώτη εμπορική συναλλαγή στην οποία χρησιμοποιήθηκε bar code.

Περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια προϊόντα σκανάρονται τώρα στα ταμεία διεθνώς κάθε μέρα.
Ο κώδικας QR δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 από την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota στη διάρκεια της παραγωγής. Ενα μωσαϊκό από μικροσκοπικά μαύρα τετράγωνα σε λευκό φόντο, ο κώδικας QR έχει μεγαλύτερη δυνατότητα αποθήκευσης από τον πρωτότυπο γραμμωτό κώδικα. Σύντομα, οι Ιάπωνες δημιουργοί κινητών πρόσθεταν αναγνώστη QR στις κάμερες τηλεφώνων, και οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούσαν για να κατεβάζουν κείμενα, ταινίες και συνδέσεις με ιστοσελίδες από κώδικες QR σε περιοδικά και εφημερίδες.

Οι κώδικες - μωσαϊκά είναι τώρα διαδεδομένοι σε ολόκληρο τον κόσμο και οποιοσδήποτε έχει κατεβάσει εφαρμογή QR ανάγνωσης, μπορεί να τους αποκρυπτογραφήσει με ένα κινητό με κάμερα. Και όμως, και τα δύο σύμβολα αντανακλούν τις αξίες του ντιζάιν που τα δημιούργησαν, πάντα σε σχέση με την εποχή στην οποία γεννήθηκαν.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_05/02/2012_471419

Δεν υπάρχουν σχόλια: