Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Παραμένουν οι φόροι στα ακίνητα, ενώ έρχεται και αύξηση αντικειμενικών






Παραμένουν οι φόροι στα ακίνητα, ενώ έρχεται και αύξηση αντικειμενικών 



Του Νικου Χ. Ρουσανογλου
Κρίσιμο προμηνύεται το προσεχές διάστημα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Για μία ακόμη φορά δρομολογούνται ριζικές αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των περιουσιών τους, χωρίς προς το παρόν να είναι ξεκάθαρο αν η νέα οικονομική ηγεσία θα προσανατολιστεί προς την κατεύθυνση των ελαφρύνσεων ή αν απλώς θα προβεί σε κατάργηση των υφιστάμενων φόρων/τελών με ταυτόχρονη υιοθέτηση νέων. Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει και από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, φέτος αναμένεται η είσπραξη άνω των 3,5 δισ. ευρώ από τη φορολογία ακινήτων, όταν το 2010 το αντίστοιχο μέγεθος ήταν της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, προκύπτει δηλαδή αύξηση των φορολογικών βαρών κατά 620%. Κύριος «υπαίτιος» είναι, βέβαια, το ειδικό τέλος ακινήτων, το οποίο εξετάζεται για φέτος να αποδεσμευθεί από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Ταυτόχρονα, άγνωστο παραμένει το μέλλον του εν λόγω φόρου, μια και η Ν.Δ. προεκλογικά έκανε λόγο για κατάργησή του από τις αρχές του 2013. Στη θέση του ειδικού τέλους, αλλά και του ΦΑΠ, εκτιμάται ότι θα θεσπιστεί ένας νέος ενιαίος φόρος ακινήτων. Στόχος του θα είναι η δικαιότερη κατανομή των βαρών και κυρίως η ελάφρυνση των χαμηλότερων στρωμάτων.

Προς το παρόν, πάντως, οι ιδιοκτήτες ακινήτων παραλαμβάνουν (όσοι δεν τα έλαβαν στο παρελθόν) αυτές τις μέρες τα σημειώματα του ΕΤΑΚ του 2009 (μαζί με την προβλεπόμενη έκτακτη εισφορά), με το Δημόσιο να εισπράττει τον Ιούνιο περί τα 40 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα ακολουθήσουν τα εκκαθαριστικά για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2010, ο οποίος αφορά φορολογουμένους με ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 400.000 ευρώ και πάνω, αλλά και για τον ΦΑΠ του 2011, που ενέταξε και τους ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας από 200.000 ευρώ και πάνω. Πάντως, το ζήτημα του ΦΑΠ του 2011 ενδεχομένως να παραμείνει ανοιχτό, καθώς κατά τη συγκεκριμένη φορολογική περίοδο, επιβλήθηκε και εισπράχθηκε το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που επί της ουσίας αποτελεί ετήσια φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Επιπλέον, λόγω των ιδιαίτερα υψηλών ποσών που βεβαιώνονται στα φετινά εκκαθαριστικά, σε συνδυασμό και με τη σημαντική καθυστέρηση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, το οικονομικό επιτελείο μελετά την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των σημειωμάτων, κίνηση που εφ’ όσον ευοδωθεί, θα συμπεριλάβει στο ίδιο πακέτο και τους φόρους των ακινήτων των οποίων η είσπραξη εκκρεμεί.

Οσον αφορά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ώστε αυτές να προσεγγίσουν τις εμπορικές, κάτι που προβλέπεται από το δεύτερο Μνημόνιο, είναι προφανές ότι μετατίθεται για μία ακόμα φορά. Πάντως, είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα κι αν σε αρκετές περιοχές της χώρας, οι εμπορικές τιμές στις οποίες πραγματοποιούνται πράξεις αγοραπωλησίας έχουν πλέον προσεγγίσει τις αντικειμενικές ή βρίσκονται ακόμα και χαμηλότερα από αυτές, σε άλλες, ιδίως εκείνες όπου διαμένουν κυρίως χαμηλά οικονομικά στρώματα, η απόκλιση εξακολουθεί να υφίσταται. Πρόκειται για γειτονιές όπως το Πέραμα, το Κερατσίνι, το Μενίδι, όπου για χρόνια η αύξηση των αντικειμενικών ήταν μετριασμένη, για λόγους κοινωνικής πολιτικής.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_08/07/2012_488306

Δεν υπάρχουν σχόλια: