Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΝΤΑΝΚΑΝ ΚΑΜΠΕΛ : Ο άνθρωπος που ξεσκέπασε τις υποκλοπές του «Έσελον»




Ο άνθρωπος που ξεσκέπασε τις υποκλοπές 
του «Έσελον»

Οι αποκαλύψεις του τάραξαν τα νερά

Ο ΝΤΑΝΚΑΝ ΚΑΜΠΕΛ άρχισε να ταράζει τα νερά της διεθνούς κατασκοπείας ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.
Ήταν 1976 όταν αυτός αποκάλυψε πως η βρετανική GCHQK  και η αμερικανική ΝSΑ είχαν στήσει και λειτουργούσαν με έδρα τη Βρετανία (και παραρτήματα σε διάφορες άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και στην Κύπρο) ένα παγκόσμιο σύστημα ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων το οποίο δεν λογοδοτούσε σε κανένα ούτε στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο Κάμπελ οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης αντιμετωπίζοντας ποινή κάθειρξης έως και 30 ετών για αποκάλυψη κρατικού απορρήτου.
Ο Σκοτσέζος ερευνητής «ξαναχτύπησε» το 1980, μέσα από σειρά δημοσιευμάτων στο περιοδικό New Statesman τα οποία έριχναν φώς στις παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που πραγματοποιούσαν οι μυστικές υπηρεσίες εντός των βρετανικών συνόρων εν αγνοία του κοινοβουλίου της χώρας.


Εν αγνοία του Κοινοβουλίου.
 Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο Κάμπελ επανήλθε με δύο συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Η μία αφορούσε στην ύπαρξη του επονομαζόμενου «Zircon», ενός δορυφορικού κατασκοπευτικού δικτύου αξίας  500 εκατ. στερλινών το οποίο είχε στηθεί και πάλι εν αγνοία του βρετανικού Κοινοβουλίου, και η άλλη στην ύπαρξη μυστικών υπουργικών επιτροπών οι οποίες λάμβαναν αποφάσεις εν κρυπτώ..
Το 1988 ο Ντάνκαν αποκάλυψε πρώτος, πάλι μέσα από τις σελίδες του New Statesman, την ύπαρξη του συστήματος παγκόσμιας ηλεκτρονικής παρακολούθησης «Έσελον», το οποίο επρόκειτο να εξελιχθεί σε «μέγα θέμα» τη δεκαετία του 1990.
Ο 21 ος αιώνας τον βρήκε να πρωταγωνιστεί σε ποικίλες νέες αποκαλύψεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Κάμπελ είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICI), της ίδιας ομάδας δηλαδή που πριν μερικούς μήνες έφερε στο φώς τα στοιχεία εκατοντάδων χιλιάδων εταιρειών και ιδιωτών που διατηρούν λογαριασμούς σε φορολογικούδ παραδείσους.
Ο Κάμπελ έχει συνεργαστεί με όλες τις μεγάλες εφημερίδες της Βρετανίας, ενώ έχει επανειλημμένως κληθεί να καταθέσει ωδ «ειδικός» ενώπιον του βρετανικού Κοινοβουλίου, της Ευρωβουλής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ.ά.

Πηγή: Εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: