Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Η εμφάνιση των "μπράβων" στην Αθήνα

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ “ ΓΙΓΑΝΤΕΣ “ ΣΕ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

 ΜΑΓΑΖΙ_1930 


Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Πότε εμφανίστηκαν, για πρώτη φορά, «μπράβοι» στα καταστήματα των Αθηνών; Την απάντηση μας δίνει ο δημοσιογράφος Νικόλαος Πετιμεζάς, ο οποίος παρατήρησε το φαινόμενο τον Μάιο 1939 και το κατέγραψε σε άρθρο του με τον τίτλο «Γίγαντες», ονομασία με την οποία γνώρισαν τους… προστάτες των καταστημάτων οι Έλληνες. Στις ημέρες μας η λέξη «μπράβος», παραπέμπει στον σωματοφύλακα κάποιου ισχυρού προσώπου ή τον ταραχοποιό που δρα για λογαριασμό κάποιου άλλου και σχεδόν είναι συνώνυμο του παλαιότερου «τραμπούκος». Αλλά, όταν πρωτοεμφανίστηκε το φαινόμενο στις εισόδους τεσσάρων πέντε κέντρων, εστιατορίων, κινηματογράφων ή ξενοδοχείων των Αθηνών προκάλεσε ανάμικτα σχόλια.

Ήταν μια συνήθεια που επικρατούσε από πολλού σε αμερικανικές ή ευρωπαϊκές πόλεις και έφθασε στην ελληνική πρωτεύουσα, όπως και οι άλλες μόδες. «Ομιλώ περί αληθινών γιγάντοσώμων υπαλλήλων, ως επί το πλείστον θυρωρών, εμφανίσεως τοιαύτης ώστε να σου επιβάλλωνται αμέσως» έγραφε ο Πετιμεζάς, όταν προβληματιζόταν σε τι χρησίμευαν οι άνθρωποι αυτοί. Αντίστοιχοι ήταν οι προβληματισμοί των πελατών, ενώ οι περισσότεροι αφορούσαν στο μέγεθος και τη διάπλασή τους. «Στήθη προτεταμένα, ώμοι πλατείς, γρόνθοι δύο φοράς σαν τους δικούς μας, βάδισμα και στάσις μεγαλοπρεπής, όπως τα δίδει αυτό το ύψος με τας αναλόγους διαστάσεις» ήταν μία από τις περιγραφές.

Δεν διαθέτουμε λεπτομέρειες εάν εφάρμοζαν και τότε την μέθοδο «face control». Αλλά από τη σπαρταριστή εκείνη περιγραφή των πρώτων «πορτιέρηδων» στις εισόδους των αθηναϊκών καταστημάτων, αναρωτιόταν κανείς πως ήταν δυνατόν να περνά απαρατήρητη από τις επίσημες αρχές η παρουσία των «Ηρακλέων αυτών». Πάντως, μέχρι και τη δεκαετία του 1930 την ονομασία «μπράβος» έφεραν –σχεδόν αποκλειστικά– οι εγκάθετοι των κομματικών μηχανισμών που φρόντιζαν, συχνά-πυκνά, να εμπλέκονται σε φασαρίες και να ασκούν τρομοκρατία στους οπαδούς των αντίπαλων κομμάτων.

mikros-romios.gr
http://www.lidoriki.com/2013/09/blog-post_2221.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: