Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Δύο σενάρια για την Ελλάδα: Του τρόμου και της ελπίδας


 
Νέα σενάρια δίνουν και παίρνουν για το μέλλον της Ελλάδας και κανείς πλέον δεν είναι σε θέση να πει τι θα γίνει και που θα πάει η χώρα.

 Υπενθυμίζουμε ότι η λαϊκή εντολή, όπως αυτή εκφράζεται τόσο μέσα από τις δημοσκοπήσεις όσο και μέσα από τις απόψεις του συνόλου των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου είναι «όχι άλλα μνημόνια». Άλλωστε, το έχει πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι η Ελλάδα βγαίνει από το Μνημόνιο μετά τις θυσίες που έχουν κάνει εδώ και πέντε χρόνια οι Έλληνες.

Έτσι λοιπόν, πάμε στα σενάρια που λένε ότι δεν αποκλείουν ακόμη και οι Γερμανοί ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ 10 και 20 δις ευρώ το οποίο θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της επόμενης διετίας. Δεν είναι μεγάλο ποσό και κάποιοι ήδη λένε ότι θα μπορούσε να δοθεί αλλά να μην ονομαστεί μνημόνιο διότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να περάσει. Σύμφωνα με πεντασέλιδο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel, o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι διατεθειμένος να προτείνει ένα τρίτο πακέτο δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα και μάλιστα πριν από τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Στο έγγραφο υπάρχει κι ένα δεύτερο σχέδιο το οποίο προβλέπει περαιτέρω «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Κάτι τέτοιο όμως διέψευσε αμέσως εκπρόσωπος του Σόιμπλε ενώ για το πρώτο σχέδιο, της χρηματοδότησης τηρούν σιγή ιχθύος, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντάς το.

Σύμφωνα με πληροφορίες από του γερμανικό υπουργείο Οικονομικών που επικαλείται το Der Spiegel, το ποσό που θα προβλέπεται στο νέο πακέτο θα είναι της τάξεως των 10-20 δισ. ευρώ, ανάλογα με τον τρόπο που αυτό θα διαμορφωθεί.

Το νέο δανειακό πρόγραμμα θα συνδέεται με τον όρο, η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ό,τι μέχρι τώρα το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τον Σόιμπλε «το εάν, το πότε και το πώς, θα το γνωρίζουμε στα μέσα του 2014». Επίσης η βοήθεια θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσο η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό «η όποια περαιτέρω βοήθεια θα ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με την δανειακή βοήθεια που έχει χορηγηθεί μέχρι τώρα».

Το αστείο (ή δραματικό) της υπόθεσης είναι ότι το σενάριο αυτό λέει ότι ναι μεν θα δοθούν τα 10-20 δις ευρώ, αλλά θα συνδέονται με τη δέσμευση της Ελλάδας να προχωρήσει με μεγαλύτερο δυναμισμό στις μεταρρυθμίσεις. Όταν λένε οι ξένοι μεταρρυθμίσεις είναι σίγουρο ότι δεν εννοούν μόνο αν θα απελευθερωθεί το γάλα ή αν θα πωλούνται οι ασπιρίνες στα σούπερ μάρκετ. Είναι σίγουρο ότι εννοούν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα τα οποία θα τα βαφτίσουν με κάποιο όνομα, ωραιοποιημένο βεβαίως, όπως «Ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ» ή «αναπτυξιακό πακέτο για την Ελλάδα». Από «νονούς» έχει πολλούς η Ευρώπη, σίγουρα θα βρεθεί κάποιος καλό που θα κάνει το κρέας ψάρι. Λες και δεν ξέρουμε έπειτα από τόσα χρόνια καταστροφής ότι νέο δάνειο σημαίνει απλά και νέα μέτρα που θα πλήξουν τους πολίτες και μόνον αυτούς. Για παράδειγμα, η πρόταση που έγινε πριν μερικές ημέρες και αναπαράγεται σε γερμανικές εφημερίδες περί εφάπαξ φόρου στην περιουσία των Ελλήνων. Δηλαδή μαζεύουμε ακίνητα, καταθέσεις, ομόλογα μετοχές, επιβάλλουμε ένα 10%, ονομάζουμε το χαράτσι αυτό «φόρο υπέρ της ανάπτυξης» και καθαρίσαμε.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν δέχεται νέο δάνειο κι ότι θα αναζητήσει χρήματα στις αγορές με εκδόσεις ομολόγων. Προηγουμένως, ο κ. Στουρνάρας έχει ήδη καταθέσει στην τρόικα την εξής πρόταση για την κάλυψη του κενού.

1.Τη μετακύλιση των ομολόγων «Αλογοσκούφη». Πρόκειται για ομόλογα που δόθηκαν στις εγχώριες τράπεζες με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές και λήγουν στις 21 Μαΐου. Φτάνουν τα 5 δις ευρώ και θα πρέπει να πληρωθούν εν μέσω των εκλογών στην Ελλάδα. Ζητά λοιπόν το υπουργείο Οικονομικών να μετατεθεί για αργότερα η πληρωμή τους, κάτι που θα απαλλάξει από την Ελλάδα από 5 δις ευρώ.

2.Την μετακύλιση των λεγόμενων ANFA’S, δηλαδή ομολόγων που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και αγοράστηκαν πριν την κρίση. Το ποσό που πρέπει να δώσει η Ελλάδα για την κάλυψή τους είναι 6,5 δις ευρώ.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι αν και η Κομισιόν φέρεται να είναι θετική ως προς τις προτάσεις της Αθήνας, εντούτοις ειδικά για ANFA’S, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αποδέχεται την επιμήκυνσή τους επειδή θεωρεί ότι πρόκειται για αναχρηματοδότηση των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες. Κάτι τέτοιο θεωρείται νομισματική παρέμβαση και δεν το επιτρέπει το καταστατικό της ΕΚΤ. Αντιρρήσεις εκφράζει και για τα λεγόμενα ομόλογα «Αλογοσκούφη».

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, αν οι ξένοι αποδεχθούν τα δύο αιτήματα της Ελλάδας η οικονομία θα έχει «ξεφορτωθεί» περί τα 11,5 δις ευρώ και η χώρα μπορεί να πάει στις αγορές με πολύ καλούς όρους και να πάρει τα 5 ή περισσότερα δις ευρώ.
 
Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες λένε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρουσιάσει στοιχεία που θα δείχνουν την εντυπωσιακή πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Όπως για παράδειγμα να φτάσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,4 δις ευρώ! Τις επόμενες ημέρες, λένε οι πληροφορίες, ο Γ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει μια πιο συνολική εικόνα για την οικονομία η οποία θα είναι καλύτερη απ’ ότι περιμένουν οι δανειστές μας.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς η Ελλάδα δείχνει να έχει κάνει το χρέος της απέναντι στην τρόικα και να έχει πετύχει μια απίστευτη δημοσιονομική προσαρμογή. Επίσης είναι αντιληπτό πως οποιαδήποτε απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί πριν περάσουν οι ευρωεκλογές διότι καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να παρουσιάζεται στο λαό της λέγοντας ότι θα δώσει νέο δάνειο ή θα κάνει νέο κούρεμα στην Ελλάδα.
Τα δεδομένα είναι, λοιπόν, δύο: Είτε οι ξένοι θα αποδεχθούν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και θα προχωρήσουν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις χωρίς νέα μέτρα ή θα προχωρήσουν σε σκλήρυνση της στάσης τους.

Η μία λύση είναι να κουρέψουν το ελληνικό χρέος με έμμεσο ή άμεσο τρόπο αλλά χωρίς όρους και προαπαιτούμενα από την Ελλάδα, πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί και εφαρμόζονται.

Η άλλη λύση (που δεν είναι λύση αλλά θηλιά στο λαιμό όλων μας) είναι το νέο δάνειο που θα συνοδεύεται με νέο μνημόνιο, με ότι αυτό σημαίνει. Κι όπως κι αν βαφτιστεί είναι σίγουρο ότι δεν περνάει από πουθενά, θα οδηγήσει σε πολιτική κρίση και κοινωνική αναταραχή και θα φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στη χρεοκοπία. Όμως έτσι θα χαθούν και οι θυσίες του ελληνικού λαού και τα οφειλόμενα στους ξένους. 
 
http://www.freepen.gr/2014/02/blog-post_1317.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: