Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια του χειμώνα


 Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια του χειμώνα
 
Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, MSc 
Κλινικής Διαιτολόγου - Διατροφολόγου 
Διευθύντριας Διαιτολογικού τμήματος NUTRICENTER www.nutricenter.gr

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα η έκθεση του οργανισμού μας στο περιβαλλοντικό κρύο επιφέρει την πτώση και της δικής του θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ρίγη (τρέμουλο). Αυτό αποτελεί τη φυσική άμυνα του οργανισμού απέναντι στη χαμηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Μόλις εκδηλώνονται τα πρώτα ρίγη, στέλνεται αυτόματα μήνυμα στον εγκέφαλό μας ότι ο οργανισμός πρέπει να ζεσταθεί. 

Δύο είναι οι πιο συνηθισμένες λύσεις που δίνει ο άνθρωπος για να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα: α) αποζητά τους ζεστούς χώρους και β) καταναλώνει περισσότερη τροφή. Η δεύτερη λύση είναι όχι μόνο εύλογη, αλλά και σωστή, αφού όντως υπάρχουν τροφές που έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τη θερμοκρασία μας εν μέσω ψύχους, όπως τα λαχανικά, τα φρούτα και τα ψάρια. Εν τούτοις ο άνθρωπος συνήθως προτιμά τα ανθυγιεινά σνακς (σάντουιτς, γλυκά) ή το αλκοόλ, προϊόντα που βραχυπρόθεσμα δίνουν την εντύπωση ότι θερμαίνουν το σώμα, μακροπρόθεσμα όμως λειτουργούν αντίστροφα. Στις παρακάτω γραμμές θα βρείτε ένα ενδεικτικό διαιτολόγιο για τις κρύες μέρες που ζούμε και για τις ακόμη πιο κρύες που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν.

1. Καταναλώνετε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία με αντιοξειδωτική δράση:

• Βιταμίνη Α (καρότα, σπανάκι, κολοκύθια, ροδάκινα, βερύκοκα).

• Βιταμίνη C (πορτοκάλια, μπρόκολο, ντομάτα, λάχανο, μανταρίνια, φράουλες, πράσινες πιπεριές).

• Βιταμίνη Ε (καρύδια, φυτικά έλαια, ιχθυέλαια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά).

• Ω-3, Ω-6 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια -σολομός, πέστροφα, κολιός, σαρδέλες- φιστίκια, σουσάμι).

• Ψευδάργυρος (κρέας, όσπρια και οστρακοειδή, ξηροί καρποί).

• Μαγνήσιο (καρύδια, αμύγδαλα, μπανάνες, σπανάκι).

• Προβιοτικά, μικροβακτήρια που βοηθούν στην ορθή λειτουργία του πεπτικού συστήματος (γιαούρτι, γάλα στο οποίο έχουν προστεθεί προβιοτικά και γενικά γαλακτοκομικά).

2. Καταναλώνετε τροφές που ζεσταίνουν τον οργανισμό: τραχανά, καυτερές πιπεριές, σούπες, κόκκινες φακές, φασολάδα, τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες (π.χ. μακαρόνια, ρύζι)

3. Τι πρέπει να αποφεύγετε:

• Την κατάχρηση σε αντιβιοτικά. Η πρόσληψη αντιβιοτικών μακροπρόθεσμα αποδυναμώνει τον οργανισμό, καθιστώντας τον σημαντικά πιο ευάλωτο στις ιώσεις.

• Τη συχνή κατανάλωση αλκοόλ. Στην αρχή, το αλκοόλ δίνει την εντύπωση ότι ζεσταίνει το σώμα, σε βάθος χρόνου όμως δημιουργεί το αντίθετο αποτέλεσμα. Επίσης, αφυδατώνει τον οργανισμό.

• Την καφεΐνη. Η καφεΐνη, ομοίως, αφυδατώνει τον οργανισμό.

4. Λοιπές συμβουλές:

• Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Όταν οι εξωτερικές συνθήκες είναι αποτρεπτικές (κακοκαιρία, κρύο, χιόνι, πάγος), προτιμάτε να μένετε στο ζεστό σας σπίτι. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν την αξία της άσκησης, ήπιας (περπάτημα) και εντατικής (γυμναστική) για τη διατήρηση και βελτίωση του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα, συνίστανται 3-4 φορές άσκησης ανά εβδομάδα, διάρκειας μισής ώρας. 

"ΤΟ ΠΑΡΟΝ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: