Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ : Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ

Ο Λέανδρος Ρακιντζής δεν... δεχόταν μύγα στο σπαθί του 
και όπως λέει δεν είχε παρέμβει στο έργο του καμία κυβέρνηση.



ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ

Οι περιπέτειές μου στο... Φαρ Ουέστ του Δημοσίου

O Λέανδρος Ρακιντζής τα τελευταία 11,5 χρόνια πηγαίνει καθημερινά στο γραφείο του, στο κτίριο στη διασταύρωση Κηφισίας και Αλεξάνδρας απ' όπου συντονίζει τις έρευνες των ελεγκτών για την πάταξη της διαφθοράς στο Δημόσιο.


Το ίδιο κάνει και τώρα, μετά τη συνάντηση που είχε πριν από λίγες ημέρες με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι θα αντικατασταθεί. Ο 77χρονος αρεοπαγίτης επί τιμή αποδείχτηκε χαλκέντερος, καθώς παρέμεινε στη θέση του μετά τη συμπλήρωση της πρώτης πενταετίας για επιπλέον 6,5 χρόνια, αφού οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν βρήκαν κατάλληλο πρόσωπο για να τον αντικαταστήσουν.

«Αποχωρώ ικανοποιημένος ηθικά γιατί πιστεύω πραγματικά ότι τα 11,5 χρόνια που βρίσκομαι σε αυτήν τη θέση προσέφερα πολλά που δεν φαίνονται», λέει ο Λ. Ρακιντζής στο «Εθνος της Κυριακής». Λάτρης των ανεκδότων και των παραβολών, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης περιγράφει το έργο του και τις περιπέτειές του στο... Φαρ Ουέστ του Δημοσίου. «Στα παλιά γουέστερν, όταν οι αγελάδες αφηνίαζαν, πήγαιναν οι καουμπόιδες και προσπαθούσαν σιγά σιγά να τις βάλουν πάλι στο μαντρί. Αυτή ήταν και η δουλειά μας όλα αυτά τα χρόνια. Σιγά σιγά, με μικρές και ουσιαστικές παρεμβάσεις να βάλουμε στη σωστή ρότα τη Δημόσια Διοίκηση», σημειώνει ο Λ. Ρακιντζής.

Σαν φαντάρος στη σκοπιά

Τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή στις 13 Σεπτεμβρίου του 2004, αντικαθιστώντας τον Κ. Δαφέρμο, που ήταν ο πρώτος ο οποίος ορίστηκε στη νεοσύστατη -τότε- θέση και θυμάται ότι τον πρώτο καιρό δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα παρέμενε για πολλά χρόνια στην ηγεσία της υπηρεσίας.

Ο Λέανδρος Ρακιντζής (δεύτερος από αριστερά) νεαρός αθλητής στην ομάδα πόλο του Ναυτικού Ομίλου Χίου. Ως μέλος της ομάδας πόλο συμμετείχε σε αγώνες στην Α' Εθνική κατηγορία.
«Παρέμεινα χάρη στην αρχή της νομιμότητας που λέει ότι κάθε δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να αποχωρήσει από τη θέση του εάν δεν βρεθεί αναπληρωτής του. Οπως ακριβώς ο φαντάρος στη σκοπιά. Δεν μπορεί να φύγει από τη θέση του αν δεν τον αντικαταστήσουν», λέει με τον χαρακτηριστικό του τρόπο.

Πριν αναλάβει τη θέση του Γενικού Επιθεωρητή είχε διανύσει μία μεγάλη πορεία στο Δικαστικό Σώμα. Στις αρχές της δεκαετίας του '80 ως πρόεδρος Πρωτοδικών δίκασε την υπόθεση της πτώσης αεροσκάφους της Swissair στο Ελληνικό, στις 7 Οκτωβρίου 1979, όπου 14 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

 Ως πρόεδρος Πρωτοδικών δίκασε την υπόθεση της πτώσης αεροσκάφους της Swissair στο Ελληνικό.

Με την ιδιότητα του προέδρου Εφετών ήταν βοηθός ανακριτή στην πολύκροτη υπόθεση της ΑΓΕΤ Ηρακλής, όπου εμπλεκόταν ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και μετά την παραγραφή των αδικημάτων με νόμο συνέταξε το απαλλακτικό βούλευμα. Στα τέλη της δεκαετίας του '90 εκδίκασε την υπόθεση του Ιωσήφ Βαγιωνή που είχε μαχαιρώσει την 33χρονη ερωμένη του. Συνολικά εκδίκασε 5.000 πολιτικές υποθέσεις και περισσότερες από 20.000 ποινικές στα 40 χρόνια της δικαστικής του καριέρας.

Αλλά και από τη θέση του Γενικού Επιθεωρητή αφήνει πίσω του σημαντικό έργο: χιλιάδες έλεγχοι νομιμότητας και εκατοντάδες πορίσματα για φαινόμενα κακοδιαχείρισης. «Θα μπορούσαμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα πράγματα εάν δεν υπήρχαν άστοχες πολιτικές παρεμβάσεις», αναφέρει και εξηγεί: «Το 2012, μου αφαιρέθηκε από την κυβέρνηση με νόμο το δικαίωμα της ένστασης που είχα επί των πειθαρχικών αποφάσεων. Υστερα από μεγάλο αγώνα κατάφερα μετά από 6 μήνες να μου επιστραφεί η δυνατότητα της ένστασης. Την ίδια χρονιά πέρασε διάταξη σε νόμο που χαρακτήριζε μη διώξιμες τις υποθέσεις που αφορούσαν περιστατικά μικρής παραβατικότητας όπως χαρακτήρισαν το... γρηγορόσημο. Ολες οι υποθέσεις υπαλλήλων που είχαν χρηματιστεί με μικρά ποσά παραγράφηκαν. Εκανα μεγάλο αγώνα για να ανατραπεί η διάταξη και τα κατάφερα 6 μήνες αργότερα, αλλά οι υποθέσεις είχαν πάει στο αρχείο.


Κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Ελληνικό Στρατό, όπου υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός.

Τέλος, να σας θυμίσω ότι με ενέργειές μου προβλέφθηκε στον νόμο 4183 ότι ένας πολίτης για να κληρονομήσει μία περιουσία πρέπει να υπάρχει δημόσια διαθήκη, διαφορετικά η κληρονομιά περιέρχεται στο Δημόσιο. Αυτό έγινε για να αποφευχθεί το φαινόμενο των πλαστών ιδιόγραφων διαθηκών. Η διάταξη αυτή καταργήθηκε με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας», σημειώνει με πίκρα ο κ. Ρακιντζής.

Ο Λ. Ρακιντζής δεν θυμάται να έχει δεχτεί πολιτικές πιέσεις στο έργο του: «Επί της ουσίας δεν δέχτηκα παρέμβαση από καμία κυβέρνηση. Εξάλλου, δεν έχω ζητήσει τίποτε και από κανέναν, ούτε καν την ανανέωση της θητείας μου, και δεν έχω προσωπικές επαφές με υπουργούς, ενώ όλα τα αιτήματα κατατίθεντο εγγράφως και με τη δική μου υπογραφή», υπογραμμίζει. Για τον λόγο αυτόν συμβουλεύει και τον αντικαταστάτη του να τηρήσει τις τρεις βασικές αρχές:

Στο δικαστικό σώμα υπηρέτησε 40 χρόνια και εκδίκασε πολλές πολύκροτες υποθέσεις.
  • Ολα τα αιτήματα να διακινούνται με έγγραφα που πρέπει να υπογράφει ο ίδιος, έτσι ώστε οι επιθεωρητές να νιώθουν ελεύθεροι και να μη φοβούνται την πιθανότητα αγωγών.
  • Να μη ζητά ποτέ τίποτε γιατί για οτιδήποτε ζητάς πρέπει να δώσεις και αντιπαροχή.
  • Να καταλάβει ότι στελεχώνει έναν θεσμό και ότι πρέπει να σέβεται και αυτόν και τον εαυτό του.
Αποχωρώντας από τη θέση του Γενικού Επιθεωρητή, με την οποία ταύτισε το όνομά του, ο Λ. Ρακιντζής δηλώνει ότι νιώθει χαρά γιατί «επί 11,5 χρόνια εκπλήρωσα πλήρως τον όρκο που έδωσα», λέει χαρακτηριστικά και σημειώνει ότι έχει ακόμα δυνάμεις για να υπηρετήσει την Ελλάδα και από άλλα μετερίζια αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασχοληθεί με την πολιτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρελθόν είχε πρόταση να κατέλθει με το ευρωψηφοδέλτιο του Ποταμιού, αλλά αρνήθηκε τότε στον Σταύρο Θεοδωράκη. Η συζήτηση με τον Λ. Ρακιντζή τελείωσε με την έντονη ανησυχία του για τη συνέχεια της επιτυχούς λειτουργίας του θεσμού του ΓΕΕΔ, διότι οι θεσμοί -όπως λέει με το αυστηρό ύφος του δικαστικού- «λειτουργούν μόνον εάν τα στελέχη τους επιδείξουν προσπάθεια και επιμέλεια πέραν της συνήθους και εμπνέονται διά του παραδείγματος από την ηγεσία».

Αξέχαστες υποθέσεις
Οι εκτιμητές του Βατοπεδίου και ο Μπάμπης του Μεταφορών

Το κλίμα στο γραφείο του Λ. Ρακιντζή ήταν χαρούμενο παρά την ανακοίνωση της αντικατάστασής του. Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή έκρυβαν τη στενοχώρια τους για την αποχώρηση του «Προέδρου», που κατά γενική ομολογία ήταν πολύ καλός προϊστάμενος.
Ετοιμάζονταν για την εκδήλωση της κοπής της πίτας για τη νέα χρονιά που διοργανώθηκε πριν από την ανακοίνωση της αντικατάστασής του, η οποία τελικά πήρε τα χαρακτηριστικά ενός σεμνού αποχαιρετιστήριου πάρτι.

Ο Λ. Ρακιντζής θυμήθηκε σημαντικές υποθέσεις που χειρίστηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του, όπως για παράδειγμα το 2005 του έκανε εντύπωση ότι οι Πολεοδομίες ήταν κλειστές τον Αύγουστο... λόγω εθιμικού δικαίου. «Τον Αύγουστο χτίζονταν τα περισσότερα αυθαίρετα.

Εστειλα επιστολή στον τότε υπουργό Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο, και του ζήτησα να εφαρμοστεί ο νόμος και να παραμένουν ανοιχτές οι Πολεοδομίες και τον Αύγουστο. Πράγματι, ο κ. Παυλόπουλος κατάλαβε τη λογική του αιτήματός μου και έκτοτε οι Πολεοδομίες παραμένουν ανοιχτές και τον Αύγουστο», σημειώνει ο κ. Ρακιντζής.

Θυμήθηκε τις παρεμβάσεις του στην υπόθεση του Βατοπεδίου: «Κανείς δεν είχε ασχοληθεί με το ύψος της ζημίας που υπέστη το Δημόσιο από το Βατοπέδι. Κάναμε αναλυτική καταγραφή της ζημίας που υπέστη το κράτος και ζήτησα την ποινική δίωξη των εκτιμητών, γιατί είχαν υπολογίσει με μικρή αξία τα ακίνητα που αφορούσε η υπόθεση», σημειώνει ανατρέχοντας στο παρελθόν.

Η γιαγιά με την αυθαίρετη τουαλέτα

Αλλά ο πρώην αρεοπαγίτης δεν θα μπορούσε να μη μνημονεύσει και τις αστείες υποθέσεις που χειρίστηκε, όπως για παράδειγμα την κατεδάφιση μίας αυθαίρετης τουαλέτας στην Πάργα. «Πήγε το μηχάνημα για να κατεδαφίσει την τουαλέτα και μία γιαγιά μπήκε μέσα και δεν έβγαινε επί μέρες. Εκανε κατάληψη, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο χειριστής του μηχανήματος και να μην κατεδαφιστεί το αυθαίρετο», λέει χαμογελώντας.

Η περιγραφή συνεχίζεται με τον περιβόητο Μπάμπη του υπουργείου Μεταφορών, ο οποίος μάζευε αποδείξεις από τα διόδια και τις πουλούσε στους μηχανικούς του υπουργείου που δικαιολογούσαν με αυτόν τον τρόπο τα... ανύπαρκτα εκτός έδρας ταξίδια τους.

Νίκος Β. Τσίτσας
nbtsitsas@pegasus.gr

Τα λαμόγια στην Ελλάδα και... διεθνώς

Το ανέκδοτο όμως που χρησιμοποιεί όταν τον ρωτούν για τη διαφθορά στην Ελλάδα είναι αυτό με το οποίο έχει ξεκινήσει και ομιλίες του στο παρελθόν. «Κάθε 1η Ιανουαρίου ο Αγιος Βασίλης με τον βοηθό του μοιράζουν λαμόγια στις χώρες του κόσμου. Αφήνουν 20 λαμόγια στη Μ. Βρετανία, 30 στη Γερμανία, 50 στις ΗΠΑ και φτάνοντας στην Ελλάδα ο βοηθός ρωτά: "Αγιε, εδώ πόσα λαμόγια ν' αφήσουμε;"» περιγράφει ο Λ. Ρακιντζής και δίνει την απάντηση του Αγίου Βασίλη: «Εδώ δεν θα ρίξουμε κανένα παιδί μου. Από δω φορτώνουμε κάθε χρόνο», λέει και βάζει τα γέλια με την ιστορία που ο ίδιος χαρακτηρίζει πλέον «κλασική».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64327295

Δεν υπάρχουν σχόλια: