Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

ΝΙΚΟΥ ΑΜΜΑΝΙΤΗ : Λες και ήταν χθες...





Λες και ήταν χθες...

20 Μαΐου 1941, πριν από 76 χρόνια. Μια ολόκληρη ζωή…

Τους κατοίκους της φρεσκοκατεχόμενης από τους Γερμανούς Αθήνας ξύπνησε ο βόμβος αεροπλάνων που πετούσαν σε σχετικά χαμηλό ύψος, κάνοντας τα τζάμια των σπιτιών να τρίζουν. Όσοι περίεργοι άνοιξαν τα παντζούρια και κοίταξαν προς τον ουρανό, είδαν μεταγωγικά αεροπλάνα, τα Junkers 52, με την αυλακωτή λαμαρίνα, να πετούν σε πυκνούς σχηματισμούς. Οι αγουροξυπνημένοι διερωτήθηκαν: «Πού στο διάολο πάνε δαύτοι, πρωί πρωί;».
Πολύ νωρίτερα, είχαν ξυπνήσει από μια περίεργη αναταραχή όσοι κατοικούσαν περί τη λεωφόρο Συγγρού, κοντά στον ιππόδρομο Φαλήρου και τα γύρω. Λίγες μέρες πρωτύτερα είχε καταφθάσει αναπάντεχα ένας συρφετός από πεζούς γερμανούς στρατιώτες που τραγουδούσαν «Ολαρία, Ολαλά», με μπόλικα μηχανοκίνητα, και εγκαταστάθηκαν στα πέριξ. Έκτοτε επικρατούσε στην περιοχή ηρεμία και οι Γερμαναράδες δεν έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Και τώρα, την αυγή της Τρίτης 20 Μαΐου 1941, μια τεράστια αναταραχή δημιουργούσε πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα. Θόρυβοι από καμιόνια που έβαζαν εμπρός τις μηχανές τους, μοτοσυκλέτες που σπινάρανε ξεκινώντας, εκρήξεις εξατμίσεων και αγριοφωνάρες βαθμοφόρων που έδιναν διαταγές σε στρατιώτες που στοιχίζονταν στον δρόμο και έφευγαν τραγουδώντας. Καθώς δεν υπήρχαν στην περιοχή ενεργά πολεμικά μέτωπα που να δικαιολογούν τη φοβερή μετακίνηση, διάχυτη στους κατοίκους ήταν η απορία: «Πού στο διάολο πάνε δαύτοι, πρωί πρωί;».
Την απάντηση την πήραν λίγο αργότερα όσοι άκουγαν στη ζούλα BBC και ύστερα από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών μάθαιναν το απροσδόκητο: «Από το πρωί οι Γερμανοί άρχισαν απόβαση στη Κρήτη». Αλεξιπτωτιστές πέφτουν στα Χανιά, κοντά στο σπίτι που έμενε η βασιλική οικογένεια. Επιτίθενται να καταλάβουν το αεροδρόμιο του Μάλεμε. Ανεμοπλάνα αποβιβάζουν στρατιώτες. Τα Junkers πηγαινοέρχονται. Ρίχνουν αλεξιπτωτιστές και πολεμοφόδια, που οι Κρητικοί τους υποδέχονται με ιδιόκτητους γκράδες. Η επέτειος που, τιμής ένεκεν, θυμίζουμε σήμερα, είναι γνωστή. Οι Γερμανοί με την αποφασιστικότητά τους καταλάβανε την Κρήτη. Οι εγγλέζοι «υπερασπιστές» αιφνιδιάστηκαν και τα κάνανε μούτι.
Οι λιγοστοί Έλληνες, κυρίως Ευέλπιδες, που με την κατάρρευση κατέφυγαν στη Κρήτη, αγωνίστηκαν σκληρά. Οι Κρητικοί, που πολεμούσαν υπέρ βωμών και εστιών, μάθανε τους Γερμανούς τι εστί βερίκοκο. Και εκείνοι με τη σειρά τους άρχισαν αμέσως τις εκτελέσεις. Όμως στην Κρήτη γράφτηκε το φινάλε των αλεξιπτωτιστών, που κατάντησαν έκτοτε απλοί φαντάροι.
Η Κρήτη ήταν η τελευταία ευρωπαϊκή γη όπου παραδόθηκε το Γ’ Ράιχ, που θα… κυβερνούσε χίλια χρόνια!
ΑΜΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: