Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Ανοίγει ο φάκελος Γιασέρ Αραφάτ





Ανοίγει ο φάκελος Γιασέρ Αραφάτ 

Πράσινο φως για εκταφή μετά τα αποτελέσματα ερευνών ελβετικού εργαστηρίου


Ενα ρεπορτάζ του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου, Αλ Τζαζίρα, με το οποίο αμφισβητείται -με κατά τα φαινόμενα βάσιμα στοιχεία- ότι ο Γιάσερ Αραφάτ πέθανε από φυσικά αίτια, απειλεί να ρίξει λάδι στη φωτιά των ήδη τεταμένων σχέσεων μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και της Παλαιστινιακής Αρχής. Αργά το βράδυ της Τετάρτης και ενώ είχε ήδη προβληθεί το ρεπορτάζ του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου, πηγές προσκείμενες στην Παλαιστινιακή Αρχή επιβεβαίωναν ότι δόθηκε το πράσινο φως για την εκταφή του Αραφάτ προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι δηλητηριάστηκε με ραδιενεργό πολώνιο, όπως υπαινίσσονται οι δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα και η χήρα του άλλοτε ηγέτη των Παλαιστινίων, Σούχα. Νωρίτερα, ο επικεφαλής του διαπραγματευτικού επιτελείου της Παλαιστινιακής Αρχής, Σάεμπ Ερεκάτ είχε χαρακτηρίσει το ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα «απόδειξη πως ο θάνατος του Αραφάτ είχε πολιτικά αίτια».

Ο φάκελος Αραφάτ άνοιξε πριν από αρκετές εβδομάδες, όταν οι ιθύνοντες του Αλ Τζαζίρα έπεισα την Σούχα Αραφάτ να τους παραδώσει ορισμένα από τα προσωπικά αντικείμενα του, συμπεριλαμβανομένων της οδοντόβουρτσάς του και μερικών εσωρούχων του, προκειμένου να αποσταλούν για εξέταση σε ειδικό εργαστήριο στη Λωζάννη της Ελβετίας. Την περασμένη εβδομάδα το ελβετικό εργαστήριο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει πως στα προσωπικά αντικείμενα του Αραφάτ ανιχνεύτηκε ραδιενεργό πολώνιο - 210 σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα. Μόλις έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των ερευνών, η Σούχα Αραφάτ έθεσε ζήτημα εκταφής του συζύγου της, απαιτώντας μάλιστα τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας.

«Θέλω ο κόσμος να μάθει την αλήθεια για τη δολοφονία του Γιάσερ Αραφάτ», δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα. Ερωτηθείσα γιατί δεν είχε ζητήσει τη διενέργεια νεκροψίας μετά τον θάνατό του, η Σούχα απάντησε ότι «δεν της πέρασε πότε από το μυαλό». Οι Παλαιστίνιοι πιστεύουν ότι αν πράγματι ο Αραφάτ δηλητηριάστηκε με πολώνιο - 210, τότε ίχνη του μπορεί να εντοπιστούν στα οστά του. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη ουσία χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία του Ρώσου κατασκόπου, Αλεξάντερ Λιτβινένκο στο Λονδίνο το 2006.

Από την πλευρά της, η ισραηλινή κυβέρνηση προσπάθησε, τουλάχιστον σε επίσημο επίπεδο να κρατήσει χαμηλούς τόνους. «Η σορός βρίσκεται στη Ραμάλα και άρα όλα τα κλειδιά της υπόθεσης βρίσκονται στα χέρια τους», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ την περίοδο που πέθανε ο Αραφάτ, Αβι Ντίχτερ. Ανωνύμως, ωστόσο, ανώτατοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξέφραζαν έντονη δυσαρέσκεια τόσο για το ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα, όσο και για την απόφαση της Παλαιστινιακής Αρχής να προχωρήσει στην εκταφή του Αραφάτ. «Αφενός το ρεπορτάζ είναι αβάσιμο, αφετέρου ας μη λησμονούμε ότι δεν ήμασταν εμείς που αποφασίσαμε να κρατήσουμε κλειστά τα ιατρικά αρχεία της υπόθεσης», δήλωσε ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας του.

Ο Αραφάτ πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο έξω από το Παρίσι στις 11 Νοεμβρίου του 2004, ύστερα από εντερική φλεγμονή που του προκάλεσε στη συνέχεια εγκεφαλικό επεισόδιο. Πριν βρισκόταν πολιορκημένος από τον ισραηλινό στρατό στη Μουκάτα. Η εφημερίδα, The New York Times, η οποία εξασφάλισε τον ιατρικό φάκελο του Αραφάτ έγραψε το 2005 ότι δεν βρέθηκαν ίχνη τοξινών σε δείγματα του αίματός του. «Ο ιστορικός ηγέτης των Παλαιστινίων δεν είχε διογκωμένο νεφρό, ούτε είχε καταστραφεί το συκώτι του», είχε γράψει. Οι φήμες, ωστόσο, ότι δηλητηριάστηκε από Ισραηλινούς πράκτορες δεν «έσβησαν» ποτέ.

Από την "Καθημερινή" 

Δεν υπάρχουν σχόλια: