Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Ο ορυκτός πλούτος θα μας σώσει από την κρίση




                       
Ο ορυκτός πλούτος θα μας σώσει από την κρίση



Ο ορυκτός πλούτος θα μας σώσει από την κρίση

Υπόγειο θησαυρό κρύβει η Ελλάδα, ικανό να τη βγάλει από την οικονομική κρίση…



Σε πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως δημοσιεύτηκε χθες στη γαλλική εφημερίδα «Figaro», επισημαίνεται ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας, εάν τον εκμεταλλευτούμε σωστά, μπορεί να αποβεί σωτήριος για το οικονομικό αδιέξοδο.

Οπως γράφει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" μοναδική χώρα στην παραγωγή χουντίτη (υλικό που χρησιμοποιείται κατά της φωτιάς), πρώτη στην προμήθεια βωξίτη, περλίτη και στην εξαγωγή ακατέργαστου μαγνησίου στην Ευρώπη και παράλληλα δεύτερη στην Ευρώπη και πέμπτη σε όλο τον κόσμο στην παραγωγή λιγνίτη. Αυτός είναι ο άσος που κρύβει η Ελλάδα στο… μανίκι και που μπορεί να είναι η λύση εξόδου από την οικονομική κρίση, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ, ο τομέας των εξορύξεων στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας καθώς αντιπροσωπεύει το 3% – 5% του ΑΕΠ, ενώ απασχολεί επισήμως 20.000 άτομα και ανεπισήμως 60.000 εργαζομένους. Ειδικότερα, ο λιγνίτης προμηθεύει 21 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ότι το 2009 η συνολική παραγωγή του ορυκτού πλούτου ήταν περίπου 63 εκατομμύρια τόνοι, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι συνολικά οι πωλήσεις σε ορυκτά και μέταλλα ανέρχονται ετησίως στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Βέβαια, η παραγωγή το 2009 σημείωσε σημαντική πτώση, που αποδίδεται στην ύφεση. Τη στιγμή που η παραγωγή βωξίτη, για παράδειγμα, το 2008 ανήλθε στους 2,1 εκατομμύρια τόνους, το 2009 έπεσε στους 1,9.

Περιθώριο εκμετάλλευσης

Από την έκθεση του ΟΗΕ προκύπτει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σημαντικά αποθέματα σε ορυκτά, τα οποία η χώρα έχει πάψει να εκμεταλλεύεται ή δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με αυτά. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τον πηλό, τον ασβεστόλιθο, το σχιστόλιθο, την καολίνη και το γύψο.

Στη «Figaro» αναφέρεται ότι οι προοπτικές στον τομέα των ορυκτών και των μετάλλων διαφαίνονται καλές. Επικαλούμενη Αμερικανούς αναλυτές, αναφέρει ότι η μεταλλευτική βιομηχανία θα πρέπει να ανακτήσει τη δύναμή της κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2013, ενώ σύμφωνα με άλλη εκτίμηση η βιομηχανία έχει ήδη αρχίσει να «ανεβαίνει» εξαιτίας της μεγάλης διεθνούς ζήτησης των ελληνικών μετάλλων και ορυκτών.

Εμπόδιο … οι τοπικές κοινωνίες

 Πάντως, όπως αναφέρει το γαλλικό δημοσίευμα, συχνά η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας σκοντάφτει σε… εμπόδια. Η τοπική κοινωνία παραδοσιακά αντιδρά λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που μπορεί να αποφέρουν αυτές οι δραστηριότητες. Είναι γνωστή άλλωστε η αντίσταση των κατοίκων για τη δημιουργία των εργοστασίων χρυσού στη Χαλκιδική το 2002, τα οποία μάλιστα είχαν παρουσιαστεί και από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως ένας «επικείμενος κίνδυνος» για το περιβάλλον.

Αυτές οι δυσκολίες, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχουν γίνει αιτία πολλές φορές ώστε να αποτρέψουν ξένους επενδυτές να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα. «Οι Βρυξέλλες πιστεύουν σήμερα πως η χώρα δεν ξεπουλά τον πλούτο της για να προσελκύσει ξένους επενδυτές», αναφέρει το γαλλικό δημοσίευμα.

Κοιτάσματα ορυκτών

    Μοναδική χώρα στην παραγωγή χουντίτη
    Πρώτη στην προμήθεια βωξίτη και περλίτη στην Ευρώπη
    Πρώτη στην εξαγωγή ακατέργαστου μαγνησίου στην Ευρώπη
    Πέμπτη παγκοσμίως στην παραγωγή λιγνίτη

Ανεκμετάλλευτα

    Πηλός
    Ασβεστόλιθος
    Σχιστόλιθος
    Καολίνη
    Γύψος

 http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/216073/o-oriktos-ploutos-tha-mas-sosei-apo-tin-krisi

ΥΠΕΚΑ: Ορίστηκε η επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών για τις έρευνες υδρογονανθράκων


Ορίστηκε, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελου Λιβιεράτου η Επιτροπή που θα αναλάβει την αξιολόγηση των προσφορών που υπεβλήθησαν προχθές για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα (Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος και Κατάκολο).

Έργο της Επιτροπής είναι:

α) Η υποστήριξη της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΥΠΕΚΑ στη διαδικασία παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σύμφωνα με την Πρόσκληση.
β) Η αξιολόγηση των προτάσεων που θα υποβληθούν με βάση τα κριτήρια της Πρόσκλησης.
γ) Η διεξαγωγή διαπραγμάτευσης με τους υποψήφιους, οι οποίοι πληρούν τις απαιτήσεις της Πρόσκλησης, για την/τις παραχωρήσεις δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
δ) Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της διαπραγμάτευσης, η εισήγηση προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, δια μέσου της Διεύθυνσης Πετρελαϊκής Πολιτικής, για τις παραχωρήσεις δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την απόφαση πρόεδρος της Επιτροπής ορίσθηκε ο Κ. Μαθιουδάκης, Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ με αναπληρώτρια την Σ. Σταματάκη, Καθηγήτρια ΕΜΠ.
Μέλη είναι οι: Αντώνιος Βαφείδης, Γεωφυσικός, Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Γρηγόριος Τσόκας, Γεωφυσικός, Καθηγητής ΑΠΘ, Ευάγγελος Παπαθανασίου, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, με αναπληρώτρια την Καλλιόπη Πάγκου Βιολόγο-Ωκεανογράφο, Χαράλαμπος Τσουτρέλης, Καθηγητής Μεταλλευτικής ΕΜΠ, Θεόδωρος Πανάγος, Νομικός, πρ. Αντιπρόεδρος ΡΑΕ, Ανδρέας Γεωργακόπουλος, Καθηγητής Γεωλογίας ΑΠΘ, Χρήστος Αρώνης, Μηχανικός Μηχανολόγος, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Διδάκτωρ Νομικής, Αθανάσιος Ζαχαρόπουλος, αναπληρωτής Προϊστάμενος της Δ/νσης Πετρελαϊκής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ, με αναπληρωτή του τον Ιωσήφ Αθανασιάδη, υπάλληλο της ίδιας Δ/νσης, Αντώνιος Αγγελόπουλος, Γεωλόγος, Αλεξάνδρα Σδούκου, νομική σύμβουλος ΥΠΕΚΑ, Αναστασία Στρατή, εμπειρογνώμονας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Ευαγγελία Σιοτρόπου, Αντισυνταγματάρχης, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Σπυρίδων Μπέλλας, Δρ Γεωλόγος, Αλέξανδρος Κουλίδης, Χημικός Μηχανικός της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ και Μάρκος Λουκογιαννάκης, Γεωφυσικός, Γενικός Δ/ντής ΣΕΒ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Πηγή: ΑΜΠΕ
 http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_04/07/2012_450541

Δεν υπάρχουν σχόλια: