Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΡΟΟΠΤΑ



Οδηγός επιβίωσης το καλοκαίρι

 

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το καλοκαίρι είναι περίοδος υψηλού κινδύνου -κυρίως για τα παιδιά- με τον αριθμό των σοβαρών τραυματισμών κυριολεκτικά να εκτοξεύεται


Μακριά από τον ήλιο πρέπει να μένουμε όλοι, από τις 11.30 το πρωί έως τις 3.30 το μεσημέρι, καθώς η ακτινοβολία μάς απειλεί με σοβαρές βλάβες στο δέρμα

Μακριά από τον ήλιο πρέπει να μένουμε όλοι, από τις 11.30 το πρωί έως τις 3.30 το μεσημέρι, καθώς η ακτινοβολία μάς απειλεί με σοβαρές βλάβες στο δέρμα

Εκατοντάδες Ελληνες πνίγονται κάθε χρόνο σε παραλίες και πισίνες. Πολύ περισσότεροι εκτίθενται σε μεγάλους κινδύνους, κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το καλοκαίρι είναι περίοδος υψηλού κινδύνου -κυρίως για τα παιδιά- με τον αριθμό των σοβαρών τραυματισμών κυριολεκτικά να εκτοξεύεται.

Ατυχήματα, ηλιακά εγκαύματα, θερμική εξάντληση, τσιμπήματα εντόμων και δερματικές μολύνσεις συνθέτουν ένα άκρως ανησυχητικό σκηνικό. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία προειδοποιεί ότι ο πνιγμός είναι από τα πλέον σιωπηλά ατυχήματα.

Οι πνευμονολόγοι καλούν τους γονείς να έχουν τεταμένη την προσοχή τους, τονίζοντας ότι είναι μύθος ότι θα ακούσουν το παιδί να πλατσουρίζει και να παλεύει με το νερό, όταν αυτό θα κινδυνεύσει.

Ιδιαίτερη φροντίδα στην υγεία τους πρέπει να δείχνουν το καλοκαίρι και όσοι έχουν κάποιο σοβαρό νόσημα ή ακολουθούν χρόνια αγωγή.

Παιδιά και ενήλικοι δεν πρέπει να κολυμπούν ποτέ με γεμάτο στομάχι και πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα, όταν η θάλασσα είναι ταραγμένη ή έχει ισχυρά ρεύματα
Παιδιά και ενήλικοι δεν πρέπει να κολυμπούν ποτέ με γεμάτο στομάχι και πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα, όταν η θάλασσα είναι ταραγμένη ή έχει ισχυρά ρεύματα
Σε περιπτώσεις αύξησης της θερμοκρασίας, πρέπει να τροποποιούν -σε συνεννόηση με τον γιατρό τους- τη δοσολογία και να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο. Μακριά από τον ήλιο πρέπει να μένουμε όλοι, από τις 11.30 το πρωί έως τις 3.30 το μεσημέρι, καθώς η ακτινοβολία μάς απειλεί με σοβαρές βλάβες στο δέρμα.

Οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) συνιστούν να έχουμε μαζί μας στις διακοπές όσα μπορούν να μας φανούν χρήσιμα.

Ανάλογα με τον προορισμό, το φαρμακείο του ταξιδιώτη πρέπει να περιλαμβάνει παυσίπονα, αντιδιαρροϊκά, αντισταμινικά, φάρμακα κατά της ναυτίας, όσα σκευάσματα χρησιμοποιούμε τακτικά, είδη πρώτων βοηθειών και ελαστικό επίδεσμο για διαστρέμματα.

Οδηγός επιβίωσης το καλοκαίρι

Καλό είναι να έχουμε, επίσης, μαζί μας θερμόμετρο, αντιβακτηριακές κρέμες, κρέμα για ηλιακά εγκαύματα, αντικνησμώδη ή αντιφλεγμονώδη αλοιφή, κολλύριο, εντομοαπωθητικά, αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15, εντομοαπωθητικά και αντιβακτηριδιακά μαντιλάκια.
Οι ταξιδιώτες που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, καλό είναι να έχουν μαζί τους στοιχεία επικοινωνίας με τοπικές μονάδες υγείας και το τηλέφωνο του θεράποντα ιατρού τους.

Οδηγός επιβίωσης το καλοκαίρι

Με τον γιατρό τους πρέπει να επικοινωνούν πριν από το ταξίδι όσοι πάσχουν από νοσήματα που μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού (ηλικιωμένοι, φορείς HIV, καρδιοπαθείς, διαβητικοί, άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άλλα χρόνια νοσήματα.

ΜΕΤΡΑ

Οι κανόνες προφύλαξης για τσιμπήματα από έντομα

Οδηγός επιβίωσης το καλοκαίρι

Η λήψη προληπτικών μέτρων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι είναι σημαντική για την αποφυγή νοσημάτων από δήγμα (τσίμπημα) εντόμων, όπως τα κουνούπια, οι κρότωνες (τσιμπούρια), οι σκορπιοί και οι αράχνες. Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, κανένα προληπτικό μέτρο δεν παρέχει από μόνο του πλήρη προστασία, αλλά απαιτείται η τήρηση όλων των μέτρων προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη προστασία. Κανένα από τα μέτρα (εμβόλια, φάρμακα) δεν εξασφαλίζει πλήρη προφύλαξη, γι' αυτό είναι εξίσου σημαντική η τήρηση των γενικών μέτρων προφύλαξης. Ο ταξιδιώτης πρέπει:
  • Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, κλειστά παπούτσια και καπέλο, ειδικά μετά τη δύση του ηλίου και όταν περπατά σε δάση, οπότε και εκτίθεται περισσότερο στα κουνούπια.
  • Να χρησιμοποιεί εντομοαπωθητικά για επάλειψη στο δέρμα και ψεκασμό των ρούχων του.
  • Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει.
  • Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου. Συνιστάται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο. Πρόληψη παιδικών ατυχημάτων στις διακοπές
Θάλασσα

Οδηγός επιβίωσης το καλοκαίρι
  • Το κολύμπι σώζει ζωές. Ας μάθουμε στα παιδιά μας να κολυμπούν σωστά από την πιο μικρή ηλικία.
  • Δεν αφήνουμε τα παιδιά κοντά στο νερό χωρίς επίβλεψη, ακόμα κι αν ξέρουν να κολυμπούν.
  • Μη βασίζεστε σε φουσκωτά αντικείμενα (μπρατσάκια, κουλούρες) για την ασφάλεια των παιδιών.
  • Μην τα αφήνετε να κολυμπούν με γεμάτο στομάχι.
  • Προσοχή στο κολύμπι σε ταραγμένη θάλασσα και σε περιοχές όπου υπάρχει δυνατό θαλάσσιο ρεύμα.
  • Να φορούν πάντα σωσίβιο, όταν ασχολούνται με θαλάσσια αθλήματα.
  • Να μην κάνουν βουτιές, αν δεν σιγουρευτούν ότι τα νερά είναι βαθιά και δεν υπάρχουν εμπόδια.
  • Πάντα καπέλο, άσπρη μπλούζα και αντηλιακή προστασία στον ήλιο.
  • Εάν ψαρεύουν, τα μαθαίνουμε τη σωστή χρήση του εξοπλισμού (ψαροτούφεκο, καλάμι, καθετή) και να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη ψάρια. Οσα κάνουν υποβρύχιο ψάρεμα, να ακολουθούν πιστά τους κανόνες ασφαλείας, όπως η ειδική σημαδούρα.
Βουνό
  • Κατάλληλο ντύσιμο (υποδήματα και καπέλο στην πεζοπορία, κράνος ασφαλείας και σωστά παπούτσια στην ποδηλασία, εγκεκριμένα σωσίβια και κράνος στο rafting).
  • Τα αθλήματα του βουνού (αναρρίχηση, ανάβαση, ελεύθερη πτώση) να γίνονται σε οργανωμένες ομάδες, υπό την επιτήρηση ειδικών.
  • Μαθαίνουμε στα παιδιά να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη έντομα και ερπετά και πώς να τα αποφεύγουν. Να μην περπατούν σε ψηλά χόρτα κι όταν το κάνουν, να προκαλούν θόρυβο για να απομακρύνουν τα φίδια. Να μη χώνουν τα χέρια τους σε χαραμάδες και κάτω από πέτρες.
  • Βεβαιωνόμαστε ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν ποτάμια, πηγάδια, στέρνες και άλλα μέρη αποθήκευσης νερού. Αν υπάρχουν, εξηγούμε στα παιδιά τον κίνδυνο και την πρόληψη ατυχήματος.
  • Μαθαίνουμε στα παιδιά να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη φυτά.
  • Προσέχουμε τις καλοκαιρινές καταιγίδες. Δεν στεκόμαστε κάτω από δέντρα και ηλεκτρικά καλώδια και δεν κολυμπούμε, όταν πέφτουν κεραυνοί.
 
ΘΕΡΜΙΚΗ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ


Οδηγός επιβίωσης το καλοκαίρι


Απαραίτητα καπέλο και αντηλιακό

Θερμική εξάντληση μπορεί να προκαλέσει η υψηλή θερμοκρασία, σε συνδυασμό με αυξημένη υγρασία. Η πρόληψή της γίνεται με χρήση ανοιχτόχρωμου ρουχισμού, καπέλου με γείσο, αντηλιακής κρέμας, αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, μείωση πρόσληψης αλκοόλ και παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους.

ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

Κίνδυνος από τις ακτίνες του ήλιου

Προστασία από τον ήλιο χρειάζεται και κατά την κολύμβηση, καθώς η ακτινοβολία διεισδύει στο νερό, σε βάθος ενός μέτρου. Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας την πιθανότητα λοιμώξεων και μειώνοντας την αποτελεσματικότητα ορισμένων εμβολίων. Σε περίπτωση εγκαύματος πρέπει να εφαρμόζονται κομπρέσες με παγωμένο νερό ή η περιοχή του εγκαύματος να βρεθεί για αρκετή ώρα κάτω από νερό.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ

Αυξημένος κίνδυνος για μολύνσεις

Η έκθεση στο νερό και στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο γυναικολογικών μολύνσεων. Το χλώριο που περιέχεται στο νερό της πισίνας μπορεί να αντιμετωπίσει τους μικροοργανισμούς, αλλά ορισμένοι από αυτούς ενδέχεται να επιβιώσουν. Αμέσως μετά την έξοδό σας από την πισίνα κάντε επιμελώς ντους, ώστε να φύγουν το χλωριωμένο νερό και οι μικροοργανισμοί. Κατά τη διάρκεια των διακοπών τους οι γυναίκες καλό είναι να επιλέγουν ελαφρά και βαμβακερά εσώρουχα και οι πετσέτες του μπάνιου να είναι προσωπικές.

ΚΟΛΥΜΠΙ

Ποτέ αλκοόλ και φαγητό πριν από τις βουτιές στο νερό

Φαγητό και αλκοόλ πριν από το κολύμπι αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο πνιγμού. Δεν γευματίζουμε τρεις ώρες πριν κολυμπήσουμε. Δεν κολυμπούμε και δεν χρησιμοποιούμε σκάφος όταν ο καιρός είναι κακός (βροχή, αέρας, αστραπές), υπάρχουν μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα.
Δεν κάνουμε βουτιές σε άγνωστα ή θολά νερά, σε ρηχά νερά (ακόμη και αμμώδη) και σε περιοχές με βράχια και πέτρες. Δεν κολυμπούμε ποτέ μόνοι όταν πάσχουμε από επιληψία, καρδιολογικά προβλήματα, διαβήτη, ψυχική νόσο ή άνοια. Φοράμε πάντα σωσίβιο όταν μπαίνουμε σε σκάφος ή κάνουμε θαλάσσια σπορ. Δεν συμμετέχουμε σε θαλάσσια σπορ που δεν γνωρίζουμε και φροντίζουμε το σκάφος στο οποίο επιβαίνουμε να διαθέτει όλα τα μέσα διάσωσης.

ΝΑΥΤΙΑ

Αντιμετώπιση με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή

Για την πρόληψη της ναυτίας χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά και μη φαρμακευτικά μέσα. Μη φαρμακευτικά μέσα είναι η μετακίνηση σε κάποια θέση όπου η ταλάντωση είναι μικρότερη (σε πλοίο αυτό αφορά στο κεντρικό τμήμα και στα κατώτερα στρώματα του πλοίου), σταθεροποίηση του κεφαλιού ώστε να κινείται όσο λιγότερο γίνεται, σταθεροποίηση του βλέμματος σε ένα σημείο, κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων, αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση γίνεται με αντισταμινικά, αντιμουσκαρινικά και αντιντοπαμινεργικά. Για να είναι πιο αποτελεσματικά, τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από το ταξίδι.
Οι κίνδυνοι και η αντιμετώπιση


Συμβουλές πρόληψης για την ασφάλεια των παιδιών



Μετακινήσεις και μειωμένη επιτήρηση αυξάνουν το καλοκαίρι τα ατυχήματα σε παιδιά. Οι επιστήμονες του Κέντρου Πρόληψης Παιδικού Ατυχήματος προειδοποιούν ότι την εποχή αυτή κλείνουν τα σχολεία κι αυτό σημαίνει περισσότερος ελεύθερος χρόνος για τα παιδιά, συχνά χωρίς επιτήρηση.
Για τον λόγο αυτό πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας, όσο το δυνατόν νωρίτερα, να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να προφυλάσσονται από αυτούς. Ασφάλεια όμως δε σημαίνει υπερπροστασία, η οποία συχνά προκαλεί το αντίθετο αποτέλεσμα.
Ασχέτως προορισμού, οι διακοπές προϋποθέτουν συχνές μετακινήσεις. Τα παιδιά πρέπει πάντα να κάθονται στο πίσω κάθισμα σωστά δεμένα. Οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και τα μαγαζιά με αξεσουάρ αυτοκινήτων, μπορούν να ενημερώσουν για το κάθισμα ή τη ζώνη ασφαλείας που χρειάζεται ένα παιδί, ανάλογα με το ύψος και το βάρος του, για να ταξιδεύει με ασφάλεια.
Οπου και να είμαστε στις διακοπές, να μάθουμε στα παιδιά μας να αποφεύγουν τις αλλοιωμένες τροφές, τα λιωμένα παγωτά και τα ληγμένα προϊόντα.
Με τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος δηλητηρίασης. Δεν βάζουμε ποτέ πίσω στην κατάψυξη τρόφιμα που έχουν ήδη αποψυχθεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρόληψη των ατυχημάτων προϋποθέτει καλή ενημέρωση. Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν να κολυμπούν σωστά από μικρή ηλικία και να μην τα αφήνουμε χωρίς επίβλεψη στο νερό, ακόμη κι αν ξέρουν να κολυμπούν.
Παιδιά και ενήλικοι δεν κολυμπούν ποτέ με γεμάτο στομάχι και προσέχουν ιδιαίτερα, όταν η θάλασσα είναι ταραγμένη ή έχει ισχυρά ρεύματα. Πολλά ατυχήματα συμβαίνουν, όταν κάνουμε βουτιές.
Ελέγχουμε πάντα το βάθος του σημείου όπου σκοπεύουμε να βουτήξουμε και δεν κάνουμε βουτιά σε ρηχά νερά ή όπου υπάρχουν εμπόδια. Οταν εκτιθέμεθα στον ήλιο, φροντίζουμε να φοράμε πάντα καπέλο, άσπρη μπλούζα και αντηλιακό.
Μέτρα πρόληψης απαιτούνται και στις διακοπές στο βουνό. Αθλήματα, όπως αναρρίχηση, ανάβαση και ελεύθερη πτώση πρέπει να γίνονται σε οργανωμένες ομάδες, υπό την επιτήρηση ειδικών και πάντα με τον σωστό εξοπλισμό (παπούτσια, κράνος και ό,τι άλλο απαιτείται).
Δεν στεκόμαστε κάτω από δένδρα και ηλεκτρικά καλώδια και δεν κολυμπούμε, όταν υπάρχουν καλοκαιρινές καταιγίδες. Εξοικειώνουμε τα παιδιά με την ύπαρξη επικίνδυνων εντόμων και ερπετών και τα εκπαιδεύουμε πώς να τα αποφεύγουν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63261114

Δεν υπάρχουν σχόλια: