Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Η σημασία της ενυδάτωσης για τη σωματική και νοητική υγεία




Η σημασία της ενυδάτωσης  για τη σωματική και νοητική υγεία
Η μειωμένη πρόσληψη υγρών επηρεάζει αρνητικά τη σωματική και νοητική υγεία και την απόδοση του ανθρώπου, ενώ εμπλέκεται και στην επιδείνωση υφιστάμενων παθήσεων. Το νερό είναι ο διαλύτης στον ανθρώπινο οργανισμό και απαρτίζει περίπου το 60% του σωματικού βάρους των ενηλίκων. Το ισοζύγιο του ύδατος εξαρτάται βασικά από την ποσότητα των προσλαμβανόμενων υγρών και τον όγκο των αποβαλλόμενων ούρων. Το πρώτο σκέλος ρυθμίζεται με τη δίψα, ενώ το δεύτερο σκέλος από τη δομική και λειτουργική ακεραιότητα των νεφρών και τη δράση της βαζοπρεσσίνης (αντιδιουρητικής ορμόνης) σε αυτούς. Ο νεφρός μπορεί να εξασφαλίζει την ομοιοστασία του οργανισμού, αλλά σε παθολογικές καταστάσεις ο νεφρός χάνει αυτήν του την ευελιξία με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ευκολότερα αφυδάτωση ή υπερυδάτωση.
Η χρόνια ήπια αφυδάτωση εμφανίζεται συχνά σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, ειδικά σε ηλικιωμένους και ανθρώπους που ασκούνται ιδίως σε θερμά κλίματα. Η ελλιπής ενυδάτωση είναι ένας ενδεχόμενος παράγοντας επίσπευσης ορισμένων οξέων παθήσεων στους ηλικιωμένους, ενώ ενδέχεται να υπάρχει συσχέτιση με την εμφάνιση μερικών μορφών καρκίνων, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη. Επιπλέον υπάρχουν ενδείξεις, παρόλο που η μεθοδολογία επιδέχεται περαιτέρω ανάπτυξης, ότι εξασθενεί η νοητική λειτουργία λόγω της μέτριας κατανάλωσης υγρών. Ακόμη και οι σύντομες περίοδοι υποκατανάλωσης υγρών οδηγούν σε μείωση της υποκειμενικής αντίληψης, επαγρύπνησης και αυτοσυγκέντρωσης, αλλά και σε αύξηση της κούρασης και του πονοκέφαλου.
Όλα αυτά τα συμπτώματα προκαλούν αρνητικές συνέπειες σε πολλές καθημερινές δραστηριότητες μας. Ακόμα πιο ισχυρές ενδείξεις για τα αρνητικά αποτελέσματα της κακής ενυδάτωσης εμφανίζονται στην απόδοση των αθλητών, αλλά και των ανθρώπων που ασχολούνται με χειρονακτικά επαγγέλματα ή αθλούνται συστηματικά, οι οποίοι χάνουν μεγάλα ποσοστά ιδρώτα. Όταν οι απώλειες ιδρώτα είναι υψηλές, το νερό και το αλάτι (ειδικά το νάτριο) πρέπει να αναπληρωθούν για να διατηρηθεί η ικανότητα της άσκησης.

10 συμβουλές για την ενυδάτωση του οργανισμού μας
1. Το νερό του σώματος μας είναι απαραίτητο για την υγεία και την ευεξία μας. Ο άνθρωπος δεν επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς πρόσληψη νερού, ενώ η έλλειψη άλλων θρεπτικών ουσιών για εβδομάδες ή ακόμα και μήνες δεν προκαλεί τα ίδια προβλήματα.
2. Συνήθως οι άνθρωποι εξισορροπούν τα υγρά που χάνουν με αυτά που προσλαμβάνουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ωστόσο η ισορροπία αυτή συχνά δεν επιτυγχάνεται βραχυπρόθεσμα.
3. Η δίψα δεν είναι πάντοτε καλή ένδειξη για τις ανάγκες του σώματος σε νερό.
4. Αποβάλλουμε νερό μέσω του ιδρώτα, των ούρων, της αναπνοής, των κοπράνων και του δέρματος. Οι απώλειες νερού είναι μεγαλύτερες σε υψηλές θερμοκρασίες, σε μεγάλο υψόμετρο ή κατά την έντονη σωματική άσκηση. Οι γαστρεντερικές διαταραχές (εμετός, διάρροια) επίσης αυξάνουν τις απώλειες νερού, αλλά και αλάτων.
5. Υπό φυσιολογικές συνθήκες η επαρκής συνολική ημερήσια πρόσληψη νερού, που προέρχεται από όλων των ειδών τα τρόφιμα και ροφήματα, είναι περίπου 2,5 λίτρα για τους ενήλικες άντρες και 2 λίτρα για τις ενήλικες γυναίκες, αν και ορισμένα άτομα μπορεί να χρειάζονται μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα.
6.  Στα θερμά κλίματα είναι καλό να αποφεύγεται η άσκοπη έκθεση στον ήλιο το μεσημέρι και το απόγευμα. Αυτό το διάστημα είναι καλό να αποφεύγεται και η έντονη άσκηση.
7.  Γυναίκες που κυοφορούν ή θηλάζουν, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι περισσότερο ευπαθείς στην αφυδάτωση. Όσοι φροντίζουν παιδιά ή ηλικιωμένους πρέπει να σιγουρεύονται ότι αυτοί πίνουν αρκετά υγρά.
8. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι σούπες, κλπ., μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην ημερήσια πρόσληψη νερού.
9. Η κατανάλωση ευρείας ποικιλίας ροφημάτων μπορεί να βοηθήσει στην πρόσληψη της συνολικής συνιστώμενης ποσότητας νερού.
10. Οι επαγγελματίες υγείας, όπως οι γιατροί, οι διαιτολόγοι και διατροφολόγοι είναι οι ειδικοί που μας βοηθούν να καταλάβουμε πως να διατηρήσουμε βέλτιστα επίπεδα ενυδάτωσης.




Η σημασία της ενυδάτωσης σε 4 βασικές καθημερινές δραστηριότητες

ΜΕΛΕΤΗ
Ενισχύστε την αυτοσυγκέντρωση σας
Η σωστή ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για τη σωματική και νοητική υγεία. Ο εγκέφαλος αντιπροσωπεύει μόνο το 2% του σωματικού βάρους όμως σε αυτόν διοχετεύεται το 20% της κυκλοφορίας του αίματος.
ΟΔΗΓΗΣΗ
Η ασφάλεια σας είναι ζωτικής σημασίας
Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κούραση και απώλεια συγκέντρωσης, επηρεάζοντας τη νοητική εγρήγορση. Οδηγώντας μέσα σ' ένα ζεστό αυτοκίνητο μπορεί να προκληθεί εφίδρωση με μεγάλες απώλειες νερού και άλατος ή ηλεκτρολυτών.
ΕΡΓΑΣΙΑ
Μείνετε σε εγρήγορση
Πολλοί παράγοντες, όπως η πολλή δουλειά, το άγχος, η μεγάλη απόσταση από και προς τον χώρο εργασίας σας και οι κλιματιζόμενοι χώροι μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος μας και να οδηγήσει σε αυξημένη απώλεια νερού, ακόμα και όταν δεν είμαστε εμφανώς ιδρωμένοι.
ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
Μεγιστοποιήστε την απόδοση σας
Η αφυδάτωση κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να μειωθεί ή και να αποφευχθεί με την κατανάλωση επαρκούς ποσότητας ροφημάτων ή αθλητικών ποτών, πριν ή κατά τη διάρκεια της άσκησης, όταν αναμένεται απώλεια υγρών.
Άρης Μπερζοβίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: