Αρχαίο Θηραϊκό σουβλάκι
Το σουβλάκι κατάγεται από
το Αιγαίο και το έψηναν σε καλαμάκια στη Σαντορίνη πριν από 6.500 χρόνια!
Περιζήτητη λιχουδιά ήταν ο γάρος, μια εκλεκτή σάλτσα από ψάρια που εξυμνούσε ο
Σοφοκλής και ο Πλάτωνας.
Τι έτρωγαν οι Έλληνες το
1.600 π.Χ.; Ο αρχαιολόγος Χρίστος Ντούμας άφησε για λίγο στην άκρη τα
προβλήματα που αντιμετωπίζει στο Ακρωτήρι της Θήρας και μίλησε για τις
νοστιμιές που απολάμβαναν οι προγονοί μας πριν από 3.500 χρόνια. Η απολαυστική κουβέντα
έγινε τον Μάιο του 2014 με την Ευάννα Βενάρδου στην Ελευθεροτυπία:
«Βρήκαμε πολλά κατάλοιπα
καρπών, μέσα σε δοχεία που φυλάσσονταν στα σπίτια. Καθώς έπεσε η τέφρα
απανθρακώθηκαν και έτσι διατηρήθηκαν», εξηγεί ο Χρ. Ντοϋμας.
«Οι καρποί αυτοί ήταν
προϊόντα καλλιεργειών -γι΄ αυτό και έχουμε γνώσεις για τις καλλιέργειες εκείνης
της εποχής. Βρήκαμε φάβα, φακές, κριθάρι-, σε ένα μάλιστα πιθάρι γεμάτο τέφρα
βρήκαμε αποτυπώματα αμυγδάλων. Εντοπίσαμε επίσης πολλά κουκούτσια ελιών
θρυμματισμένα, άρα μιλάμε για παραγωγή λαδιού. Βρήκαμε και ένα πιθάρι με
σαλιγκάρια, αν και τα συγκεκριμένα ήταν εισαγωγής! Επρόκειτο για κρητικά
σαλιγκάρια». Βρήκαν όμως και πάρα πολλούς σπόρους από σύκα: «Αυτή ήταν η ζάχαρη
τους. Και βέβαια, το σύκο ήταν το καθαρτικό τους!»
- Βρήκατε και υπολείμματα
ψαριού;
«Μέσα σε πιθάρια
εντοπίσαμε αποξηραμένα ψάρια και κόκαλα ψαριών. Μάλιστα, καθώς σκάβαμε σε βαθιά
στρώματα για τα θεμέλια των στύλων του στεγάστρου, βρήκαμε γάρον (garum κατά
τους Ρωμαίους). Πρόκειται για μια πάστα από ψάρι, λιχουδιά για τους Ρωμαίους. Η
αριστοκρατία απολάμβανε το καλύτερο μέρος του ψαριού, ενώ η «πλέμπα» και ο
στρατός χρησιμοποιούσαν τα κεφάλια, τις ουρές, τα πτερύγια. Βρήκαμε ένα τέτοιο
πιθαράκι και επρόκειτο για σημαντική ανακάλυψη μιας και απέδειξε ότι 1.500
χρόνια πριν τους Ρωμαίους, το έφτιαχναν στη Θήρα. Είναι Βέβαια χαρακτηριστικό
ενός λαού που ζει με και από τη θάλασσα...»
Η πιο σπάνια, όμως,
λιχουδιά ήταν ο γάρος, μια εκλεκτή σάλτσα που εξυμνούσε ο Σοφοκλής, ο Πλάτωνας
και ο Πλίνιος από εντόσθια ψαριών και μικρά ψάρια (σαρδέλες, αθερίνες) που
παστώνονταν σε χοντρό αλάτι και απλώνονταν στον ήλιο 2-3 μήνες. Το παχύρευστο
υγρό που έπαιρναν από το σούρωμα αραιωνόταν με ελαιόλαδο, κρασί ή ξύδι και
αποθηκευόταν στο γαράριον για σάλτσα. Σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, έφτιαχναν
γάρο μόνο από συκώτι κολιού ενώ η αρχική συνταγή έδωσε την ιδέα για την σάλτσα
αντζούγιας των Σικελών και την γουόστερ σος (Worcestershire sauce).
- Κρέας έτρωγαν;
«Βρήκαμε άφθονα κόκαλα από
αιγοπρόβατα, που αποτελεί βασικό είδος κτηνοτροφίας και σήμερα στα νησιά, ελάχιστα βοοειδή (στα νησιά δεν μπορούν να εκθρέψουν μεγάλα ζώα) και πολύ λίγο κυνήγι
(κουνέλια, αποδημητικά πουλιά). Βρήκαμε όμως πάρα πολλά κατάλοιπα από αχινούς,
αχιβάδες, κυδώνια και άλλα παρεμφερή θαλασσινά».
- Έχουμε ιδέα πώς τα
μαγείρευαν όλα αυτά;
«Ξέρουμε πως είχαν
τριποδικές χύτρες -που σημαίνει ότι, αν μη τι άλλο, έβραζαν. Γιαχνί πάντως δεν
νομίζω πως έφτιαχναν, αφού δεν είχαν ντομάτες. Σήμερα μπορεί να μιλάμε για τα
περίφημα σαντορινιά ντοματάκια, όμως οι ντομάτες μας ήρθαν από την Αμερική! Βρήκαμε
επίσης ταψιά και φορητά τριποδικά φουρνάκια: φωτιά από πάνω, φωτιά από κάτω και
ταψάκι με καπάκι και πορτούλα. Ένα είδος γάστρας με πόδια».
http://www.mixanitouxronou.gr/to-souvlaki-katagete-apo-to-egeo-ke-to-epsinan-se-kalamakia-sti-santorini-prin-apo-6-500-chronia-perizititi-lichoudia-itan-o-garos-mia-eklekti-saltsa-apo-psaria-pou-eximnouse-o-sofoklis-ke-o-platona/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου