Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Έκλεισαν τα μέτρα του 2012, ψάχνουν τα 11,5 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου





Έκλεισαν τα μέτρα του 2012, 
ψάχνουν τα 11,5 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου

της Δήμητρας Καδδά

Με αλλαγές μόνο στο ειδικό μισθολόγιο και εφαρμογή ειδικού τέλους ακινήτων και εξίσωση φόρου στα καύσιμα κλείνει το 2012. Ξεκίνησε υπουργικό ράλι για να είναι έτοιμα έως τις 23 Ιουλίου που επιστρέφει η τρόικα τα μέτρα της επόμενης τετραετίας.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη από σειρά υπουργικών συναντήσεων με στόχο έως τις 23 Ιουλίου να είναι έτοιμο ένα πρώτο πακέτο περικοπής δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τα έτη από το 2013 και μετά. Ο λόγος για το νέο μεσοπρόθεσμο, στο μικροσκόπιο του οποίου μπαίνουν μισθοί, συντάξεις, κοινωνικά και προνοικακά επιδόματα, δαπάνες υγείας, παιδείας, άμυνας, επενδύσεων και το μέγεθος του δημοσίου τομέα.

Σύμφωνα με στελέχη που μετείχαν στην υπουργική συνάντηση υπό τον Γ. Στουρνάρα αναφορικά με τα μέτρα του 2012, αυτό που εκκρεμεί είναι η εφαρμογή μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ που υπάρχουν ήδη στο Μνημόνιο.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα ειδικά μισθολόγια, για μέρος των οποίων έχουν ήδη προταθεί ισοδύναμα μέτρα. Επίσης περιλαμβάνονται η εξίσωση του φόρου στα καύσιμα, του τέλους επί των ακινήτων καθώς και μικρότερες σε έκταση παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχουν ήδη βρεθεί τα ισοδύναμα ώστε να καλυφθεί το ποσό των 3 δισ. ευρώ και εφόσον τα μέτρα εφαρμοστούν δεν θα ληφθούν άλλα εντός του έτους. Το βάρος μεταφέρεται πλέον στην εύρεση 11,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια είτε γίνει είτε όχι επιμήκυνση του μνημονίου.

Για το σκοπό αυτό θα υπάρξει νέα υπηρεσιακή σύσκεψη στο γενικό Λογιστήριο τη Δευτέρα, θα ακολουθήσει νέα υπουργική σύσκεψη αλλά και συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με στόχο να υπάρχει μια πρώτη καταμέτρηση των παρεμβάσεων ώστε να παρουσιαστεί στην τρόικα. Η εύρεση των μέρων εκτιμάται ότι είναι και δύσκολη και επώδυνη, καθώς αγγίζουν τον πυρήνα του κοινωνικού κράτους. Θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη η εύρεση αλλά και η αποδοχή τους από την τρόικα, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος που μετείχε στην σύσκεψη, αποτελεί προϋπόθεση για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου που τοποθετείται χρονικά τον Σεπτέμβριο.

Εξετάζεται αύξηση της θητείας

Ειδικά για τα ειδικά μισθολόγια, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, έχει ήδη κατατεθεί σχέδιο ισοδύναμων μέτρων από μετάθεση συμβάσεων και περικοπή πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων ώστε να μην εφαρμοστεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Εξετάζεται επίσης η αύξηση της θητείας από 9 σε 12 μήνες ώστε να περιοριστούν οι ανάγκες για μόνιμους.

Εκτιμάται ότι τα ισοδύναμα έχουν αξία 40 εκατ. ευρώ φέτος και 120 εκατ. ευρώ το 2013. Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι από το 2009 μέχρι σήμερα οι δαπάνες του υπουργείου έχουν περικοπεί κατά 40%, οι μισθοί κατά 37% και τα εξοπλιστικής δαπάνες κατά 65, προσθέτοντας ότι πρέπει να διατηρήσουμε την επιχειρησιακή ικανότητα της χώρας.


Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί:

• Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Αναπληρωτής Υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας
• Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος
• Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης
• Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης
• Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης
• Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος
• Υγείας Ανδρέας Λυκουρέτζος
• Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντώνης Ρουπακιώτης
• και ο Υφυπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

 Πηγή:www.capital.gr


- Θα επιβληθούν δίδακτρα στους αιώνιους φοιτητές
- Οι κληρικοί θα πληρώνονται 50% από το κράτος και 50% από την εκκλησία
- Θα αυξηθεί κατά 3 μήνες η στρατιωτική θητεία για να μην γίνουν περισσότερες προσλήψεις ΕΠΟΠ
- Προσπαθούν να μην βάλουν άλλους φόρους γιατί έχουν γονατίσει όλοι οι πολίτες

Να ξεφύγει από τη συνταγή της φοροεπιδρομής και των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις φαίνεται πως παλεύει η κυβέρνηση, αναζητώντας σωσίβιο ακόμη και σε προτάσεις εξοικονόμησης δαπανών που αγγίζουν κληρικούς, φοιτητές και φαντάρους.

Τρεις προτάσεις έξω από τα συνηθισμένα έχουν πέσει ήδη στο τραπέζι για την εξεύρεση συνολικών μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που προβλέπουν:

Οι κληρικοί να πληρώνονται τον μισό μισθό τους από το Δημόσιο και τον υπόλοιπο μισό από την ίδια την Εκκλησία, αν και το σωστό θα ήταν να πληρώνονται από την Εκκλησία 100%!

Όπως γράφουν τα ΝΕΑ στην έκθεση του ΚΕΠΕ καταγράφονται κωδικό προς κωδικό όλες οι δαπάνες του προϋπολογισμού και στο σκέλος που αφορά τις δαπάνες μισθοδοσίας των κληρικών προσδιορίζεται το κόστος στα 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι αποδοχές περίπου 10.000 κληρικών και 100 αρχιερέων. Στην περίπτωση λοιπόν που προχωρήσει η πρόταση αυτή τότε το υπουργείο θα μπορούσε να εξοικονομήσει 100 εκατομμύρια ευρώ.

Οι αιώνιοι φοιτητές αν θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να πληρώνουν δίδακτρα για τα έτη πέραν των κανονικών χρόνων φοίτησης.

Σκέψεις για επιβολή διδάκτρων στους αιώνιους φοιτητές είχαν γίνει και από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επί υπουργίας της Άννας Διαμαντοπούλου ωστόσο το θέμα αυτό δεν προχώρησε καθώς κρίθηκε ότι υπήρχαν συνταγματικά κωλύματα. Στον νόμο πλαίσιο όμως εισήχθη μια διάταξη που προβλέπει την επιβολή διδάκτρων. Έτσι λένε κυβερνητικές πηγές ήδη ο οργανισμός κάποιου ιδρύματος θα μπορούσε να απαιτήσει δίδακτρα από όσους υπερβαίνουν τον κανονικό χρόνο σπουδών υπό τον κίνδυνο βέβαια δικαστικών προσφυγών.

Οι φαντάροι να υπηρετούν 12 αντί για εννέα μήνες.

Όσον αφορά την πρόταση για αύξηση της θητείας εκτιμάται από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ότι θα περιόριζε τις ανάγκες νέων προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ), δίνοντας ανάσα στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού. Το θέμα της θητεία μάλιστα συζητείται εδώ και πολύ καιρό αλλά προς το παρόν δεν έχουν καταλήξει σε μία απόφαση.

Οι προτάσεις αυτές όμως είναι ενδεικτικές των δυσκολιών που θα υπάρξουν για την εξεύρεση των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ αν ισχύσουν μέχρι τέλους οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης που συμπυκνώνονται στο τρίπτυχο: όχι σε νέες αυξήσεις φόρων και σε νέες οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Θα μπουν παράλληλα και στη ζυγαριά του πολιτικού κόστους από τη μία και του δημοσιονομικού οφέλους από την άλλη καθώς είχαν πέσει ως ιδέες στο τραπέζι και στο παρελθόν για να εγκαταλειφθούν υπό τον κίνδυνο συνταγματικών προσκομμάτων και “ιερών” αντιδράσεων.!




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: