Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Μήπως είστε ασθενής που χρησιμοποιεί αντιπηκτικά δισκία;




Μήπως είστε ασθενής  που χρησιμοποιεί αντιπηκτικά δισκία

Τότε σίγουρα πρέπει να ξέρετε ότι:

Ένδειξη χορήγησης αντιπη­κτικής αγωγής, καθορίζεται σύμφωνα με το σύστημα βαθ­μονόμησης κινδύνου για θρομβωτικό επεισόδιο CH2DS2(Cardiac, Hypertension, Age, Dibetes, Stroke)

Μιχάλης Ρηνιώτης,
Φαρμακοποιός

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ -SCORE  ΚΙΝΔΥΝΟΥ
  Καρδιακή ανεπάρκεια -Δυσλειτουργία αριστερής κοιλίας   1
Υπέρταση  1
  Ηλικία μεγαλύτερη των 75 ετών 2
  Σακχαρώδης διαβήτης  1
  Προηγούμενο αγγειακό εγκεφαλικό η εμβολικό επεισόδιο 2
  Αγγειακή νόσος 1
  Ηλικία από 65 έως 75 1
  Φύλο Γυναίκες 1
Α) Ασθενείς που δεν έχουν κανένα παράγοντα κινδύνου (score 0) προτείνουμε 75mg έως 325mg ασπιρίνη την ημέρα (γνωστό και ως salospire). Είναι καλό να το ξεκινούν άντρες άνω των 40 ετών και γυναίκες μετά την κλιμακτήριο.
Β) Ασθενείς με παράγοντα κινδύνου 1 (score 1). Μπορεί να χρησιμοποιούν αντιπηκτική αγωγή τύπου ασπιρίνης ή ισοπροπιδογλέλη (iscover 75mg, plavix 75mg καθώς και τα γενόσημά τους).  Άλλους συνδυασμούς των δυο, το νεότερο Duoplavin.
Γ) Ασθενείς με παράγοντα κινδύνου 2 (score 2) συνήθως παίρνουν αντιπηκτική αγωγή με κουμαρινικά αντιπηκτικά και απαιτείται τακτικός έλεγχος του δείκτη πήξης InR ανά 3 έως 15 μέρες για εξατομίκευση της ημερήσιας δόσης. Τα πιο γνωστά φάρμακα της κατηγορίας αυτής είναι το Sintrom και Ponnarfin καθώς και το νεότερο Pradaxa.

Χρήσιμες πληροφορίες  για τους ασθενείς που παίρνουν αντιπηκτικά δισκία.
  Όταν  παίρνετε από του στόματος αντιπηκτικά δισκία (SINTROM ή PANWARFIN) απαιτείται κανονικός εργαστηριακός έλεγχος που βασίζεται στο δείκτη InR.  Αυτό το σύστημα έχει το πλεονέκτημα της εξομάλυνσης των διαφορών που παρατηρούνται στα διάφορα μικροβιολογικά εργαστήρια.
  Η λήψη αντιπηκτικών δισκίων πρέπει να είναι κανονική και σε σταθερή ώρα, ώστε να μην υπάρχουν διακυμάνσεις.
  Το αντιπηκτικό λαμβάνεται μια φορά την ημέρα, το απόγευμα στις  6 η ώρα για να είναι δυνατή η αύξηση ή η μείωση της δόσης ανάλογα με το αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου του InR  που έγινε ή θα γίνει το πρωί της ίδιας η μέρας.
  Για να πάρετε το αντιπηκτικό θα πρέπει να είστε νηστικός γα 3 ώρες και μετά να φάτε, μετά από 2 ώρες έτσι ώστε το χάπι να απορροφάται με τον ίδιο ρυθμό.
  Σε περίπτωση τροποποίησης της δόσης του αντιπηκτικού ακόμη και αν αυτή σας φαίνεται ασήμαντη, πρέπει να κάνετε τον εργαστηριακό σας έλεγχο σε συχνότερα διαστήματα.
  Μην αναβάλλετε ποτέ τον προγραμματισμένο σας εργαστηριακό έλεγχο σε συχνότερα διαστήματα.
  Ξεχάσατε να πάρετε το δισκίο σας. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ ΜΗΝ ΠΑΡΕΤΕ ΠΟΤΕ ΔΙΠΛΗ ΔΟΣΗ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ.

Επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας 
σε περίπτωση που:
  Εμφανίσετε αίμα από τη μύτη, ούλα, ούρα, κόπρανα ή εκχυμώσεις (μελανιές) αυτόματα ή μετά από μικροτραυματισμούς.
  Παρουσιάσατε πυρετό, εμετούς, διάρροιες, αλλεργία, δερματικό εξάνθημα.
  Χρειαστεί να πάρετε οποιοδήποτε επιπρόσθετο φάρμακο, αφού πολλά φάρμακα τροποποιούν τη δράση του αντιπηκτικού προκαλώντας αύξηση του InR.
  Χρειαστεί να πάρετε άλλα φάρμακα και κυρίως αντιφλεγμονώδη αναλγητικά, υπνωτικά, ηρεμιστικά, υπακτικά ή διακόψετε κάποιο άλλο φάρμακο που παίρνατε.
Στην καθημερινή σας ζωή:
  Πρέπει να είναι γνωστό στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον ότι λαμβάνετε αντιπηκτικά.
  Επιβάλλεται να έχετε μαζί με την ταυτότητα σας στο πορτοφόλι σας, ένα σημείωμα με το όνομα και τη δόση του αντιπηκτικού που λαμβάνετε.
  Αποφεύγετε το χειρισμό αντίκειμένων που μπορεί να σας τραυματίσουν.
  Αποφεύγετε τα επικίνδυνα σπορ.
  Αποφεύγετε τις ενέσεις, τους βελονισμούς, τα τατουάζ και το πεντικιούρ.
   Η βιταμίνη Κ υπάρχει μόνο σε ενέσιμη μορφή (αμπούλες Kapavit) και είναι η ουσία που αδρανοποιεί τη δράση αντιπηκτικών, έτσι ώστε η πηκτικότητα να επανέρχεται στα φυσιολογικό.
  Οι πλούσιες σε βιταμίνη Κ τροφές που ανταγωνίζονται τη δράση αντιπηκτικών δισκίων, εφόσον περιλαμβάνονται στο διαιτολόγια σας 1 πρέπει να είναι σε περιορισμένες ποσότητες και να καταναλώνονται με κανονικό ρυθμό και όχι περιστασιακά. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ είναι το καρότο, το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι, η ντομάτα, το αβοκάντο, το σπανάκι, το λαχανάκι Βρυξελλών, το μαρούλι, η σόγια, τα κάστανα, τα αμύγδαλα, η σοκολάτα, το χοίρινο συκώτι.
   Το κρασί ή τα άλλα οινοπνευματώδη ποτά πρέπει να έχουν πολύ περιορισμένη χρήση.
   Σε περιπτώσεις που πρέπει να πάρετε αναλγητικά, προτιμήστε να πάρετε παρακεταμόλη (depon, apotel, lonarid).
   Σε περιπτώσεις που πρέπει να υποβληθείτε σε μια μικρή ή μεγάλη επέμβαση (π.χ αφαίρεση δοντιών) θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό, που πρόκειται να εκτελέσει την επέμβαση, ότι λαμβάνετε αντιπηκτικά. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να διακόπτετε τα αντιπηκτικά για  4 ημέρες και να λαμβάνετε αντιπηκτικές ενέσεις τις οποίες θα συνταγογραφήσει ο χειρουργός γιατρός ή ο οδοντίατρος Μετά την επέμβαση θα πρέπει να ξεκινήσετε τα αντιπηκτικά δισκία, 24 ώρες μετά από αυτήν, αλλά θα διακόψετε τις αντιπηκτικές ενέσεις,  όταν θα μετρηθεί θεραπευτικός χρόνος InR.

Τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Κ:

Λαχανάκια Βρυξελλών, σπανάκι, φασολάκια, κουνουπίδι, μπρόκολο, αρακάς, σόγια, κόκκινο λάχανο, συκώτι, μαρούλι, χόρτα, λάχανο.
Τροφές μέτριας περιεκτικότητας σε βιταμίνη Κ: καλαμπόκι, μανιτάρια, σπαράγγι, αυγά, σελινο, φράουλες, βούτυρο, καρότα.
Τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Κ: αγγούρι, πατάτες, τομάτες, μήλα, βερίκοκα, αβοκάντο, μπανάνες.

Σύμβουλος Υγείας /Νο 52

Δεν υπάρχουν σχόλια: