Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2015

Επικίνδυνες για την υγεία οι… μπατονέτες

Επικίνδυνες για την υγεία οι… μπατονέτες


Ένα από τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά στην προσωπική μας υγιεινή είναι οι μπατονέτες.

Οι μπατονέτες χρησιμοποιούνται συνήθως για την απομάκρυνση του κεριού που συσσωρεύεται στο εσωτερικό του αυτιού μας, η χρήση τους ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία μας.

Το κερί είναι η κίτρινη ουσία που δημιουργείται στο εσωτερικό των αυτιών μας προκειμένου να προστατέψει τον ακουστικό μας μηχανισμό.  Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και προστατεύει το τύμπανο από βρομιά, βακτήρια και από το νερό.

Όταν όμως χρησιμοποιούμε μπατονέτες για να απομακρύνουμε την περίσσια ποσότητα του κεριού, άθελά μας σπρώχνουμε  τα βακτήρια και τους μύκητες στα βαθύτερα μέρη του αυτιού και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές μολύνσεις και πόνο.

Όταν χρησιμοποιείτε την μπατονέτα για να καθαρίσετε τα αυτιά σας, ξεκινάτε μια διαδικασία ξυσίματος και φαγούρας. Όσο περισσότερο περισσότερο χρησιμοποιείτε τη μπατονέτα για να καθαρίσετε τα αυτιά τόση περισσότερη φαγούρα αισθάνεστε.

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε την μπατονέτα πιο βαθιά στο αυτί γιατί με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να βουλώσει το αυτί και να προκαλέσει προβλήματα ακοής και ζαλάδες.

Παράλληλα, η περιοχή είναι τόσο ευαίσθητη, που μία μόνο απότομη κίνηση είναι ικανή για να τραυματίσει το τύμπανο του αυτιού.

Για το λόγο αυτό θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιείτε την μπατονέτα μόνο για το εξωτερικό μέρος του αυτιού και την περιοχή γύρω από το κανάλι.

Για τα παιδιά υπάρχουν μπατονέτες ειδικά σχεδιασμένες να μην εισέρχονται πολύ μέσα στο κανάλι του αυτιού.

Εάν επιθυμείτε να κάνετε έναν καλό καθαρισμό στα αυτιά σας θα ήταν καλό  να επισκεφτείτε ένα ωτορινολαρυγγολόγο.

http://www.sofokleousin.gr/archives/266049.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: