Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Οι 10 εντολές για προστασία από τη ‘γαλάζια φάλαινα’





ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.
Οι 10 εντολές για προστασία από τη ‘γαλάζια φάλαινα’

Οι κλήσεις που έχει δεχτεί τις τελευταίες ημέρες η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι εκατοντάδες καθώς γονείς ζητούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες γύρω από το άκρως επικίνδυνο παιχνίδι «Blue Whale Challenge» το οποίο ξεκίνησε το 2013 από τη Ρωσία και στις αρχές του μήνα έκανε την εμφάνισή του και στη χώρα μας.
Το πρώτο κρούσμα, το οποίο φαίνεται να σχετίζεται με τη «Γαλάζια Φάλαινα» καταγγέλθηκε στις 7 Μαΐου στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κατερίνης από τη μητέρα ενός 15χρονου κοριτσιού. Οι αστυνομικές έρευνες, παράλληλα, σχετικά με δύο ακόμη περιστατικά που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας -το ένα στη Θεσσαλονίκη και το άλλο στην Κρήτη- βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο κανένα εξ αυτών δεν έχει καταγγελθεί επισήμως στις Αρχές.
Όπως επισημαίνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Γιώργος Παπαπροδρόμου, «δεν χρειάζεται πανικός. Όλες οι πληροφορίες που φτάνουν σε εμάς διερευνώνται προσεκτικά και κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά. Οι καταγγελίες για τη ''Γαλάζια Φάλαινα'' είναι μεμονωμένες και όλες ελέγχονται.
Ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί». «Έχουμε δεχτεί πολλά τηλεφωνήματα από γονείς που θέλουν να ενημερωθούν και ως προς το συγκεκριμένο φαινόμενο και ως προς το πώς να συμβουλεύσουν τα παιδιά τους σχετικά με τους κινδύνους και την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο.
Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό, να έχουμε δηλαδή σωστή ενημέρωση, ώστε να υπάρχει πρόληψη. Ζούμε στην εποχή των νέων τεχνολογιών και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η χρήση του Διαδικτύου μπορεί να προσφέρει ποικίλα οφέλη στον καθένα που το χρησιμοποιεί. Το ζήτημα, ωστόσο, είναι να μην κάνουμε αλόγιστη χρήση», συνεχίζει.
Το φαινόμενο της «Γαλάζιας Φάλαινας» για το οποίο έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις από δεκάδες αστυνομικές Αρχές ανά τον κόσμο εξαπλώθηκε πιθανόν ως αυτοδιαδιδόμενη φάρσα (hoax). Εντούτοις αρκετοί έφηβοι έπεσαν στην παγίδα της πρόκλησης των 50 ημερών που διαρκεί το εξαιρετικά απειλητικό παιχνίδι το οποίο εξελίσσεται σε διάφορες πλατφόρμες και ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Στόχος είναι να έχουμε μία προληπτική και όχι κατασταλτική Αστυνομία. Με τη νέα πραγματικότητα όλοι είμαστε γείτονες.

«Δεν χρειάζεται πανικός», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Γιώργος Παπαπροδρόμου.

Συνεπώς οτιδήποτε συμβαίνει σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου χρειάζεται να το γνωρίζουμε, να το παρακολουθούμε και να οργανωθούμε ως προς την πιθανότητα να έρθει κάτι παρόμοιο και σε εμάς. Σκοπός μας θα πρέπει να είναι, λοιπόν, το χτίσιμο μίας κουλτούρας ασφάλειας και η ανάπτυξη προληπτικών δράσεων σε θέματα που σχετίζονται με το Διαδίκτυο», τονίζει ο αστυνομικός διευθυντής Γιώργος Παπαπροδρόμου.
Σύμφωνα με τον ίδιο «η ανάπτυξη μιας ποιοτικής σχέσης ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά είναι το ''κλειδί'' της πρόληψης. Όλοι οι φορείς, όμως, θα πρέπει να συνεργαστούν σε αυτή την κατεύθυνση.
Για τον λόγο αυτό προσφάτως υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας στο οποίο περιλαμβάνονται και δράσεις για την ασφαλή πλοήγηση. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας, άλλωστε, είναι το δεύτερο σχολείο και το τρίτο η κοινωνία μας».

Η 15χρονη μαθήτρια
Στην περίπτωση της 15χρονης μαθήτριας της Γ' Γυμνασίου, η μητέρα της κινητοποιήθηκε έπειτα από σημάδια από ξυράφι που έφερε το κορίτσι στα πόδια του. Με βάση ασφαλείς πηγές, η έφηβη συνομιλούσε με άγνωστο άτομο που την προσέγγισε μέσω Διαδικτύου και εκτός από το να χαράξει τον εαυτό της της ζήτησε να πάρει χάπια και να αυτοκτονήσει.

 Ο Ρώσος Φίλιπ Μπουντέικιν, δημιουργός του «παιχνιδιού», συνελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η 15χρονη φέρεται, αφού κατανάλωσε δύο καθαρτικά χάπια, να μίλησε στη μητέρα της, αποκαλύπτοντάς της τι είχε συμβεί. Με βάση τις ίδιες πηγές, η νεαρή είναι καλύτερα στην υγεία της και παραμένει νοσηλευόμενη στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη. Στη συμπρωτεύουσα υπήρξαν αναφορές για δεύτερο κορίτσι στη χώρα μας που έπεσε στην παγίδα του «Blue Whale Challenge».
Η αρχή διάδοσης αυτού του περιστατικού έγινε μέσα από ένα κλειστό γκρουπ στο Facebook όπου -σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους»- μία καθηγήτρια έγραψε ότι μαθήτριά της είχε χαραγμένα νούμερα στα χέρια και τα πόδια της.
Συνάδελφός της στη συνέχεια μίλησε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό και υποστήριξε ότι η έφηβη δεν ήταν η μόνη που παγιδεύτηκε, αλλά το ίδιο έκαναν και άλλοι 15 φίλοι και συμμαθητές της. Το τρίτο περιστατικό που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου αφορούσε στην περιοχή της Κρήτης.

Στην παγίδα και 9χρονη
Όλα ξεκίνησαν μέσα από ανάρτηση πατέρα εννιάχρονης μαθήτριας στο Ηράκλειο που έγραψε ότι συμμαθήτρια της κόρης του έφερε γρατζουνιές λόγω του συγκεκριμένου παιχνιδιού.

 Αρκετά παιδιά έπεσαν στην παγίδα της πρόκλησης των 50 ημερών που διαρκεί το εξαιρετικά απειλητικό παιχνίδι το οποίο εξελίσσεται σε διάφορες πλατφόρμες και ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το περιστατικό αυτό του το μετέφερε το παιδί του και ο ίδιος το κοινοποίησε στην προσωπική του σελίδα προς ενημέρωση των υπόλοιπων γονέων για το φαινόμενο της «Γαλάζιας Φάλαινας».
Όπως σημειώνουν ανώτατοι αξιωματούχοι, και τα δύο περιστατικά ερευνώνται μέσα από ανοιχτές πηγές ενημέρωσης, καθώς κανένα από αυτά μέχρι και αργά το βράδυ της Παρασκευής δεν είχε καταγγελθεί στις αρμόδιες Αρχές.
Όπως υπογραμμίζει στο «Εθνος» ο δρ Γεώργιος Α. Νάκος, ψυχολόγος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, «θα πρέπει να προσέχουμε τις λέξεις που χρησιμοποιούμε γιατί ό,τι έχει σχέση με τη σωματική και ψυχική μας υγεία, δεν είναι ούτε παιχνίδι ούτε πρόκληση, αλλά παγίδα που βάζει σε κίνδυνο την ίδια μας τη ζωή.
Είναι πολύ σημαντικό ο γονέας με το παιδί να έχουν μία καλή επικοινωνία και μία ποιοτική σχέση. Τα ίδια τα παιδιά, παράλληλα, θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι διέξοδος σε ό,τι τα προβληματίζει οι υποτιθέμενοι διαδικτυακοί φίλοι που δεν τους έχουν δει ποτέ, αλλά οι άνθρωποι που εμπιστεύονται και βρίσκονται δίπλα τους».

Πως να προλάβετε το κακό
Συμβουλές για τους γονείς από τον δόκτορα Γεώργιο Α. Νάκο, ψυχολόγο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:
1 Σωστή ενημέρωση και εξακρίβωση της όποιας πληροφορίας, καθώς ό,τι διαβάζουμε ή βλέπουμε στο Διαδίκτυο δεν σημαίνει ότι είναι πάντοτε η αλήθεια.
2 Ανάπτυξη ποιοτικής επικοινωνίας με το παιδί, διότι δεν επαρκεί μόνο να το ρωτάμε πώς τα πήγε στο σχολείο.
3 Χρειάζεται να δείχνουμε ενδιαφέρον για τη ζωή του και να έχουμε την απαιτούμενη ψυχραιμία σε οτιδήποτε ακούσουν.
4 Τα παιδιά όπως δεν μιλούν σε αγνώστους στον δρόμο, δεν θα πρέπει να μιλούν και με αγνώστους στο Διαδίκτυο.
5 Πρέπει οτιδήποτε τους συμβεί να αισθάνονται άνετα να μας το πουν και όχι να φοβούνται ή να ντρέπονται να μας μιλήσουν.
6 Καλό είναι να μιλήσουμε στο παιδί για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο.
7 Να γνωρίζει για τους διαδικτυακούς κινδύνους που ελλοχεύουν και να είναι ενήμερο για οποιοδήποτε φαινόμενο μπορεί να το αφορά.
8 Συμβουλεύουμε τα παιδιά μας να μη διαγράφουν συνομιλίες.
9 Εάν κάποιος άγνωστος μας παρενοχλεί, τον μπλοκάρουμε και τις αποδείξεις τις αποθηκεύουμε.
10 Με τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει κάνουμε καταγγελία στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω του CyberAlert τηλεφωνικά στο 11188 ή ηλεκτρονικά στέλνοντας email στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr.

Σοκάρει ο εμπνευστής
«Βιολογικά απόβλητα» τα θύματα

Αν και υπάρχει σύγχυση σχετικά με την προέλευση του «Blue Whale Challenge», το όνομά του πιστεύεται ότι σχετίζεται με μια πράξη «αυτοκτονίας» στην οποία προβαίνουν κάποιες γαλάζιες φάλαινες, που βγαίνουν στη στεριά και δεν επιστρέφουν στη θάλασσα με αποτέλεσμα να πεθαίνουν. Δημιουργός του φέρεται να είναι ο 21χρονος Ρώσος Φίλιπ Μπουντέικιν ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο, κατηγορούμενος για υποκίνηση τουλάχιστον 16 αυτοκτονιών εφήβων. Χαρακτηρίζοντας τα θύματα «βιολογικά απόβλητα» και ισχυριζόμενος ότι «καθαρίζει την κοινωνία», ο 21χρονος ομολόγησε τις πράξεις του και οδηγήθηκε στη φυλακή.

«Δεν έχουν αξία»
«Υπάρχουν άνθρωποι και υπάρχουν βιολογικά απόβλητα. Αυτοί που δεν έχουν καμία αξία για την κοινωνία μας... Εγώ τους απομάκρυνα», είπε κυνικά στους αστυνομικούς, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι τα θύματά του «πέθαναν ευχαρίστως». Ο Μπουντέικιν δεν αποκλείεται να συνεχίζει την καταστροφική του δράση και μέσα από τη φυλακή, με Ρώσους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να επιβεβαιώνουν ότι δέχεται δεκάδες ερωτικά γράμματα από έφηβες στα οποία οι Αρχές δεν μπορούν να του απαγορεύσουν να απαντήσει.
«Τους έδινα όλα όσα δεν είχαν στην πραγματική τους ζωή: ζεστασιά, κατανόηση και επαφή», είπε σε συνέντευξή του ο Μπουντέικιν. Αρνήθηκε, πάντως, να παραδεχτεί ότι εμπλέκεται στον θάνατο 130 εφήβων, αριθμός που διακινήθηκε από ρωσικά ΜΜΕ. «Ήταν 17. Υπήρχαν, όμως, και άλλοι 28 που ήταν έτοιμοι να αυτοκτονήσουν» δήλωσε. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του «ρωσικού FBI» έριξε «φως» στην ψυχοσύνθεσή του. «Τσακωνόταν με τους συνομήλικούς του. Δεν τα πήγαινε καλά στα μαθήματα και περνούσε ατελείωτες ώρες στο Ιντερνετ. Eβλεπε ελάχιστα τη μητέρα του. Δεν είχε δημιουργήσει κανενός είδους ανθρώπινη σχέση. Ξαφνικά είχε στα χέρια του τις τύχες και τις ζωές ανθρώπων» εξήγησε ο Αντον Μπρέιντο, σε μια προσπάθεια να σκιαγραφήσει την άβυσσο του μυαλού του 21χρονου. Και μπορεί ο Μπουντέικιν να φέρεται ως «πατέρας» του αρρωστημένου «παιχνιδιού», ωστόσο πολλοί έχουν σπεύσει να ακολουθήσουν στα διαδικτυακά του χνάρια. «Υπάρχουν πολλοί μιμητές μου, κάτι που με ενοχλεί», σχολίασε ο ίδιος...

ΕΥΛΑΜΠΙΑ ΡΕΒΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: