Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ: Η Ελλάδα χάνει τα παιδιά της κι αυτό με ενοχλεί πολύ





ΣΕ ΠΛΑΓΙΟ ΛΟΓΟ

ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ:
Η Ελλάδα χάνει τα παιδιά της κι αυτό με ενοχλεί πολύ

Δυναμικός και συνάμα ευαίσθητος. Εξίσου πειστικός στα δυνατά ροκ κομμάτια αλλά και στις μπαλάντες. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είναι εδώ και 40 ολόκληρα χρόνια ένας πιστός μουσικός μας σύντροφος που μας ταξιδεύει μέσα από τα τραγούδια του σε τόπους πολλούς και διαφορετικούς.
Πριν από λίγες ημέρες μάς παρέδωσε το νέο του άλμπουμ το οποίο κλείνει μέσα του τις εμπειρίες αλλά και τα συναισθήματα των τελευταίων χρόνων με τη διαπίστωση πως «Άλλαξαν πολλά».
Άλλος ένας δίσκος, άλλη μία μουσική κατάθεση από εσάς. Ποια ήταν η βασική ανάγκη που σας ώθησε να επιλέξετε τα συγκεκριμένα τραγούδια;
Η νέα δισκογραφική δουλειά μου είναι ένα ρεζουμέ συναισθηματικό και σκεπτικό και μουσικό από την τελευταία δεκαετία της διαδρομής μου. Νιώθω ότι μέσα σ' αυτό το χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκε ένας κύκλος στη διάρκεια του οποίου έγιναν αρκετά σημαντικά πράγματα, συνεργασίες πολλές, σημαντικές συναυλίες, ουσιαστικοί δίσκοι.
Κάθε φορά που κλείνει ένας καλλιτεχνικός κύκλος για σας, νιώθετε την ανάγκη να αποτυπώσετε με κάποιον τρόπο τα σημάδια που σας άφησε;
Εξαρτάται από τα γεγονότα που έχουν συμβεί τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η μουσική μου πορεία συνδυάστηκε με μεγάλες αλλαγές στη ζωή τη δική μου και όλων των Ελλήνων. Η διαδρομή μου λοιπόν έγινε με φόντο μια κατάσταση μεταλλασσόμενη, που βαίνει όλο προς το χειρότερο. Γι' αυτό και ο νέος δίσκος έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Αλλαξαν πολλά».
Εσείς πώς έχετε βιώσει τις δραματικές αλλαγές που συμβαίνουν στη χώρα τα τελευταία χρόνια;
Προσπαθούμε όλοι μας να γκαζώνουμε περισσότερο για να μπορούμε να τα φέρουμε βόλτα, όχι μόνο οικονομικά αλλά και ψυχολογικά. Είναι πραγματικά πολύ κουραστικό για όλους μας να βρισκόμαστε επί χρόνια μέσα σε λαίλαπα η οποία δεν λέει να κοπάσει. Νιώθω τυχερός που έχω ακόμη τη δύναμη και τα καταφέρνω και έχω το βήμα να εκφράζω αυτά που αισθάνομαι. Παρ' όλα αυτά δεν παύω να ανησυχώ και να νιώθω ανασφάλεια. Ανησυχώ κυρίως για ό,τι έχει να κάνει με τα παιδιά. Ως πατέρας κι εγώ σκέφτομαι πώς θα εξελιχθεί το μέλλον της κόρης μου, αν θα καταφέρει να ζήσει εδώ στη χώρα της ή αν αναγκαστεί να φύγει στο εξωτερικό. Η Ελλάδα χάνει τα παιδιά της κι αυτό με ενοχλεί πολύ.
Όταν κοιτάζετε πίσω στο παρελθόν σας, αναζητάτε τα λάθη που ενδεχομένως έχετε κάνει;
Ποιος δεν κάνει λάθη; Μες στα λάθη είμαστε όλοι. Ετσι είναι η ζωή. Το θέμα είναι αν μετανιώνεις για τα λάθη σου. Εγώ μετανιώνω κάποιες φορές όταν το λάθος μου έχει αρνητικό αντίκτυπο σε κάποιον άλλο άνθρωπο. Οταν το λάθος μου επηρεάζει εμένα δεν μετανιώνω, αναλαμβάνω την ευθύνη των επιλογών μου και προσπαθώ να το διορθώσω.
Ενα επιτυχημένο παρελθόν εμποδίζει τον καλλιτέχνη να κοιτάξει στο μέλλον;
Η αλήθεια είναι ότι το παρελθόν για μας τους καλλιτέχνες είναι ένα είδος εγκλωβισμού. Καλώς ή κακώς δεν μπορείς να απαλλαγείς από τα πράγματα που έχεις κάνει. Προσωπικά πάντως δεν με ενδιαφέρει να απεμπλακώ από το παρελθόν μου. Φυσικά και θέλω να εξελίσσομαι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλω να γίνω κάτι άλλο. Έχω δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο στίγμα στο τραγούδι και με βάση αυτό προχωράω.
Ποια θεωρείτε ότι είναι η έννοια που σας χαρακτηρίζει ως καλλιτέχνη;
Νομίζω η συνέπεια. Νιώθω ότι πάντα ήμουν συνεπής σε ό,τι αφορά τη σχέση μου με τον κόσμο. Δεν τον έχω κοροϊδέψει ποτέ. Και αυτός είναι ίσως ο λόγος που κάνει μια μερίδα κόσμου να με ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Από συνέντευξη που έδωσε στην Αναστασία Κουκά για το ‘ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ’

Δεν υπάρχουν σχόλια: