Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Πώς να διαβάζετε ένα βιβλίο την εβδομάδα





Πώς να διαβάζετε ένα βιβλίο την εβδομάδα

Σας φαίνεται ακατόρθωτο; Κι όμως, γίνεται.


Γράφει Ελένη Τζαννάτου

Πρόσφατα το Quartz παρουσίασε τον τρόπο για να διαβάσετε 200 βιβλία τον χρόνο, αλλά αν αυτό το σχέδιο σας πέφτει βαρύ, το GQ προτείνει μια μέθοδο ώστε να διαβάζετε ένα βιβλίο την εβδομάδα, δηλαδή, σχεδόν 50 βιβλία τον χρόνο. Κι αν ήδη ξεστομίσατε «Μα δεν γίνεται!» υπολογίζοντας συγχρόνως τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο σας, μην αγχώνεστε, όπως συμβαίνει συνήθως, δεν θέλει κόπο. Ξέρετε τι θέλει.

  • Μην διαβάζετε πριν από τον ύπνο, αλλά πριν από τη δουλειά

Είναι γνωστή η συνήθεια του διαβάσματος μερικών σελίδων για νανούρισμα και χαλάρωμα πριν από τον ύπνο, ωστόσο, αν αντικαταστήσετε το πρωινό «σκρολλάρισμα» που συνοδεύει τον καφέ σας με το διάβασμα του αγαπημένου σας βιβλίου, το διάβασμα αυτό θα είναι ποσοτικά και ποιοτικά αποδοτικότερο.

  • Εκμεταλλευτείτε τις ώρες των μετακινήσεων

Αν πηγαινοέρχεστε στην δουλειά με μέσα μαζικής μεταφοράς, μην ξοδεύετε τον χρόνο σας ακούγοντας ραδιόφωνο ή χαζεύοντας στα social media, αλλά διαβάστε. Μία ώρα μετακινήσεων την ημέρα, ισοδυναμεί με πέντε ώρες διάβασμα την εβδομάδα, όχι και άσχημα!

  • Διαβάστε από το κινητό σας

Οk, είναι γνωστό ότι η αίσθηση του χαρτιού είναι αλλιώς, αλλά, μην είστε προκατειλημμένοι, με το να έχετε περασμένα κάποια βιβλία σε pdf στο κινητό σας μόνο κερδισμένους μπορεί να σας βγάλει: όλο και κάποιο ολιγόλεπτο διάλειμμα ή αναμονή θα καταφέρετε να εκμεταλλευτείτε μέσα στην ημέρα και δεν χρειάζεται να κουβαλάτε κάτι μαζί σας.

  • Αν κάποιο βιβλίο δεν σας αρέσει, παρατήστε το

Δεν χρειάζεται να διαβάσετε ένα βιβλίο που δεν σας αρέσει μέχρι την τελευταία σελίδα. Ίσα ίσα, αυτό μπορεί να σας κάνει να κουραστείτε με την ίδια την διαδικασία του διαβάσματος κι αυτό θα είναι κακό.

  • Η βιβλιοθήκη είναι καλό πράγμα

Μην ξεχνάτε τα καλά μιας βιβλιοθήκης: μπορείτε να διαβάσετε ήσυχα και δωρεάν και επιπλέον, ο περιορισμός της ημερομηνίας επιστροφής ενός βιβλίου θα σας κάνει να κρατήσετε ρυθμό στο διάβασμά σας και να μην χαλαρώσετε.

  • Διαβάστε περισσότερα από ένα βιβλίο συγχρόνως

Μην φοβάστε να διαβάσετε πολλά και διαφορετικά πράγματα την ίδια περίοδο, αρκεί να είναι διαφορετικά μεταξύ τους: ένα μυθιστόρημα, ένα μη μυθοπλαστικό βιβλίο, ένα κόμικ, θα σας κάνουν να διαβάζετε πιο πολύ καθώς, ανάλογα με τις δυνάμεις και τις ορέξεις σας θα καταπιάνεστε με το εκάστοτε βιβλίο.

  • Διαβάστε ανάμεσα στις διαφημίσεις

Αν παρακολουθείτε τηλεόραση έχετε πάντα δίπλα σας στον καναπέ ένα βιβλίο ώστε να εκμεταλλευτείτε τον χρόνο των διαφημιστικών διαλειμμάτων και να διαβάσετε μερικές σελίδες. Αν δε, βλέπετε κάποιον αγώνα, λίγο διάβασμα ανάμεσα θα σας χαλαρώσει.

  • Σημειώστε αυτά που διαβάζετε

Το να σημειώνετε τα βιβλία που διαβάζετε θα σας δώσει την αίσθηση της επιβράβευσης και της ολοκλήρωσης κάποιου στόχου. Και για να είστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση, μπορείτε να κάνετε και μια λίστα με τα βιβλία που θέλετε και σκοπεύετε να διαβάσετε για να μην μείνετε ποτέ με το ερώτημα «Και τώρα τι θα διαβάσω;».

Πηγή: GQ

Δεν υπάρχουν σχόλια: