Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Μια νέα Ελλάδα χτίζεται στην Ίμβρο





Μια νέα Ελλάδα χτίζεται στην Ίμβρο

Αλλάζει σελίδα μέσα από την εκπαίδευση το ιστορικό νησί που βάφτηκε με αίμα. Τον τελευταίο καιρό, οι Τούρκοι ξεπερνούν και πάλι, κάθε όριο στην στρατιωτική τους πολιτική απέναντι στην Ελλάδα.

Αποστολή Ίμβρος Μαρία Γιαχνάκη

Συνεχίζοντας την τακτική των παραβιάσεων και σχεδόν αγγίζοντας τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, δημιουργούν ένα σκηνικό πολέμου το οποίο κανείς δεν ξέρει τελικά που μπορεί να φτάσει αν και στρατιωτικές πηγές μιλούν για απλούς εντυπωσιασμούς.
Από την άλλη πλευρά η ελληνική διπλωματία όχι από πλευράς κυβέρνησης αλλά κυρίως από πλευράς μιας φούχτας Ελλήνων, με πρωτεργάτη τον Οικουμενικό Πατριάρχη, συνεχίζεται, ξεπερνώντας εμπόδια σημαντικά για το έθνος και την ελληνική παιδεία. Διότι πέρα από τους Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα υπάρχουν κι Έλληνες που ζουν σε δύσκολα σημεία του χάρτη στην Τουρκική επικράτεια, οι οποίοι προσπαθούν να κρατήσουν τις ελληνικές παραδόσεις και ζωντανές τις μνήμες στα μέρη των προγόνων τους.
Πριν από ένα χρόνο περίπου δόθηκε επίσημη άδεια από την Τουρκική κυβέρνηση να ανοίξουν τα σχολεία της Ίμβρου και να αρχίσει και πάλι η αναγέννηση των ελληνικών γραμμάτων άρα και η αναγέννηση της ελληνική παρουσίας στο νησί, μετά τα ιστορικά γεγονότα που εξαφάνισαν κάθε ίχνος ελληνισμού από την Ίμβρο. Την σκληρή περίοδο του ξεριζωμού μάλιστα, μετά από απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης απαγόρευσαν την ελληνική γλώσσα στα σχολεία αλλά και κατέσχεσαν την περιουσία των Ιμβρίων. Ήταν αρκετό αυτό για να αρχίσει ο ξεριζωμός.
Η τακτική της ανταλλαγής πληθυσμών, βύθισε το νησί σε βαρύ πένθος και οι περισσότεροι Έλληνες που ζούσαν εκεί, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους και τα σπίτια τους.


Όσοι μάλιστα αποφάσισαν να παραμείνουν στην Ίμβρο συγκατοίκησαν με Τούρκους φυλακισμένους και η Ίμβρος μετετράπη σε ανοικτή φυλακή αφού μετέφεραν στο νησί όλους τους βαρυποινίτες από τις υπόλοιπες τουρκικές φυλακές ακριβώς για να εκτοπίσουν την ελληνική παρουσία.
Μετά από πολύχρονες προσπάθειες και διπλωματικές επαφές, με συντονισμένες προσπάθειες του οικουμενικού πατριαρχείου, των ιμβριακών συλλόγων αλλά και Ελλήνων της Πόλης που ήταν σε θέσεις κλειδιά και το έλεγε η ψυχή τους, δόθηκε ένα τέλος στο πένθος της ελληνικής παιδείας στο νησί.
Κατάφεραν να ανοίξουν και πάλι τα ελληνικά σχολεία φέρνοντας πίσω στην Ίμβρο ελληνικές οικογένειες και τα παιδιά τους για να γίνουν εκείνοι που θα ζωντανέψουν τα ερειπωμένα κτίρια των ιστορικών σχολείων αλλά και το ολόκληρο το νησί.
Το πρώτο βήμα έγινε με το άνοιγμα των σχολείων τα οποία εγκαινιάστηκαν από τον οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο προσφάτως και τώρα η προσπάθεια αναγέννησης συνεχίζεται με την κατασκευή αθλητικών κέντρων, γηπέδων, γυμναστηρίων για να δημιουργηθεί ένα παράδεισος ασχολιών για τα παιδιά που έγιναν οι μαθητές των νέων σχολείων της Ίμβρου.



Τα Ελληνόπουλα στην Ίμβρο θα συνεχίσουν να μαθαίνουν ελληνικά μετριάζοντας τον πόνο της μοναξιάς που προκάλεσαν οι Τούρκοι με την απαγόρευση των σχολείων την μαύρη εκείνη εποχή.
Τα νέα κτίρια και οι εγκαταστάσεις δημιουργούν τέτοια δεδομένα πια στο νησί τα οποία προσεγγίζουν ακόμη περισσότερους αφού αναβαθμίζουν την ποιότητα στη ζωή και την εκπαίδευση των μαθητών.
Αθλητικά κέντρα και αμφιθέατρα καθώς και περιβάλλοντες χώρους γύρω από τα σχολεία που άνοιξαν μετά από μισό αιώνα, πλαισίωσαν το έργο του οικουμενικού πατριαρχείου με αποτέλεσμα οι μαθητές να αποκτούν περισσότερα ενδιαφέροντα και λόγους να μην εγκαταλείπουν το νησί αλλά να γίνονται όλο και πιο πολλοί.
Πρωτεργάτης σε όλη αυτή τη δύσκολη συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων για το θέμα του ανοίγματος των σχολείων, ήταν και είναι με εποπτεία του οικουμενικού πατριαρχείου, ο Παντελής Βίγκας, πρόεδρος του εκπαιδευτικού και πολιτιστικού συνδέσμου Ίμβρου.
Ο κ Βίγκας είναι ο άνθρωπος που έλυσε πολλές διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες όσον αφορά το θέμα της εκπαίδευσης στην Ίμβρο.
«Ο λόγος που αποφάσισα να παλέψω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου για να καταφέρουμε να πείσουμε την τουρκική κυβέρνηση να ανοίξει τα ελληνικά σχολεία ήταν σίγουρα ο οικουμενικός Πατριάρχης. Κάποτε με κοίταξε στα μάτια και μου είπε: Γιατί στην Κωνσταντινούπολη να υπάρχουν ελληνικά σχολεία και όχι στην Ίμβρο; Δεν θέλουμε κι εμείς να δούμε ξανά ανοικτά τα σχολεία μας; Αυτό το παράπονο του οικουμενικού μας Πατριάρχη με όπλισε με δύναμη και πάλεψα με ότι δυνάμεις και γνωριμίες υπήρχαν για να φτάσουμε σήμερα εδώ. Βεβαίως η προσπάθεια συνεχίζεται διότι σήμερα όλα παίρνουν άλλη μορφή».



Μισό αιώνα μετά ανοίγουν τα ελληνικά σχολεία, εκτοπίζοντας την σιωπή στην οποία είχε βυθιστεί το νησί όλα αυτά τα χρόνια.
Ο Ιωακείμ Καμπουρόπουλος διευθυντής των ελληνικών σχολείων και αντιπρόεδρος του εκπαιδευτικού πολιτιστικού συνδέσμου Ίμβρου μιλάει συγκλονισμένος για τις στιγμές που δεν περίμενε ποτέ ότι θα ζούσε:
«Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς την ευτυχία και την ικανοποίηση να βλέπεις ανοικτά τα ελληνικά σχολεία ξανά. Τα γεγονότα του παρελθόντος μας έχουν στιγματίσει αλλά το σήμερα είναι πολύ πιο δυνατό γιατί ήταν πραγματικά ποθητό. Τα σχολεία αυτά άνοιξαν γιατί προσπάθησαν πολύ οι Ίμβριοι και όσοι αγάπησαν την Ίμβρο. Σήμερα με την ολοκλήρωση αυτού του έργου δίνουμε στα παιδιά μας με αυτές τις κατασκευές περισσότερες ευκαιρίες να θέλουν να μείνουν στην Ίμβρο και να έχουν δημιουργικό χρόνο».
Μετά από σκληρή δουλειά και πισωγυρίσματα από την Τουρκική πλευρά μετά από διπλωματικούς εκβιασμούς από την Τουρκική κυβέρνηση και πολύχρονες συναντήσεις δόθηκε τελικά το πράσινο φως για το άνοιγμα των σχολείων.
Το newsbomb.gr είχε παρουσιάσει σε αποκλειστικότητα την ιστορική εκείνη στιγμή που τα μάτια των Ελλήνων γέμισαν δάκρυα μόλις χτύπησε το πρώτο σχολικό κουδούνι μετά από πενήντα χρόνια έτσι και σήμερα βρίσκεται στην Ίμβρο καταγράφοντας τις στιγμές που γεμίζουν ζωή το νησί.
Τα λιγοστά παιδιά πλήθυναν και οι ελληνικές οικογένειες που είχαν Ιμβριακή καταγωγή άρχισαν να έρχονται στο νησί για να μάθουν τα παιδιά τους γράμματα στη γη των προγόνων τους. Σήμερα μάλιστα στην λίστα των παιδιών προστίθενται και βρέφη που γεννούνται τώρα πια στο νησί.
Καθημερινά οι άνθρωποι της Ίμβρου βάζουν και ένα νέο στόχο τον οποίο σήμερα εκπληρώνουν κι έτσι τα σχολεία γέμισαν παιδιά σε όλες τις βαθμίδες, ενώ γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθεί και παράρτημα πανεπιστημίου ώστε να μπορεί η Ίμβρος να κρατά και τους φοιτητές.
Σήμερα μετά την ανάκτηση των δικαιωμάτων της ελληνικής παρουσίας στην εκπαίδευση του νησιού, η Τουρκία φαίνεται να θέλει να πάρει μερίδιο σε αυτήν την σελίδα της ιστορίας και να ανατρέψει το κλίμα που τη θέλουν να φέρνει εμπόδια σε οτιδήποτε ελληνικό σε τουρκικά εδάφη κι έτσι οι άδειες για όλα αυτά τα έργα φαίνεται να γίνονται ευκολότερα.


Την Τετάρτη 17 Μαΐου στην Ίμβρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρουσίασε τα νέα έργα των ελληνικών σχολείων, εγκαινιάζοντας τα αθλητικά κέντρα, τα αμφιθέατρα, που ολοκλήρωσαν τα σχολικά κτίρια.
Η συγκίνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ήταν διπλή για τη νέα εποχή όχι μόνο γιατί η Ίμβρος ξαναγεννιέται, μέσω των γραμμάτων αλλά και γιατί είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του όπως μας είπε:
«Είμαι βαθιά συγκινημένος, πάντα η Ίμβρος με συγκινεί και ό,τι γίνεται για την Ίμβρο με ευχαριστεί. Όλα αυτά που έχουν γίνει σήμερα εδώ έγιναν γι’ αυτά τα παιδιά για να μπορούν να παραμείνουν στην Ίμβρο έχοντας όλα τα εφόδια και τις ανέσεις για να φροντίσουν το μυαλό και το σώμα τους. Τα παιδιά αυτά ήρθαν σε ένα νησί ιστορικό και άρχισαν τη ζωή τους από την αρχή μαζί με τους δασκάλους τους και θέλουμε να παράγουν και αυτά πολιτισμό μεγαλώνοντας και στηρίζοντας το νησί τους το οποίο θα αγαπήσουν για να δημιουργήσουν και αυτά εδώ σε αυτό το νησί»
Πλήθος κόσμου Ιμβρίων πολιτών, και αρχών έγιναν μέρος της ιστορικής αυτής συνάντησης και αρχής.
Τα σχολεία χτίστηκαν και αναστηλώθηκαν με ελληνική πρωτοβουλία κάτι το οποίο ήταν ένα στοίχημα του οικουμενικού πατριαρχείου αφού κατάφερε να συσπειρώσει δυνάμεις που συντάχτηκαν με το όραμά του να αποκτήσει η γενέτειρά του η Ίμβρος ξανά τα σχολεία της.
Σήμερα στην Ίμβρο λειτουργούν δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο και λύκειο, ενώ πολλές οικογένειες αποφάσισαν να έρθουν και να συνεχίσουν τη ζωή τους στο νησί ενισχύοντας έτσι το δυναμικό του σχολείου με τα παιδιά τους και τώρα πια λόγω των γεννήσεων θα λειτουργήσει και νηπιαγωγείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: