Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Ν. Λυγερός: Ο τουρκικός παραλογισμός




 
Ο τουρκικός παραλογισμός

Γράφει ο Ν. Λυγερός

Ο τουρκικός παραλογισμός εκφράστηκε και πάλι μέσω της επιστολής στα Ηνωμένα Έθνη όσον αφορά στο θαλάσσιο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.
Η Τουρκία ξέχασε και πάλι ότι δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της θάλασσας του 1982 και κατά συνέπεια δεν μπορεί να παραπονεθεί στα Ηνωμένα Έθνη για κάτι που δεν έχει αποδεχτεί ότι υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο, επειδή δεν θέλει να δώσει τη σημασία που έχουν τα νησιά μέσω της έννοιας της ΑΟΖ.
 Βέβαια έχει υπογράψει οριοθετήσεις και μάλιστα στη μέση γραμμή με την πρώην Σοβιετική Ένωση και στη συνέχεια με τη Βουλγαρία. Επίσης, ακόμα και με παράνομο τρόπο υπέγραψε μια συμφωνία οριοθέτησης με τα κατεχόμενα της Κύπρου, στα οποία έδωσε μόνο το 1/3 και πήρε τα 2/3 της περιοχής, αντί να χρησιμοποιήσει τη μέση γραμμή. Αλλά μ’ αυτόν τον τρόπο απέρριψε και τον ισχυρισμό της ότι τα νησιά δεν έχουν καθόλου ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα.
Τώρα το πιο σημαντικό είναι ότι η Κύπρος απάντησε επίσημα κι ότι η απάντησή της θα καταγραφεί επίσημα στα Ηνωμένα Έθνη δίχως την επιστολή της Τουρκίας. Βλέπουμε, επίσης, πόσο σημαντικό είναι για την Κύπρο να έχει θεσπίσει ΑΟΖ, οριοθετήσει ΑΟΖ με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ και κάνει ήδη τρεις γύρους αδειοδότησης. Αφού τώρα έχει ένα ολόκληρο συμμαχικό πλαίσιο. Ενώ χωρίς ΑΟΖ, θα μιλούσαμε μόνο και μόνο γα διεθνή χωρικά ύδατα στην περιοχή χωρίς κανένα δικαίωμα, ούτε κυριαρχικό βέβαια για την Κύπρο.
Η Τουρκία δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει την έννοια της ΑΟΖ, γιατί επέλεξε λανθασμένη στρατηγική. Γι’ αυτό τον λόγο αντιμετωπίζει προβλήματα που δεν θα λύσει, διότι είναι το ίδιο το Δίκαιο της θάλασσας που είναι εναντίον της βαρβαρότητάς της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: