Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Τι να κάνετε αν σας πιάσει φαγούρα





Τι να κάνετε αν σας πιάσει φαγούρα

Όλοι έχουμε αισθανθεί την επιτακτική ανάγκη να ξύσουμε εδώ και τώρα κάποιο σημείο στο δέρμα μας, αλλά το γιατί αναπτύσσεται η φαγούρα (ή κνησμός, όπως λέγεται επιστημονικά) είναι κάτι που σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο για τους επιστήμονες.
Όπως εξηγεί ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, δερματολόγος-αφροδισιολόγος η πιο συχνή αιτια τού κοινού κνησμού είναι η ξηροδερμία, η οποία συνήθως οφείλεται στην προχωρημένη ηλικία ή σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η παρατεταμένη χρήση κλιματισμού ή κεντρικής θέρμανσης και το υπερβολικό πλύσιμο και μπάνιο. Η ξηροδερμία συνήθως αντιμετωπίζεται εύκολα με τα κατάλληλα μέτρα αυτοφροντίδας, αλλά αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί σε δερματίτιδα (φλεγμονή στο δέρμα), οίδημα (πρήξιμο) ή μόλυνση του δέρματος.
Ο κοινός κνησμός μπορεί επίσης  να οφείλεται σε παροδικές δερματοπάθειες όπως αυτές της παιδικής ηλικίας (π.χ. ανεμοβλογιά), η ψώρα ή ακόμα και οι ψείρες, οπότε συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως κοκκίνισμα και ερεθισμός του δέρματος, σπυράκια κ.λπ. Μπορεί ακόμα να είναι συνέπεια δερματικής αλλεργικής αντίδρασης (π.χ. στα μάλλινα υφάσματα, σε σαπούνια, φυτά, προϊόντα περιποίησης του δέρματος) ή τροφικής αλλεργίας, ενώ μερικές γυναίκες μπορεί να εκδηλώσουν κνησμό στο δέρμα της κοιλιάς και των μηρών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αυτού του είδους η φαγούρα, όμως, κατά κανόνα είναι παροδική και υποχωρεί, ειδικά όταν αντιμετωπίζεται η υποκείμενη αιτία της. Υπάρχουν, όμωδ, πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιο κνησμό, δηλαδή από παρατεταμένη και επίμονη φαγούρα (συνήθως διαρκεί πάνω από 6 εβδομάδες) η οποία δεν έχει πάντοτε συγκεκριμένη αιτία και η αντιμετώπιση της είναι δύσκολη, με συνέπεια να πλήττεται σημαντικά η ποιότητα της ζωής τους.
«Όταν ένας ασθενής έχει γενικευμένο κνησμό ή όταν ο κνησμός διαρκεί επί περισσότερο από δύο εβδομάδες και δεν βελτιώνεται με απλά μέτρα αυτοφροντίδας, είναι απαραίτητο να αξιολογείται από έναν γιατρό», συνιστά ο Δρ. Μιχελάκης.

Μέτρα αυτοβοήθειας

Για να καταπραΰνετε τον κνησμό ο Δρ. Μιχελάκης συνιστά τα εξής:

  • Βάλτε σε μια πετσέτα στο δέρμα ψυχρά, υγρά επιθέματα ή παγοκύστη για 5-10 λεπτά ή έως ότου υποχωρήσει ο κνησμός.

  • Να χρησιμοποιείτε καλής ποιότητας ενυδατικές κρέμες χωρίς χημικά πρόσθετα, αρώματα ή αλκοόλ. Να τις εφαρμόζετε στο προσβεβλημένο δέρμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα

  • Να δροσίζετε το δέρμα σας με κρέμες και λοσιόν που περιέχουν 1 % μενθόλη ή καλαμίνη ή να βάζετε στο ψυγείο την ενυδατική κρέμα σας για να πετύχετε την ίδια δράση.

  • Να αποφεύγετε τις επαλείψεις με οινόπνευμα.

  • Μην ξύνεστε. Το ξύσιμο δημιουργεί την ψευδαίσθηση της ανακούφισης του κνησμού, αλλά στην πραγματικότητα ερεθίζει το δέρμα, εντείνει τον κνησμό και μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση και ουλές.

  • Να κάνετε ένα σύντομο, χλιαρό ή δροσερό ντους (ανάλογα με το τι σας ανακουφίζει). Όταν τελειώσετε, σκουπίστε απαλά - ταμποναριστά (χωρίς τρίψιμο) το δέρμα σας και αλείψτε το απαλά με υδατική κρέμα.

Για να αποφύγετε τον κνησμό, να κάνετε μπάνιο με χλιαρό νερό (ποτέ με καυτό), να αποφεύγετε το αφρόλουτρο, να χρησιμοποιείτε λοσιόν, σαπούνια και καθαριστικά χωρίς αρώματα και αλκοόλ, να φοράτε χαλαρά, βαμβακερά ρούχα, να διατηρείτε το σπίτι σας σχετικά δροσερό με ουδέτερη υγρασία και να χρησιμοποιείτε υγραντήρα τον χειμώνα, εάν είστε επιρρεπείς στην ξηροδερμία και το έκζεμα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: