Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Αδαμάντιος Πεπελάσης (1922-2017)




Αδαμάντιος Πεπελάσης
1922-2017
Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο οικονομολόγος και πανεπιστημιακός, καθηγητής Αδαμάντιος Πεπελάσης.
Είχε γεννηθεί στη Γαστούνη το 1922. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ), στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Λονδίνο (London School of Εconomics) και στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, του οποίου αναγορεύτηκε και διδάκτορας.
Σταδιοδρόμησε ως καθηγητής της οικονομικής σχολής του πανεπιστημίου Ντέιβις της Καλιφόρνια (1957-63), του Πολυτεχνείου και του πολιτειακού πανεπιστημίου της Βιρτζίνια (1971-73), τακτικός καθηγητής οικονομικής του πανεπιστημίου του Κεντάκι και επισκέπτης καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ).
Διατέλεσε, επίσης, αναπληρωτής γενικός επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (1962-64), υποδιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (1963), διοικητής της ίδιας τράπεζας αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση (1974) και διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδας.
Τέλος, προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες ως συντονιστής των διαδικασιών προσέλκυσης ξένων επιχειρηματιών και κεφαλαίων στη χώρα μας.
Άρθρα του, κυρίως οικονομικού περιεχομένου, έχουν δημοσιευθεί σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έγραψε, επίσης, πάνω από 15 συγγράμματα, σπουδαιότερα από τα οποία είναι τα: Εργατικά ελλείμματα εις την ελληνικήν γεωργίαν 1963-1973, Μελέτες για την οικονομική μεταβολή (1966) κ.ά. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών, μέλος της Αμερικανικής Οικονομικής Εταιρείας, της Στατιστικής Εταιρείας των ΗΠΑ, της Αγγλικής Βασιλικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας και άλλων διεθνών και ελληνικών επιστημονικών φορέων, εταιρειών και σωματείων.
Ήταν Γενικός Διευθυντής του ιδρύματος Μελετών Λαμπράκη και τ. πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού.
Επίσης ήταν ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Κέντρου Μ. Θεοδωράκης.
Συλληπητήρια του προέδρου της Βουλής
Τη θλίψη του για την απώλεια του καθηγητή Αδαμάντιου Πεπελάση, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Στη δήλωσή του αναφέρει ότι «ήταν εξέχων οικονομολόγος και πανεπιστημιακός και ως διοικητής της ΑΤΕ και της Εμπορικής Τράπεζας προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην οικονομική πορεία της χώρας.»
Πηγή: Πέθανε ο καθηγητής Αδαμάντιος Πεπελάσης | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/335790/pethane-o-kathigitis-adamantios-pepelasis#ixzz4gPcipewK


Αξίζει επίσης να διαβάσετε τις απόψεις του καθηγητή Αδ. Πεπελάση για Παπανδρέου, Σημίτη και Βενιζέλο εδώ:
Αδαμάντιος Πεπελάσης: Δειλός ο Παπανδρέου, λογιστής ο Σημίτης, επικίνδυνος ο Βενιζέλος!
Γενεές δεκατέσσερις περνάει με συνέντευξη -ποταμό στο περιοδικό «ΜΟΝΟ» την οικογένεια Παπανδρέου, αλλά και τους Κώστα Σημίτη και Ευ. Βενιζέλο ο παλαίμαχος οικονομολόγος Αδαμάντιος Πεπελάσης.
Μέσα από τη συγκλονιστική του μαρτυρία περιγράφει ως ιδιοτελή και αντιπατριωτική τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ εξόχως αποκαλυπτική -αν και με καθυστέρηση, αφού διετέλεσε επί χρόνια φίλος και συνεργάτης του- είναι και η αναφορά που κάνει στην ιδιοκτησιακή αντίληψη του Ανδρέα Παπανδρέου για το κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: