Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Ρίτσα Μασούρα : Η Ευανθία Κωστίδη και το 3d printing



Η Μηχανολόγος Μηχανικός Ευανθία Κωστίδη ερευνά το 3d printing στη ναυτιλία.

Η Ευανθία Κωστίδη και το 3d printing

Η Ρίτσα Μασούρα συνομιλεί με  την υποψήφια διδάκτορα Ευανθία Κωστίδη για το 3d printing και τα ελληνικά πανεπιστήμια

Ευανθία, είσαι μια νέα γυναίκα, διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός και τώρα θα αποφοιτήσεις  από το μεταπτυχιακό του τμήματος Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Θα μπορούσες με απλά λόγια να μου εξηγήσεις τι σημαίνει η τρισδιάστατη εκτύπωση; Στη δική σου επιστημονική γλώσσα την αποκαλούν 3D printing;
Η προσθετική κατασκευή (additive manufacturing) είναι η διαδικασία της σύνδεσης υλικών με σκοπό την κατασκευή αντικειμένων από δεδομένα τρισδιάστατων μοντέλων, συνήθως μέσω της προσθήκης διαδοχικών στρωμάτων, εν αντιθέσει με τις μεθοδολογίες κατασκευής που βασίζονται στην αφαίρεση. «Προσθετική κατασκευή» είναι ο επίσημος πρότυπος όρος της βιομηχανίας (ASTM F2792), ενώ ο όρος «τρισδιάστατη εκτύπωση» (3d printing) αποτελεί ευρέως χρησιμοποιούμενο συνώνυμο. Με πολύ απλά λόγια, λοιπόν, στην προσθετική κατασκευή χτίζουμε στρώση-στρώση το αρχικό μας υλικό, μέχρις ότου κατασκευάσουμε το τελικό επιθυμητό μας αντικείμενο.
 Τι ακριβώς μπορεί να κάνει ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής, ποιες είναι οι ως τώρα χρήσεις και ποιες πιστεύεις ότι θα είναι στο μέλλον
Από ένα ψηφιακό αρχείο, το οποίο στην ουσία είναι ένα τρισδιάστατο σχέδιο που είτε το δημιουργεί εκ νέου ο σχεδιαστής σε κάποιο σχεδιαστικό πρόγραμμα, είτε υπάρχει ήδη σε κάποια ψηφιακή βιβλιοθήκη, είτε με φωτογράφιση ή με τρισδιάστατη σάρωση(αυτόματη ή χειροκίνητη) μεταφέρεται στο εκτυπωτικό μας μηχάνημα (τρισδιάστατος εκτυπωτής), όπου και τελικά ακολουθείται η διαδικασία που προανέφερα στην προηγούμενη ερώτηση. Όσον αφορά τις χρήσεις του, παρουσιάζεται σε όλες τους τομείς της ζωής του ανθρώπου, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι:
-στο βιομηχανικό σχεδιασμό,
– στην Ιατρική (ορθωτική και προσθετική),
– στην αντίστροφη μηχανική,
– στον ποιοτικό έλεγχο / επιθεώρηση και
– στην τεκμηρίωση των πολιτιστικών αντικειμένων
Από τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχω μελετήσει, αλλά και βλέποντας και κατασκευάζοντας προσωπικά αρκετές από αυτές τις πτυχές της συγκεκριμένης τεχνολογίας, όλα συγκλίνουν στην εδραίωση της συγκεκριμένης στην καθημερινότητα του ανθρώπου, αλλά και στη δυνατότητα κατασκευής από τον καθένα μας ξεχωριστά. Η τεχνολογία βέβαια εξελίσσεται, αλλάζει και προσαρμόζεται στην εποχή, συνθήκες και ανάγκες του ανθρώπου.
Κάποια παραδείγματα θα μπορούσες να μας πεις ώστε να γίνει καλύτερα κατανοητή η μεθοδολογία ;
Ας δούμε ένα παράδειγμα. Σχεδιάζονται ψηφιακά στον υπολογιστή ακουστικά. Όταν το σχέδιο τελειοποιηθεί, δίδεται εντολή για εκτύπωση και ο τρισδιάστατος εκτυπωτής κτίζει από το ψηφιακό σχέδιο το φυσικό αντικείμενο (στην περίπτωσή μας τα ακουστικά). Αυτά μπορούν να εκτυπωθούν οπουδήποτε στον κόσμο υπάρχει ο ανάλογος εκτυπωτής. Μάλιστα το μέγεθος μπορεί εύκολα να υποστεί τέτοιες τροποποιήσεις, ώστε να εφαρμόζει ακριβώς στο αυτί του πελάτη. Αυτό το απλό παράδειγμα μας δείχνει ότι αλλάζει ο τρόπος παραγωγής και διακίνησης αγαθών. Έχουμε την πώληση να προηγείται της κατασκευής και ο πωλητής να γίνεται ο κατασκευαστής. Η κατασκευή γίνεται στον τόπο της ζήτησης και όχι στον τόπο με τα φθηνά εργατικά. Αντί για διακίνηση έτοιμων προϊόντων, έχουμε διακίνηση πρώτης ύλης και ψηφιακών αρχείων.
Για ένα νέο επιστήμονα, η πρόκληση είναι πάντα μεγάλη. Ο επιστήμονας νοιώθει καλά όταν προκαλεί με τον τρόπο του την καινοτομία. Εσύ ως νέα επιστήμων που θα ήθελες να στοχεύσεις ; Ποιον τομέα σκέφτεσαι να ακολουθήσεις και πώς πιστεύεις ότι θα ανταποκριθείς οικονομικά, δεδομένου ότι για την έρευνα χρειάζονται κονδύλια, χρηματοδότηση …
Πρωταρχικώς μου στόχος είναι ο βιοπορισμός. Το επόμενο μου βήμα είναι η έρευνα που αφορά, μετά την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού μου, την επίδραση των εφαρμογών της προσθετικής κατασκευής (3d printing) στη ναυτιλία. Ευελπιστώ στη χορηγία κάποιου, έτσι ώστε να υλοποιήσω τις σκέψεις μου για έρευνα.
Πώς επέλεξες αυτόν τον τομέα; Τυχαία; Σε παρότρυνε κάποιος καθηγητής σου; Απλή περιέργεια απέναντι στο καινούργιο ;
Η σχέση μου με τους υπολογιστές άρχισε πολύ νωρίς σχεδόν από τη νηπιακή ηλικία. Ένα από τα παιχνίδια μου ήταν και ο υπολογιστής του μπαμπά. Οι κατασκευές επίσης ήταν κάτι που πάντα μου άρεσε (χειροτεχνία, ζωγραφική). Στη σχολή των μηχανολόγων μου δόθηκε η ευκαιρία να κατευθυνθώ προς τον κατασκευαστικό και ενεργειακό τομέα , σε τόσο θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, αλλά και προγραμματιστικά με προσομοιώσεις. Το τμήμα ναυτιλίας μου έδωσε τη δυνατότητα της ειδίκευσης σε έναν κλάδο με αρκετές προοπτικές. Την τρισδιάστατη εκτύπωση τη γνώρισα από δημοσιεύσεις, που με ώθησαν να την γνωρίσω πρακτικά σε επιμορφωτικά προγράμματα. Στο τμήμα ναυτιλίας ήταν γνωστή η συγκεκριμένη μέθοδος και οι καθηγητές μου έδωσαν τη δυνατότητα να εμβαθύνω με εργασίες και τη διπλωματική μελετώντας επιπτώσεις και εφαρμογές στη ναυτιλία.
Τι σκέφτεσαι για τα πανεπιστήμιο μας στη Ελλάδα ; Πόσο ικανοποιητικά λειτουργούν, με βάση φυσικά τη δική σου εμπειρία και τι πιστεύεις ότι θα πρέπει να αλλάξει ;
Προσωπικά είχα την τύχη να έχω τόσο σε προπτυχιακό, όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο αρκετούς καλούς καθηγητές οι οποίοι με τη γνώση και την εμπειρία που μου μετέφεραν μου έκαναν γνωστές πολλές ερευνητικές περιοχές, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, που προηγουμένως δεν μου ήταν ιδιαιτέρως οικείες. Μέσα από ασκήσεις, εργασίες, πειράματα και μελέτες περιπτώσεων είχα την ευκαιρία να εντρυφήσω σε διαφορετικούς τομείς. Αρκετοί από τους καθηγητές μου ήταν και είναι κοντά μου, έτοιμοι να ακούσουν τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες ,τις σκέψεις μου ακόμα και τις φρέσκες ιδέες μου κάνοντάς μου τις αντίστοιχες παρατηρήσεις και προτάσεις. Νομίζω ότι είναι στην ευχέρεια του κάθε φοιτητή ξεχωριστά το πόσο επιθυμεί ο ίδιος να εμβαθύνει στον τομέα του, να μάθει και να ανακαλύψει καινούρια και άγνωστα μονοπάτια. Αναφορικά με το κομμάτι των αλλαγών, έχοντας δει εκ των έσω πια αντίστοιχα ερευνητικά εργαστήρια του εξωτερικού, και συγκρίνοντάς τα με τα αντίστοιχα ελληνικά, είμαι της γνώμης πώς δεν υστερούμε σε έμψυχο ερευνητικό και διδακτικό προσωπικό, αλλά σε εργαστηριακό υπερσύγχρονο εξοπλισμό.
Ως νέα Ελληνίδα σε μια χώρα όπου υπάρχει φτώχεια και γενικά το κλίμα είναι αρκετά μίζερο , πώς φαντάζεσαι το μέλλον της γενιάς σου και τι είσαι διατεθειμένη να κάνεις ώστε να αντιληφθούν τα νέα παιδιά ότι οτιδήποτε καλό και νέο θα προέρθει μέσα από δυνατές και ισόρροπες συνεργασίες
Πράγματι η κατάσταση στη σημερινή εποχή είναι πολύ άσχημη. Δεν έχουμε μόνον οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο, γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα με όλες τις αλλαγές στη ζωή του ανθρώπου. Η κρίση όμως δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά μεταφράζεται στα μάτια μου και σε κρίση αξιών. Μετράς διαφορετικά τα πράγματα. Τι είναι πραγματικά χρήσιμο για σένα. Μαθαίνεις να εκτιμάς,να νοιάζεσαι και να αγαπάς τους ανθρώπους δίπλα σου. Από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύω ότι η αξία της ζωής βρίσκεται σε απλά και καθημερινά πράγματα. Μπορεί να στερηθείς υλικά αγαθά που να σου είναι άκρως απαραίτητα, αλλά δεν μπορεί να σου στερήσει κανείς τη δυνατότητα να σκέφτεσαι και να ονειρεύεσαι. Μπορεί να’ ναι πολύ πιο δύσκολο να εργασθείς, να καταφέρεις να σταθείς στα πόδια σου, αλλά δεν είναι και απίθανο. Ο καλός (από όλες τις απόψεις) αργά ή γρήγορα θα φανεί και θα βρει το δρόμο του.
 Ζεις στην Αθήνα ή στην περιφέρεια και ποιες είναι στα μάτια τα δικά σου οι διαφορές τους ;
Ζω στην περιφέρεια ολόκληρη τη ζωή μου απόλυτα συνειδητά, παρότι είχα τη δυνατότητα της επιλογής να σπουδάσω στην Αθήνα. Επέλεξα, λοιπόν, να σπουδάσω στο Βόλο, που τυχαίνει να είναι και τόπος καταγωγής της μαμάς μου, μια πανέμορφη πόλη που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, και φέτος επέστρεψα στο νησί, όπου γεννήθηκα, μεγάλωσα και φυσικά αγαπώ, τη Χίο, για το μεταπτυχιακό μου έχοντας τη δυνατότητα και τις προτάσεις να φύγω στο εξωτερικό. Αν οι υποχρεώσεις βέβαια της μελλοντικής μου δουλειάς είναι στην πρωτεύουσα ή σε οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πόλη της Ελλάδας ή του εξωτερικού, θα μετακομίσω στον τόπο εργασίας μου.
Σε ευχαριστώ πολύ, καλή συνέχεια
Και εγώ σας ευχαριστώ.
facebook/ Ritsa Masoura


Δεν υπάρχουν σχόλια: