Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

"ΟΡΕΣΤΕΙΑ" : Ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΞΑΝΑΔΙΚΑΖΕΤΑΙ




ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΞΑΝΑΔΙΚΑΖΕΤΑΙ
Η τραγική φιγούρα της ελληνικής μυθολογίας, ο μητροκτόνος Ορέστης, αθωώθηκε ξανά από ένα κορυφαίο δικαστικό σώμα τεσσάρων δικαστών, στα πλαίσια της εκ νέου -εικονικής-δίκης του, που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ελληνικό Μουσείο του Σικάγου κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου φόρουμ του Πανεπιστημίου του Ιλινόις.

ΤΗΣ ΕΦΗΣ ΑΛΕΒΙΖΟΥ


 Δίπλα, ο Ρόμπερτ Κλίφορντ και ο Νταν Γουέμπ, συνήγοροι της δίκης. Η Χαρίκλεια Κάρις, στη μέση, απήγγειλε το κατηγορητήριο.


  Οι Ερινύες στην ελληνική μυθολογία ήταν θεότητες του κάτω κόσμου (χθόνιες) που κυνηγούσαν όσους είχαν διαπράξει εγκλήματα κατά της φυσικής και ηθικής τάξης των πραγμάτων. Επίσης, είναι γνωστές και ως Ευμενίδες, δίνοντας, έτσι, το όνομα τους στην τρίτη τραγωδία της τριλογίας «Ορέστεια» του Αισχύλου. Στη συγκεκριμένη τραγωδία κατατρέχουν τον Ορέστη, γιο του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, για τον φόνο της μητέρας του.
Τη λύτρωση από τις Ερινύες, καθώς και την αναγωγή τέτοιου είδους εγκλημάτων στη σύγχρονη κοινωνία (στις ΗΠΑ το ποσοστό των οικογενειακών εγκλημάτων φτάνει στο 25%) θέλησε να μελετήσει η σπουδαία ομάδα δικαστών που απαρτίζεται από τους εισαγγελείς Πάτρικ Φιτζέραλντ και Πάτρικ Κόλινς, με συνηγόρους τους Νταν Γουέμπ και Ρόμπερτ Κλίφορντ. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ίδιοι δικαστές συναντώνται στην αίθουσα του δικαστηρίου. Μετά τη «Δίκη του Σωκράτη» το 2013, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, τόσο από πλευράς εκδήλωσης όσο και από πλευράς ενδιαφέροντος, από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, το ίδιο σώμα δικαστών επανεξέτασε μια ακόμα κλασική υπόθεση, τη μητροκτονία.
Η τριλογία «Ορέστεια» του Αισχύλου (525-456 π.Χ.) αποτελείται από τις τραγωδίες «Αγαμέμνων», «Χοηφόροι» και «Ευμενίδες». Στην πρώτη τραγωδία, η Κλυταιμνήστρα δολοφονεί το σύζυγο της και νικητή της εκστρατείας εναντίον των Τρώων, Αγαμέμνονα, επειδή θυσίασε την κόρη τους Ιφιγένεια. Στη δεύτερη, ο Ορέστης ύστερα από χρόνια απουσίας επιστρέφει στο παλάτι και με την παρότρυνση της αδελφής του Ηλέκτρας, σκοτώνει τη μητέρα του, Κλυταιμνήστρα, για να εκδικηθεί το φόνο του πατέρα του ενώ στην τρίτη τραγωδία, ο Ορέστης εμφανίζεται να καταδιώκεται από τις Ερινύες και παρουσιάζεται ενώπιον του δικαστηρίου που έχει συγκαλέσει η θεά Αθηνά, όπου κρίνεται η τύχη του. Τελικά, ύστερα από απόφαση του δικαστηρίου, αθωώνεται, ανοίγοντας μια νέα εποχή για την Αθήνα. Ένα θεμελιώδες, κλασικό έργο που εξετάζει τον κρίσιμο ρόλο των νόμων στην κοινωνία και καταπιάνεται με τέσσερα μείζονα θέματα: την ύβρη, το φόνο, την ενοχή και την υποταγή στους νόμους.
 
 Η έδρα του δικαστηρίου: ο Τσαρλς Κόκορας, ο Ρίτσαρντ Πόσνερ και ο Γουίλιαμ Μπάουερ


 «Πάνω απ' όλα, όμως, η Ορέστεια επισημαίνει το βάρος μιας κοινωνίας, η οποία στηρίζεται στο lex talionis, στο δίκαιο του "οφθαλμός αντί οφθαλμού"» λέει ο Αντόνι Μουνιόζ, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου του Σικάγο και καταλήγει: «Μέσα από την πρωτόγονη και άκαμπτη εκδίκηση, η δικαιοσύνη γίνεται το αποτέλεσμα της ορθολογικής συζήτησης, της αναγνώρισης του γεγονότος ότι κανένας απόλυτος νόμος δεν μπορεί να καλύψει το εύρος και το βάθος της ανθρώπινης φύσης. Τέλος, ενώ η δικαιοσύνη δεν μπορεί να βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια των ανθρώπων, υπάρχει παρ' όλα αυτά η διαδικασία που σήμερα επιτρέπει σε όλους εμάς να έχουμε "την ημέρα μας στο δικαστήριο"».
«Είναι η πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία που η δημοκρατία κυριαρχεί της δικαιοσύνης και θριαμβεύει το δικαίωμα του να εκδικαστεί μία υπόθεση αθώωσης του κατηγορούμενου» σχολιάζει ο Ρόμπερτ Κλίφορντ και εξυμνεί τον πλούτο των γνώσεων που -εκ των πραγμάτων- έλαβαν οι δικαστές που πήραν μέρος στην δίκη: «Και οι τέσσερις δικηγόροι περάσαμε πολύ χρόνο διαβάζοντας μια υπόθεση τελείως διαφορετική από τις μοντέρνες υποθέσεις του καιρού μας. Εξόχως χρήσιμη γνώση, σε ενδυναμώνει ως άνθρωπο, σου χαρίζει πολύτιμες ικανότητες, οι οποίες θα φανούν χρήσιμες σε οποιοδήποτε δικαστήριο στο μέλλον. Καθήκον, τιμή, εκδίκηση, δικαιοσύνη. Αυτές οι έννοιες ερμηνεύθηκαν εδώ σήμερα».     

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : ELIOS PHOTOGRAPHY LLC

Απο το "Ε" της "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: