Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Μετά από εκατό χρόνια ανασκαφή στο Οροπέδιο Λασιθίου




Μετά από εκατό χρόνια ανασκαφή στο Οροπέδιο Λασιθίου
Έρχονται γεωλόγοι που ασχολήθηκαν με την Αμφίπολη
Της Λίλιαν Δαφερμάκη
Τον μίτο της Αριάδνης ξαναπιάνει ο Δήμος Οροπεδίου από εκεί που τον άφησε πριν 100 χρόνια η Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή, για να φέρει στο φως το μινωικό ανάκτορο που είχε εντοπιστεί στο χωριό Πλάτη. Στην προσπάθειά του αυτή επιστρατεύει την επιστημονική ομάδα του προέδρου του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και καθηγητή Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής Γρηγόρη Τσόκα, ο οποίος έχει διευθύνει περισσότερες από 300 έρευνες αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσα στους οποίους και αυτόν της Αμφίπολης. Στα τέλη του Δεκεμβρίου αναμένεται να γίνουν οι πρώτες γεωσκοπήσεις στη θέση Πλάτη, στην ευρύτερη έκταση του Δικταίου Άνδρου και του Ψυχρού, με τη βοήθεια της πιο σύγχρονης τεχνολογίας, η οποία μέσα από ειδικούς αισθητήρες μπορεί να ακτινογραφήσει τα ευρήματα που εντοπίζει, να αποτυπώσει την εικόνα τους και να τη μεταφέρει στους υπολογιστές.
Θα είναι η πρώτη ανασκαφή στην περιοχή μετά από 100 χρόνια
“Πρόκειται για ένα εγχείρημα, που εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής ευθύνης που αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε, για να αναδείξουμε τον ιστορικό πλούτο της περιοχής” σημειώνει ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι στο Οροπέδιο, δεν έχει γίνει καμία απολύτως ανασκαφή τα τελευταία 100 χρόνια. Ο ίδιος εξηγεί ότι “το 1913 είχαν γίνει σημαντικές ανασκαφές στην περιοχή από την Αγγλική Αρχαιολογική ́ Σχολή. Οι εργασίες αυτές έφεραν στο φως τρία μινωικά κτίσματα τα οποία ερμηνεύτηκαν ως κατάλοιπα ενός μινωικού ανακτόρου. Ωστόσο το δύσκολο πολιτικό περιβάλλον της περιόδου εκείνης δεν άφησε περιθώρια να στηριχθεί η προσπάθεια και να ολοκληρωθεί η ανασκαφική διαδικασία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα ευρήματα καλύφθηκαν ξανά με χώμα, προκειμένου να προστατευθούν και να μην καταστραφούν. Όμως, αφού μπήκαν ξανά κάτω από τη γη τα μινωικά κτίσματα που είχαν εντοπιστεί, δεν οριοθετήθηκε με ακρίβεια η περιοχή που εντοπίστηκαν. Αυτό έχει ως συνέπεια σήμερα να μη γνωρίζουμε σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκεται το μινωικό ανάκτορο, και η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα δοθεί μέσα από την ερευνητική διαδικασία που θα γίνει τον επόμενο μήνα. Έτσι, σε πρώτη φάση θα επιχειρήσουμε με αλλεπάλληλες γεωσκοπήσεις  που θα γίνουν να εντοπίσουμε τα ευρήματα που είχαν έρθει στο φως πριν από 100 χρόνια. Όμως η γεωλογική έρευνα θα συνεχιστεί και σε άλλα σημεία όπως στους πρόποδες του Δικταίου Άνδρου, όπου υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα εντοπιστούν και άλλα ευρήματα”.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος του εγχειρήματος της εν λόγω γεωσκόπησης θα καλυφθεί από ίδιους πόρους του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, και στη συνέχεια, εφόσον εντοπιστούν τα ευρήματα, θα ζητηθεί η συμβολή του υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να ξεκινήσει η ανασκαφική διαδικασία.
Μελέτη για τη διάσωση του αρχιτεκτονικού πλούτου του Οροπεδίου Λασιθίου
Στις αρχές της επόμενης χρονιάς αναμένεται να γίνει η παρουσίαση μιας συγκροτημένης μελέτης με ευθύνη του αναπληρωτή καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Νίκου Σκουτέλη, ο οποίος οργάνωσε ένα επιτόπιο εργαστήριο μελέτης της αρχιτεκτονικής και οικιστικής ανάπτυξης του Οροπεδίου Λασιθίου. Όλα τα χωριά του Δήμου μαζί με την έκταση του Οροπεδίου μπήκαν στο «μικροσκόπιο» του Πολυτεχνείου Κρήτης και συγκεκριμένα της επιστημονικής ομάδας που απαρτίζει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.
Η επιστημονική ομάδα κατέγραψε το αρχιτεκτονικό περιβάλλον όλων των χωριών της περιοχής, μέσα από το οποίο σώζεται η ζωντανή ιστορία του τόπου στο πέρασμα των αιώνων. Αντίστοιχα αποτύπωσε και τους 24 πέτρινους ανεμόμυλους του Οροπεδίου, προτείνοντας στοχευμένες δράσεις στο Δήμο για το πώς όλος αυτός ο ιστορικός και αρχιτεκτονικός πλούτος μπορεί να αξιοποιηθεί και να αναδειχτεί, μέσα από ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό μοντέλο αγροτοτουρισμού και βιολογικής γεωργίας.
Το εγχείρημα δρομολογήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Οροπεδίου, στο πλαίσιο ενδυνάμωσης της συνεργασίας με τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά Ιδρύματα της Κρήτης.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, η ομάδα του αναπληρωτή καθηγητή Νίκου Σκουτέλη συνεχίζει να εργάζεται σε θεματικές σχετικές με σύγχρονα θέματα και προοπτικές κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης του Δήμου, ενώ όπως τονίζει ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης οι συνεργασίες με τα εκπαιδευτικά, ερευνητικά-επιστημονικά Ιδρύματα της Κρήτης θα ενισχυθούν καθώς διαθέτουν επιστημονικό προσωπικό με διεθνείς περγαμηνές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: