Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

11.3.1973: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΔΙΑΚΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΘΑΣ

Οι σχέσεις του Κωνσταντίνου με τον Συνετόπουλο αποκατα­στάθηκαν. Αλλά η ιστορία τους έμεινε ανεξί­τηλη στον χρό­νο, για να θυ­μίζει σε όλους ότι πάντα υπήρχαν... νύ­χτες ζούγκλας στο ελληνικό ποδόσφαιρο.



1973: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Γκολ και ξύλο για τα μάτια της Μάρθας


Οι θεατές και οι χιλιάδες τηλεθεατές είδαν ξαφνικά τον Βασίλη Κωνσταντίνου να κυνηγάει λυσσασμένα και σε χώρο περισσότερο του μισού γηπέδου τον Τάκη Συνετόπουλο

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΕΝΙΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ τώρα -και ακόμα περισσότερο- λέμε για «νύχτες ντροπής» στο ποδόσφαιρο και τον άγριο βιασμό του, για πρωτόγνωρα γεγονότα που αμαυρώνουν το άθλημα, για καταστάσεις ζούγκλας!
Αλλά ακόμα και αν αλλάζουν οι δεκαετίες, οι κυβερνήσεις, οι πρωθυπουργοί, τα πάντα επαναλαμβάνονται, απλώς με διαφορετικές παραλλαγές, μόνο και μόνο για να μας θυμίζουν παλιές καταστάσεις, που και τότε βαφτίστηκαν «νύχτες ντροπής».
Και μια τέτοια συνέβη πριν από 45 ολόκληρα χρόνια, τότε που η Ελλάδα ήταν στον «γύψο» και όλα τα πλάκωνε η φοβέρα...
11 Μαρτίου 1973. Ολυμπιακός -Παναθηναϊκός στο Καραϊσκάκη, με τις δύο ομάδες να έχουν πλειάδα άσων στις ενδεκάδες τους. Ο Ολυμπιακός του Λάκη Πετρόπουλου με Κελεσίδη, Βασιλόπουλο (46' Αργυρούδη), Σιώκο, Εκλέζο, Κυράστα, ΣυνετόΠουλο, Γιούτσο, Βιέρα, Λοσάντα, Τριαντάφυλλο και Δεληκάρη, ο Παναθηναϊκός του Φέρεντς Πούσκας με Κωνσταντίνου, Αθανασόπουλο, Καψή, Σούρπη, Γονιό, Δημητρίου, Δομάζο, Ελευθεράκη, Παπαδημητρίου, Ντεμέλο και Βερόν.
Πού να φανταστεί ο διαιτητής Τιμολέων Λάτσιος, δάσκαλος στο επάγγελμα και άνθρωπος της Εκκλησίας, ότι με την παρουσία του χειριστή του... μυστριού της χούντας Στυλιανού Παττακού στις εξέδρες, του γενικού γραμματέα Αθλητισμού Βλαδίμηρου, στρατιωτικών επιτρόπων και πλήθους συνεργατών του, θα γινόταν της... Λατινικής Αμερικής!
Χτυπήματα έξω από κάθε όριο, τάκλιν στην... καρωτίδα, μπουνιές και κλωτσιές εκτός φάσης, φτυσίματα, αγριότητες που έκαναν τα σκληρά παιδιά της εποχής να τρομάζουν! Και όλα αυτά σε ζωντανή μετάδοση από την ΕΙΡΤ, ύστερα από άδεια που έδωσε η χούντα. Μόλις στα πρώτα 25 λεπτά το ντέρμπι σημαδεύτηκε από δύο αποβολές. Τάκης Παπαδημητρίου και Υβ Τριαντάφυλλος πήραν την άγουσα για τα αποδυτήρια, αλλά ήταν μόνο η αρχή. Και η... μέση ήταν η αποβολή του Αθανασόπουλου, ο οποίος αρνήθηκε να βγει από το γήπεδο.

ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ



Οι πάντες αμφισβητούν τα πάντα, με τον διαιτητή να παρακαλά (!) τους παίκτες να είναι πιο ήπιοι! Ο Ολυμπιακός καταφέρνει να πάρει το προβάδισμα με 3-2 με γκολ του Ρομέν Αργυρούδη (τα άλλα δύο «ερυθρόλευκα» από τους Υβ Τριαντάφυλλο και Χούλιο Λοσάντα, τα δύο του Παναθηναϊκού από τους Τάκη Παπαδημητρίου και Γιώργο Γονιό) αλλά ακόμα, παρά το... σόου ξύλου, δεν είχε βγει να... τραγουδήσει η χοντρή, που λέει και ο Στηβ Γιατζόγλου!
Οι θεατές -και οι χιλιάδες των τηλεθεατών- είδαν ξαφνικά τον Βασίλη Κωνσταντίνου να κυνηγάει λυσσασμένα και σε χώρο περισσότερο του μισού γηπέδου τον Τάκη Συνετόπουλο! Χαλασμός κυρίου και... κυριών! Ο αστικός μύθος λέει ότι ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού (που έφυγε από τη ζωή το 2013, στα 65 χρόνια του) είπε στον Κωνσταντίνου κάτι ιδιαίτερα προσβλητικό και υβριστικό για τη Μάρθα Καραγιάννη!
Και μετά... ροντέο, αφού ακόμα και αν επενέβαινε ολόκληρη η Χωροφυλακή και ο Στρατός της χώρας, δεν θα μπορούσαν να χωρίσουν τους ποδοσφαιριστές, που είχαν μετατραπεί σε μαινόμενους ταύρους! Ο διαιτητής Λάτσιος διέκοψε το πατχνίδι και οι τηλεθεατές που είχαν μείνει άφωνοι άρχισαν να βλέπουν ξαφνικά στις οθόνες τους την εκπομπή «Πρόσκληση σε γεύμα» με την Εύη Ιωαννίδου και την ηθοποιό Βίρνα Νιαβή.

ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ



Επρόκειτο να εμφανιστεί ο Βασίλης Κωνσταντίνου για να εξηγήσει τα όσα συνέβησαν, αλλά όταν έμαθε ότι εκεί θα ήταν και ο Συνετόπουλος, αποχώρησε από την εκπομπή! «Αποτρόπαιον ήτο το θέαμα με πόδοσφαιριστάς κανιβάλους!» είπε ο Στυλιανός Παττακός, που εισηγήθηκε βαρύτατες τιμωρίες που «θα μνημονεύονται εις τους αιώνας των αιώνων»!
Ο Βασίλης Κωνσταντίνου τιμωρείται με ισόβιο αποκλεισμό από την Εθνική ομάδα (με την ποινή να πέφτει αργότερα) και με έναν χρόνο αποκλεισμό από τους αγώνες του Παναθηναϊκού, ενώ ο Τάκης Συνετόπουλος, με έναν χρόνο αποκλεισμό από την Εθνική ομάδα και τέσσερις μήνες αποκλεισμό από τους αγώνες του Ολυμπιακού. Ο Παναθηναϊκός μηδενίζεται και τιμωρείται με την ίδια ποινή και για τα δύο επόμενα παιχνίδια με ΠΑΟΚ και Αιγάλεω, ενώ του αφαιρούνται και τρεις βαθμοί από το πρωτάθλημα, βγαίνοντας έτσι εκτός διεκδίκησης. Τιμωρήθηκαν ακόμα ο Δομάζος, ο Δημητρίου, ο Αθανασόπουλος, ο Παπαδημητρίου, ο Τριαντάφυλλος και όπως έγραφε ο Τύπος της εποχής: «Εξετελέσθη ο Παναθηναϊκός». Την πλήρωσε όμως και ο κόσμος, αφού, ύστερα από απόφαση του πανίσχυρου Παττακού, απαγορεύτηκε οποιαδήποτε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα! Γιατί, όπως είπε τότε, «προσεβλήθησαν τα ολυμπιακά ιδεώδη της πατρίδας». Και δεν έμεινε μόνο σε αυτό το σχόλιο. «Οι αξιοκατάκριτοι εμπτυσμοί κατ' αλλήλων ήτο διά τους Έλληνας βδελυρά πράξις. Δεν θα επιτρέψω να την βιώσουν εις τας οικίας των»!
Για την ιστορία, το πρωτάθλημα κατέκτησε ο Ολυμπιακός με δύο βαθμούς διαφορά από τον ΠΑΟΚ, ο οποίος υπέστη την ήττα της ιστορίας του, χάνοντας με 5-3 από την Παναχαϊκή μέσα στην Τούμπα, με τους Πατρινούς, όπως ειπώθηκε τότε, να έχουν πριμοδοτηθεί από άνθρωπο των «ερυθρολεύκων» για να νικήσουν.

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: