Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Σκέψεις για την αναγέννηση των καμμένων περιοχών




Σκέψεις για την αναγέννηση των καμμένων περιοχών

 Ας κάνουμε τη στάχτη δάσος αλλά κανονικό δάσος με ποικιλία στα δέντρα και ανθεκτικότητα στη φωτιά.

Μετά το σοκ των πρώτων ημερών και την, όπως δείχνει από μακριά, τεράστια αλληλεγγύη είναι η ώρα να σχεδιάσουμε την αναγέννηση της περιοχής μας ώστε να μη γίνει άρπα κόλα από τον ΣΚΑΪ.
Αν ξανακάνουμε τις ίδιες κινήσεις με το παρελθόν θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας σε 10 χρόνια που τα αναδασωμένα πεύκα θα ξαναμεγαλώσουν.

Παραθέτω πιο κάτω ένα κείμενο από τον Pavlos Georgiadis για τις πρώτες βασικές κινήσεις και παρακαλώ όσοι φίλοι/ες γνωρίζουν το αντικείμενο να επικοινωνήσουμε για να συντονιστούμε.

Έχουμε τη γνώση και τις δυνατότητες να γίνει αυτό το κομμάτι της ανατολικής Αττικής παράδειγμα προς μίμηση.

ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΥΛΗΣ στο έδαφος μίας καμμένης περιοχής: είναι το πρώτο άμεσο βήμα για την αποκατάσταση ενός καμμένου δάσους και για την προστασία από την διάβρωση με τις πρώτες βροχές, που θα είναι πολύ δυνατές όπως είδαμε όλο το καλοκαίρι.
Με το πέρασμα της φωτιάς, η ζωή στα πρώτα 10-15cm εδάφους έχει καταστραφεί λόγω των υψηλότατων θερμοκρασιών. Αυτό το στρώμα είναι το πιο σημαντικό για την αναγέννηση της βλάστησης, η οποία θα είναι ορατή ήδη από το πρώτο εξάμηνο. Το πρώτο πράγμα που θα κάνει η φύση είναι να γεμίσει την περιοχή με χαμηλή βλάστηση, ώστε αυτή εν καιρώ να αποσυντεθεί και να εναποθέσει οργανική ύλη.
Αντί, λοιπόν, να αφαιρεθούν οι καμμένοι κορμοί των πεύκων από τις περιοχές, είναι ανάγκη να θρυμματιστούν, και τα πριονίδια τους να αφεθούν στο καμμένο έδαφος. Αυτή είναι η πρώτη γραμμή προστασίας του οικοσυστήματος, ενισχύοντας τη δομή του εδάφους και παρέχοντας πλούσια θρεπτικά συστατικά τα οποία έχουν πολλαπλά οφέλη:


  • 1. Θρέφουν την βλάστηση που έρχεται καθώς θα χουμοποιείται.
  • 2. Παρέχουν εδαφοκάλυψη, προστατεύοντας τους μικροοργανισμούς του εδάφους (οι πρώτοι αποικιστές του οικοσυστήματος), που με τη σειρά τους θα αναγεννήσουν τη ζωή στο έδαφος.
  • 3. Φρενάρουν κάπως το νερό καθώς αυτό θα τρέχει στην πλαγιά, σε περίπτωση καταιγίδας.
  • 4. Συγκρατούν την υγρασία στο έδαφος για μεγαλύτερο διάστημα, βοηθώντας έτσι περεταίρω τη νέα βλάστηση.


Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, ακόμη και βραχυπρόθεσμα. Για μακροπρόθεσμα δεν το συζητώ.
Αυτό, φυσικά, προϋποθέτει επιλογή των κορμών που θα θρυμματιστούν. Όσα δέντρα δεν έχουν καεί ολοσχερώς πρέπει να μείνουν όρθια, ώστε να ξαναβλαστήσουν. Η κόμη τους θα παρέχει χρήσιμη σκιά, προστατεύοντας το έδαφος γύρω από αυτά από τις υψηλές θερμοκρασίες. Αυτά θα πρέπει να είναι και τα μόνα πεύκα που θα υπάρχουν στο σημείο, σε περίπτωση αναδάσωσης, η οποία πρέπει να γίνει ΜΕ ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΘΑΜΝΩΝ.


Στο βίντεο, ένα τερατώδες μηχάνημα που μπορεί να καταπιεί ολόκληρους κορμούς σε κλάσματα δευτερολέπτων. Μπορεί να τοποθετηθεί σε μηχανήματα που σίγουρα είναι διαθέσιμα, ακόμη και σε ερπυστριοφόρα που μπορούν να φτάσουν δύσβατες περιοχές.
Όσοι κορμοί δε μπορούν να θρυμματιστούν, λόγω προβληματικής πρόσβασης, να κοπούν και να τοποθετηθούν κάθετα (εγκάρσια) στην πλαγιά για να δημιουργήσουν μικρο-φράγματα που θα συγκρατούν νερό και σπόρους, παρέχοντας συγχρόνως θρεπτικά συστατικά καθώς αποσυντίθενται.
Μιμούμενοι τις διαδικασίες της φύσης και επιστρέφοντας ότι της πήραμε είναι ο πιο αποδοτικός, οικονομικός και λειτουργικός τρόπος αναγέννησης του δασικού τοπίου.
Facebook/Μαρίνα Μπουρτούλη


Δεν υπάρχουν σχόλια: