Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Μιχάλη Χουρδάκη Νίσπιτα : Του Προφήτη Ηλία σήμερα




Του Προφήτη Ηλία σήμερα

20 Ιουλίου, του Προφήτη Ηλία, τ’ άη Λιά

Για το λόγο που οι εκκλησίες του προφήτη Ηλία χτίζονται πάντα σε υψώματα ή βουνά, υπάρχει η παρακάτω λαϊκή παράδοση στο Μεραμπέλο :
«Ο Προφήτης Ηλίας, ήτονε ναυτικός μα εκόντεψε μιαν ημέρα να πνιγεί από φουρτίνα. Ύστερα από τσι ταλαιπωρίες που ΄χενε περασμένες στη θάλασσα μα κι από τον κίντυνο που επέρασε με τη φουρτίνα, επήρε ένα κουπί στον ώμο ντου κι ήπιασε να προπατεί στη στεριά.
Σε κάθα χωριό που επέρνα, ερώτα τσ’ αθρώπους :
- Ίντα ΄ναι ετουτονέ που βαστώ;
- Κουπί, τ’ απηλογούντανε οι γι αθρώποι.
Ο Προφήτης Ηλίας εσυνέχιζε να προπατεί, να προπατεί, ίσαμε απού ΄φταξε στην κορφή ΄νούς βουνού κι ερώτηξε το βοσκό.
- Ίντά ΄ναι ετούτονέ απού βαστώ;
Ο βοσκός δεν εκάτεχε και του λέει :
- Βέργα είναι άθρωπέ μου, μα δεν σου την πετύχανε. Πολλά ψηλή βέργα και δεν έχει και κατσούνι.
Σαν είδε ο Προφήτης Ηλίας πως ο βοσκός δεν εκάτεχε το κουπί, εποφάσισε κι εκάτσε εκειά πάνω στο βουνό να μη θωρεί τη θάλασσα, μα κι αν τήνε θώριε, να ΄ναι αλάργο τζη».
Ο Προφήτης Ηλίας είναι κυρίαρχος του ηλιακού φωτός, της βροχής και των αέρηδων, και τιμάται ιδιαίτερα από τους γεωργοκτηνοτρόφους.
Μια φορά τόνε στενοχωρήσανε οι αθρώποι κι όπως μας λέει ο απόστολος Ιάκωβος : «... Ηλίας προσηύξατο του μη βρέξαι και ουκ έβρεξεν επί της γης ενιαυτούς τρεις και μήνας εξ. Και πάλιν προσηύξατο και ο ουρανός υετόν έδωκεν ...»
Τη μέρα του προφήτη Ηλία, σιδερώνουνε τσ’ ελιές, βάνουνε δηλαδή μια μεγάλη πέτρα στον κορμό του δεντρού, για να στέσει τον καρπό.

ΝΙΣΠΙΤΑΣ
Facebook: Μιχάλης Χουρδάκης Νίσπιτας

Δεν υπάρχουν σχόλια: