Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Πώς να αντιμετωπίσετε τις πέτρες στη χολή



Γιατροσόφια

Πώς να αντιμετωπίσετε τις πέτρες στη χολή

Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε τις πέτρες στη χολή, αλλά και να αποτρέψετε τη δημιουργία τους, είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Οι πέτρες στη χολή δεν αποτελούν σοβαρή ασθένεια. Συνήθως ο γιατρός θα σας δώσει μια διατροφή ή θα σας προτείνει να επισκεφθείτε κάποιον διατροφολόγο, ώστε να σας εξηγήσει τις ανάγκες που πιθανόν έχετε.
Οι πέτρες στη χολή είναι μικρά ογκίδια τα οποία σχηματίζονται από την υπερβολική συσσώρευση χολής στη χοληδόχο κύστη. Η χολή βοηθάει στη σύνθεση των λιπαρών που τρώμε. Αν η διατροφή σας είναι πλούσια σε ανθυγιεινά λιπαρά, είναι πιθανό να εμφανίσετε αυτό το πρόβλημα ανά πάσα στιγμή.

Δημητριακά ολικής άλεσης

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες συμβάλλει στην «εξολόθρευση» των λιπαρών και στη μείωση των πετρών της χολής. Είναι απαραίτητο να καταναλώνετε τουλάχιστον μία μερίδα δημητριακών ολικής άλεσης ημερησίως. Μόλις οι ίνες περάσουν από το έντερο, «αιχμαλωτίζουν» την παραπανίσια χολή που απελευθερώνεται και την απομακρύνουν. Με αυτό τον τρόπο δεν επαναπορροφάται και η χοληδόχος κύστη απελευθερώνεται.
Μεταξύ των τροφών που θα πρέπει να καταναλώνετε είναι οι εξής:

  • Σιτάρι
  • Καστανό ρύζι
  • Βρόμη


Φαγόπυρο

Η κατανάλωση φαγόπυρου σας βοηθά να μειώσετε την εμφάνιση των πετρών στη χολή. Επίσης, διατηρεί τα επίπεδα λίπους του σώματος σας χαμηλά, καθώς είναι πλούσιο σε αδιάλυτες φυτικές ίνες. Το φαγόπυρο έχει βιταμίνες Β και Ε, και αποτελεί εξαιρετική πηγή μετάλλων. Αν σας αρέσει να τρώτε ψωμί, μια καταπληκτική επιλογή είναι να προτιμήσετε το ψωμί που φτιάχνεται με φαγόπυρο.

Εσπεριδοειδή

Έχουν ιδιότητες που ενισχύουν την αποβολή της χολής και καταπολεμούν τις πέτρες. Γι' αυτό θα πρέπει να τα συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή. Ο χυμός από εσπεριδοειδή περιέχει πηκτίνη, μια ουσία απαραίτητη για να αντιμετωπίσετε τις πέτρες στη χολή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τους χυμούς και ειδικότερα αυτούς του εμπορίου.
Η καλύτερη επιλογή είναι να τρώτε το φρούτο ολόκληρο. Με αυτό τον τρόπο θα πάρετε όλες τις ίνες και από τη φλούδα και από τη σάρκα.
Επίσης, όταν πίνετε μόνο του τον χυμό, κινδυνεύετε από απότομη αύξηση της γλυκόζης, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας σε άλλους τομείς.

Τροφές πλούσιες σε λεκιθίνη

Υπάρχουν συμπλέγματα στη χολή, όπως η λεκιθίνη ή τα φωσφολιπίδια, τα οποία αποτρέπουν τον σχηματισμό πετρών στη χολή. Όταν αυτά τα συστατικά δεν περιέχονται στον οργανισμό μας στις σωστές ποσότητες, εμφανίζονται πέτρες στη χολή. Καταναλώνοντας τροφές που περιέχουν αυτό το συστατικό, θα βοηθήσετε στη μείωση του μεγέθους των πετρών και της πιθανότητας σχηματισμού τους.
Ενδεικτικά, τροφές που περιέχουν λεκιθίνες είναι οι εξής:

  • Ξηροί καρποί
  • Σόγια
  • Φακές
  • Ρεβίθια
  • Αρακάς


Αγκινάρες

Βελτιώνουν την υγεία του συκωτιού και της χοληδόχου κύστης, χάρη στην πλούσια περιεκτικότητα τους σε κυναρίνη. Πρόκειται για ένα συστατικό που συμβάλλει στη διέγερση της χολής και βελτιώνει τη λειτουργία του συκωτιού. Ορισμένοι άνθρωποι δεν περιλαμβάνουν τις αγκινάρες στη διατροφή τους, ωστόσο μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν σε πολλά φαγητά, εμπλουτίζοντας τη γεύση τους.

Σταφύλια και μύρτιλλα

Τα σταφύλια και τα μύρτιλλα είναι πλούσια σε ρεσβερατρόλη, ένα συστατικό με υψηλό αντιοξειδωτικό δείκτη, το οποίο αντιμετωπίζει τη ζημιά που μπορεί να έχει προκληθεί στη χολή εξαιτίας των πετρών. Σε περίπτωση που ακολουθείτε κάποια αγωγή για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η ρεσβερατρόλη θα σας βοηθήσει ουσιαστικά.
Το ιδανικό είναι να τρώτε μισή κούπα σταφύλια ή μία κούπα φρέσκα μύρτιλλα ημερησίως.
Αν δεν βρίσκετε κάποιο από τα δύο παραπάνω φρούτα, μπορείτε να πιείτε μισή κούπα χυμό μύρτιλλου ή μία κούπα κόκκινο κρασί.
Σε περίπτωση που ο γιατρός σας σάς έχει αναφέρει ότι οι πέτρες στη χολή έχουν σχηματιστεί πρόσφατα, ακολουθήστε τις εξής οδηγίες:
Μην παραλείπετε κάποιο γεύμα.
Αποφύγετε την αύξηση βάρους.
Μειώστε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ανθυγιεινά λιπαρά.

ENJOY/κυριακάτικη δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: