Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Ανταλλάσσουν αέρα κοπανιστό (όπως είναι τα χρέη μας) με πραγματική οικονομία.




 Ανταλλάσσουν αέρα κοπανιστό (όπως είναι τα χρέη μας) με πραγματική οικονομία.

Γράφει ο Nikos Ziarras

Χρέος

Το παγκόσμιο ΑΕΠ (συμπεριλαμβανόμενου και αυτό που προκαλεί η χρηματοπιστωτική αγορά) ειναι περιπου της τάξης  των 53 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα διαθέσιμα προς δανεισμό κεφάλαια ειναι κάπου στα 150 τρις δολάρια,τα οποία καταφέρνουν απόδοση  κατά μεσώ όρο κοντά στο 5% με 7%, το χρόνο δηλαδή κοντά στα 9 τρις .

Ένα μέρος αυτής της απόδοσης  καλείται να το “προσφέρει” η πραγματική οικονομία  και   ένα μέρος το “προσφέρει” η χρηματοπιστωτική αγορά κυρίως μέσα από τους διάφορους  πολλαπλασιαστές του αρχικού κεφαλαίου.

Έως τώρα σε περιόδους κρίσης οι  μειώσεις των επιτοκίων κατάφερναν μικρότερη αφαίμαξη της πραγματικής οικονομίας (με την μικρότερη  απόδοση) και έτσι είχαμε  την αναζωπύρωση της μέσα από την αύξηση της  κατανάλωσης που προκαλούσε η μεγαλύτερη ρευστότητα και η εύκολη πρόσβαση στο χρήμα.

Σήμερα επιχειρείται το ίδιο. Παντού έχουμε μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ, Fed, τράπεζα Αγγλίας έως και λαϊκή κεντρική κινεζική τράπεζα. Όμως η μείωση των επιτοκίων που επιχειρείται δεν θα καρποφορήσει γιατί το ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα δεν ειναι, πλέον, η αφαίμαξη της πραγματικής  οικονομίας μεσώ τόκων (ειναι και αυτό ένα ζήτημα) άλλα η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ του διαθεσίμου προς δανεισμό κεφαλαίων…

Χρόνο το χρόνο έχουμε αύξηση  9 τρις με κάθε επόμενο όλο και μεγαλύτερη αύξηση με αποτέλεσμα την   απομάκρυνση του από την πραγματική οικονομία  αφού τα ίδια δεν ειναι μέρος της εφόσον δεν γίνονται κατανάλωση και δεν έχουν αντίκρισμα.

Η ΦΟΥΣΚΑ τείνει να τετραπλασιαστεί  σε όγκο από το παγκόσμιο ΑΕΠ και πλέον ειναι έτοιμη να σκάσει…

Η απαξίωση των παγκόσμιων κεφαλαίων  πλέον ειναι προ των πυλών. Τα πρώτα σημάδια οι χρηματοπιστωτικές αγορές τα έδειξαν… Κάποιοι κάνουν καταθέσεις πληρώνοντας φύλακτρα και όχι όπως συνηθίζονταν να απαιτούν τόκους και αποδόσεις!!

Οι σπεκουλαδόροι αφού “καβαλίκεψαν” την τάση που δημιουργούσε κέρδη σήμερα προσπαθούν να τα ξεφορτωθούν ανταλλάσσοντας τα με “πραγματική οικονομία”. Σπίτια αγροκτήματα ορυκτό πλούτο παραγωγικές μονάδες.

Κρατικές οντότητες χρεοκοπημένες (καλή ώρα η Ελλάδα) τις κρατούν “στην  ζωή” για να ολοκληρώσουν την συνδιαλλαγή… Ανταλλάσσουν αέρα κοπανιστό (όπως ειναι τα χρέη μας) με πραγματική οικονομία.

πηγή
filologos10.wordpress.com
http://troktiko.eu/2012/07/antallassoun-aera-kopanisto-opos-einai-ta-chreh-mas-me-pragmatiki-oikonomia/

Δεν υπάρχουν σχόλια: