Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Φαντασιόπληκτοι Αυστριακοί προσάρτησαν την... Ικαρία









" Η Ικαρία είναι αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής επικράτειας " 
η απάντηση της ελληνικής πρεσβείας

Η Ικαρία επιθυμεί την «απόσχισή» της από την Ελλάδα και την «προσάρτησή» της στην Αυστρία. Αυτό υποστηρίζει με δημοσίευμα της η αυστριακή λαϊκή εφημερίδα «Χόιτε».

Το δημοσίευμα, που αναπαρήχθη από άλλα αυστριακά ΜΜΕ -ακόμη και από την ιστοσελίδα της αυστριακής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης- οδήγησε την ελληνική πρεσβεία στο να εκδώσει οργίλη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «Η Ικαρία είναι αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής επικράτειας και δεν υπάρχει καμία λήγουσα συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στο νησί.

Στις 17 Ιουλίου 2012 γιορτάζεται η 100η επέτειος της επανάστασης, με την οποία το νησί του Ανατολικού Αιγαίου, η Ικαρία, απέκτησε την ανεξαρτησία της από το οθωμανικό κράτος. Με τη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923, επιβεβαιώνεται στο άρθρο 12 ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και η Ικαρία, ανήκουν στην Ελλάδα». Στο δημοσίευμα της «Χόιτε», με τίτλο «Χρεοκοπημένοι Έλληνες - Το πρώτο νησί διακοπών θέλει να ανήκει μελλοντικά στην Αυστρία» και υπέρτιτλο «Πρωτάκουστο πολιτικό γεγονός: Η Ικαρία σχεδιάζει δημοψήφισμα για απόσχιση από την Αθήνα», υποστηρίζεται πως στην Ικαρία, οι κάτοικοί της με τον δήμαρχό της Χριστόδουλο Σταφρινάδη, εξαιτίας της δυσαρέσκειας με την Αθήνα, θέλουν να προσαρτηθούν στην Αυστρία.

Παρατίθενται μάλιστα στοιχεία του «αυστροελληνικού καλοκαιρινού παραμυθιού», δηλαδή του νησιού με τα 255 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση, τις «θαυμάσιες παραλίες», τη μέση ετήσια θερμοκρασία των 19 βαθμών, τους 9.000 κατοίκους του «που τώρα κηρύσσουν επανάσταση» λέγοντας δημόσια «Αντίο Αθήνα, θα πάμε στην Αυστρία».

Στο δημοσίευμα αναφέρονται και «ιστορικά» στοιχεία για την απόκτηση της ανεξαρτησίας του νησιού, αλλά και για τη δήθεν λήξη με τη σημερινή ημέρα, 17 Ιουλίου, της 100ετούς συνθήκης παραμονής στην Ελλάδα, όπως επίσης και δηλώσεις κάποιου ανώνυμου εκπροσώπου του δημάρχου περί «δυνατότητας των νησιωτών να καθορίσουν εκ νέου το μέλλον τους και, επειδή τους έχει ξεχάσει η Αθήνα, να σκέφτονται την ένταξή τους στην Αυστρία».

Φιλοξενούνται, τέλος, δηλώσεις διεθνολόγου, καθηγητή του Πανεπιστημίου της αυστριακής πόλης Λιντς, ο οποίος αποφαίνεται δεν θα υπήρχε πρόβλημα για μια ένταξη της Ικαρίας στην Αυστρία, αρκεί φυσικά να υπήρχε η συγκατάθεση για κάτι τέτοιο του Αυστριακού ομοσπονδιακού προέδρου, ο οποίος θα έπρεπε να υπογράψει μια σχετική συμφωνία με το νησί, βασιζόμενη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Ως προς το αν η Ικαρία θα γινόταν αυτόματα το δέκατο ομόσπονδο κρατίδιο της Αυστρίας, ο καθηγητής λέει πως θα πρέπει να αλλάξει το αυστριακό Ομοσπονδιακό Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει εννέα ομόσπονδα κρατίδια, ενώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, η Βιέννη θα έπρεπε να αναλάβει και το ποσοστό του συνολικού ελληνικού χρέους, που αντιστοιχεί στους Ικαριώτες, περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή:
Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
http://www.ikariamag.gr/
http://www.e-magazino.gr/epikairotita/apisteito-aistriako-dimosieima-i-ikaria-epithimei-na-enothei-me-tin-aistria.html



Εκατό χρόνια 
από την απελευθέρωση της Ικαρίας
 
Πλούσιες εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν ενάμιση μήνα
Εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Ικαρίας



 
Την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους γιορτάζει η Ικαρία στις 17 Ιουλίου και ο Δήμος Ικαρίας έχει οργανώσει εφέτος εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας από την απελευθέρωση του νησιού το 1912.

Οι εκδηλώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν ενάμιση μήνα και θα πραγματοποιηθούν σε όλο το νησί, περιλαμβάνουν ομιλίες και συζητήσεις, συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, αγιογραφίας, γλυπτικής και παλιών φωτογραφιών της Ικαρίας, χορούς και θεατρικές παραστάσεις, προβολή ντοκιμαντέρ αλλά και σκακιστικούς διαγωνισμούς, αθλητικές εκδηλώσεις και εργαστήρια κινηματογράφου, ξεναγήσεις στο Ιστορικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου, αφηγήσεις παραδοσιακών παραμυθιών, μαθήματα παραδοσιακών χορών κτλ.

Η Ικαρία ενσωματώθηκε στις κτήσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1521. Οι Τούρκοι για αρκετούς αιώνες επέβαλαν στο νησί χαλαρό καθεστώς διοίκησης. Το 1827 η Ικαρία αποσπάστηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά βρισκόταν υπό τουρκική διοίκηση ως τις 17 Ιουλίου του 1912. Τότε, στη διάρκεια της Ικαριακής Επανάστασης, οι νησιώτες έδιωξαν την τουρκική φρουρά που παρέμενε στο νησί. Η Ικαρία αποτέλεσε ανεξάρτητη πολιτεία για πέντε δύσκολους μήνες. Η ένωση του νησιού με την Ελλάδα, που καθυστέρησε λόγω των Βαλκανικών πολέμων, έγινε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Οι εφετινές εκδηλώσεις έχουν διοργανωθεί σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους Ικαριωτών και φορείς των απόδημων Ικαριωτών, με στόχο να προβληθεί, εκτός από την ιστορία του νησιού, και η σύγχρονη πολιτιστική δράση και κουλτούρα των Ικαριωτών.
 
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=467330

Δεν υπάρχουν σχόλια: